Kanada çokça uluslararası öğrencinin ilk tercihlerinden. Eğitim kalitesi, sunduğu fırsatlar ve yaşam kalitesi bu cazibenin başlıca sebepleri. Elbette bu kalitenin bir maliyeti var. Bu maliyetin Türkiye’den gelmek isteyen öğrenciler için ciddi seviyede olduğunu biliyoruz. Bu nedenle ilk akla gelen Kanada’da okurken aynı zamanda çalışıp en azından günlük yaşam masraflarını karşılayabilmek oluyor.
Peki Kanada’da okurken çalışmak mümkün mü? Kanada’da öğrenciyken çalışabilme şartları nelerdir? Kanada öğrenci vizesi çalışma imkanı sağlıyor mu?
Kanada’da okumak ve çalışmakla ilgili bilmeniz gereken temel bilgileri bu yazıda topladık. Merak ettiğiniz tüm konular ve farklı sorularınız için blogumuzu karıştırabilir ya da bilgi formumuzu doldurarak anlaşmalı uzmanlarımızın size ulaşmasını sağlayabilirsiniz.
Başlıklar
Kanada’da okurken çalışmak mümkün mü?
Kanada’da okurken yasal olarak çalışmak mümkün. Fakat herkes için değil. Bu konuda kriterler nelerdir derseniz; eğitim türünüz ve eğitim süreniz cevabını verebiliriz. Eğitim türlerine göre çalışma izinleri ve koşullarını başlıklar halinde inceleyelim.
Kanada’da üniversite okurken çalışmak
Kanada’da üniversite okurken çalışabilir miyim sorusunun cevabı; evet çalışabilirsiniz. Kampüs içi işlerde bir sınırlama bulunmaz. Kampüs dışı işlerdeyse lisans düzeyindeki yabancı öğrenciler öğretim dönemlerinde part-time, yani haftada 20 saat yasal çalışma iznine sahiptir. Sömestr ve yaz tatillerinde ise tam zamanlı olarak çalışabilirler.
Anlaşılacağı üzere bu hak öğrencilerin öğrencilikten kaynaklı ihtiyaçlarını karşılamaları amacıyla sunulur. Önceliğiniz her zaman öğreniminizi başarıyla tamamlamak olmalıdır.
Kanada’da yüksek lisans yaparken çalışmak
Kanada’da yüksek lisans yaparken çalışabilir miyim sorusunun cevabı da; evet çalışabilirsinizdir. Yüksek lisans öğrencileri de lisans öğrencileriyle aynı çalışma haklarına sahiptir. Yani kampüs içi sınırsız, kampüs dışındaysa öğretim dönemlerinde haftada 20, tatillerde 40 saat çalışabilirler.

Kanada dil okulu çalışma izni
Kanada’da öğrencilerin çalışma izni konusunda en çok aldığımız soru; Kanada’da dil okuluna giderken çalışmanın mümkün olup olmadığı. Elbette en yüksek sayıda Türk öğrenciye ev sahipliği yapan program olduğu için bu durum normal. Cevabı ise pek sevindirici değil.
Dil eğitimi alanlar statü olarak “geçici ikamet edenler” sınıfında olduğundan Kanada’da dil okulu okurken çalışmak yasal olarak mümkün değildir.
Diğer programlar
Doktora, sertifika, co-op ve kolej programlarına devam eden yabancı öğrenciler Kanada’da yasal çalışma hakkında sahiptir. Çalışma saat sınırları lisans öğrencileriyle aynıdır.
Kanada’daki uluslararası öğrenciler hangi işlerde çalışabilir?
Çalışma hakkına sahip olduğunuz bir eğitim programıyla Kanada’ya geldiniz. Sırada iş bulma süreci var. Kanada’da öğrenciler hangi işleri yapar, hangi alanlarda çalışabilirler merak ediyorsunuz.
Kanada’da öğrenci çalışma imkanları kampüs içi ve kampüs dışı çalışma olarak ikiye ayrılır.
Kampüs içi işler, devam edilen üniversitenin bünyesindeki ya da fiziki olarak kampüs sınırlarında faaliyet gösterilen işlerdir. En popüler kampüs içi işyerleri üniversite kütüphanesi ve kampüsteki işletmeler(cafe gibi). Buralarda ücretli olarak yapılabilecek işlerde bir sınırlama bulunmuyor. Fakat tahmin edeceğiniz gibi genellikle giriş seviyesi işler oluyor. Tam zamanlı tüm öğrenciler kampüs içinde saat sınırı olmaksızın çalışabilirler.
Kampüs dışı işlerde ise durum farklı. Her şeyden önce kampüs dışı çalışma hakkı tüm öğrencilere verilmiyor. Ve haftalık 20 saatle sınırlandırılmış durumda (tatillerde sınırsız). Yapılabilecek işler içinse herhangi bir yasal kısıtlama yok. Fakat yarı zamanlı bir çalışan olacağınız için tecrübe ve mesleki beceri gerektiren işler bulmanız biraz zor olacaktır.

Kanada kampüs içi çalışma izni şartları
Kampüs içinde çalışma için herhangi bir ek şart aranmaz. Fakat şu durumlarda çalışma hakkınız yoktur:
- Tam zamanlı öğrenciliğiniz sona erdiğinde
- Study permit, yani okuma izni süreniz dolduysa
- Kayıt dondurma, okul değişikliği veya okuldan kaynaklı sebeplerle aktif olarak öğrenime devam etmiyorsanız öğrenciliğe geri dönene kadar.
Kanada kampüs dışı çalışma izni şartları
Kampüs dışında çalışıp çalışamayacağınız study permit belgenizde yazar. Henüz study permit almamış ve araştırma aşamasındaki okurlarımız içinse şartları şöyle listeleyelim.
- DLI (Designated Learning Institutions) listesindeki okullardan birinde tam zamanlı öğrenci olmak
- En az 6 aylık bir programda okuyor olmak
- Öğrenime başlamış olmak (okulunuz başlamadan önce çalışmanız yasal değildir)
- SIN (Social Insurance Number) sahibi olmak
Eğer tam zamanlı bir programa kayıtlı fakat son döneminizde tam zamanlı ders yüküne sahip değilseniz de kampüs dışı çalışma hakkınız devam eder.
Kayıt dondurma, okul değişikliği veya okuldan kaynaklı sebeplerle aktif olarak öğrenime devam etmiyorsanız kampüs dışı çalışma hakkınız eğitiminiz tekrar başlayana kadar askıya alınır.
Kanada’da okurken çalışmanın avantajları
Elbette öğrencilik yıllarını maddi sıkıntı çekmeden, sosyalleşerek, gezerek ve hayallerimize vakit ayırarak geçirmeyi çoğumuz isteriz. Fakat yurtdışında okurken bu pek mümkün olmayabiliyor ve okurken çalışmak zorunda kalıyoruz. Bu zaman zaman can sıksa ve yorsa da gelecek için bazı faydalar da sağlıyor.
Her şeyden önce dahil olduğunuz yeni ülkenin halkını ve kültürünü yakından tanımanız için çok büyük bir fırsat. Okulunuz ve önemli bölümü sizin gibi uluslararası öğrenci olan sınıf arkadaşlarınızla sınırlı çevrede kaldığınızda Kanada kültürünü tanımanız pek kolay değil.
Mezuniyetiniz sonrası ister ülkenize dönün veya başka bir ülkeye yerleşin isterseniz de Kanada’da kalın; kültürü, yaşantıyı ve insanları tanımak size çok büyük faydalar sağlayacak. Yeni bir ülkeye gittiğiniz durumda adaptasyonunuzu kolaylaştıracak, tercihiniz ülkeniz olursa da yeni bir vizyonla birlikte döneceksiniz.
Eğer hayatınıza Kanada’da devam etme düşünceniz varsa da öğrencilik yıllarındaki çalışmanızın devamı olarak iş teklifi bulmanız kolaylaşacak. Başvuru yaptığınız işyerlerinde tercih edilirliğiniz de artacak.
Ayrıca vatandaşlık şartların en önemlilerinden birinin Kanada kültürünü tanıma ve uyum sağlama olduğunu da hatırlatmalıyız.