Kanada’da Üniversite Okumak

Kanada’da üniversite okumak istediğinizde karşınıza 4 farklı seçenek çıkıyor. Türkiye’dekiyle benzer şekilde Kanada’da da devlet ve özel üniversite ayrımı mevcut. Fakat ana ayrım kolej (college) ve üniversite olmak üzere okul tipi seçiminde kendini gösteriyor. Bu iki seçeneği birbirinden ayıran ise eğitim süreleri. Kolej eğitimi 2 yıllık olup Türkiye’de ki önlisans benzeri. Üniversite eğitimi ise en az 4 yıl sürüyor ve lisans derecesi elde etmenizi sağlıyor.

Bu sayfada size Kanada’da üniversite okumak için gerekenler konusunda en çok merak edilen bilgileri sunacağız. Kolej eğitimi hakkında bilgi almak için de Kanada’da kolej okumak sayfamızı inceleyebilirsiniz. Kanada ve Kanada’da öğrenci yaşamıyla ilgili, bizzat Kanada’da okuyan ve yaşayan Türkler tarafından yazılmış çok daha detaylı bilgileri ise blog bölümümüzde bulabilirsiniz.

Şimdi gelelim Kanada’da üniversite okumayı düşünenlerin en çok sordukları soruların cevaplarına

Kanada’da üniversite okumak için gerekenler

Kanada’da üniversite okumak için en başlıca gereksinim elbette lise mezuniyeti. Kanada’da her üniversite, başvuruları kendi içinde değerlendirdiği için kabul şartları da değişken. Bu nedenle lise başarısı adına net bir seviye vermek mümkün değil. Fakat, tabii ki mezuniyet notunuz ne kadar yüksekse o kadar avantajlı olursunuz.

Burada yükseköğretim kurumlarının ana eğitim dili İngilizce. Dolayısıyla eğitim almaya yeterli İngilizce seviyeniz olmalı. Bunun için gereken sınavlar da TOEFL veya IELTS.

Dil ve lise mezuniyeti olmazsa olmaz kriterler. Ancak kabul değerlendirmenizde bundan daha ötesine bakılacağını bilmeniz önemli. Çünkü buranın eğitim sisteminde; yaşamdaki bütünsel başarı, akademik başarıdan daha önemli görülüyor. Bu nedenle başvuru sırasında sunacağınız özgeçmişinizde o güne kadar yaptığınız kayda değer faaliyetleri de göstermelisiniz. Bilim, spor, sanat ve gönüllülük gibi sosyal hayata direkt etki eden alanlarda ki başarılarınız, projeleriniz ve çalışmalarınız sizi birkaç adım öne çıkarabilir.

Kanada’da üniversite başvurusu nasıl yapılır

Kanada üniversiteleri başvurularını kendileri alır. Üniversitelere girişi sağlayan genel bir sınav veya süreci yöneten merkezi bir otorite yoktur. Okumayı istediğiniz ve açıkladığı kabul şartlarını sağladığınız üniversitelerin kayıt dönemlerini takip edip başvurularınızı gerçekleştirebilirsiniz.

Kanada üniversite eğitim sistemi temelde 2 dönemlidir. Eğitiminizi iki dönemde de başlatabilirsiniz. İki dönemin ayrı ayrı başvuru aralıkları bulunur. Eylülde başlayan güz dönemi için genellikle nisan, ocakta başlayan bahar dönemi içinse genellikle eylül ayında başvurular son bulur.

Başvuru için istenen temel evrak ve belgeler şunlardır;

  • Transkript (not dökümü)
  • Diploma
  • İngilizce yeterlilik belgesi (TOEFL, IELTS) (Fransızca eğitim için okullar kendileri belirler)
  • Referans mektupları
  • Niyet mektubu
  • Özgeçmiş
  • Başvuracağınız üniversitelerin kendilerine ait başvuru formları

Kanada’da üniversite okumak hakkında en çok sorulanlar

Kanada’da üniversite diplomalarının YÖK denkliği bulunuyor mu?

Kanada’da ki birçok üniversitenin diploması YÖK (Yüksek Eğitim Kurumu) tarafından tanınır. Fakat hepsi değil! YÖK (Yüksek Eğitim Kurumu), Dünya sıralamasında ilk 1000 içinde bulunan üniversiteleri tanıyor. Kanada’nın eğitim kalitesinin yüksek olduğundan bahsetmiştik. Tahmin edeceğiniz gibi bu listede çokca üniversitesi bulunuyor.

Yine de seçeceğiniz üniversitelerin YÖK (Yüksek Eğitim Kurumu) denkliğini başvuru sürecinde soruşturmanızı tavsiye ederiz.

Kanada’da hangi bölümleri okuyabilirim

Kanada üniversitelerinde ki neredeyse tüm bölümler uluslararası öğrencilere açıktır.  Çok nadir de olsa bazı üniversiteler belirli bölümler için sadece Kanadalı öğrencilere öncelik verebilir. Ancak bu epey nadir yaşanan bir durum. Bu konuda ön bir engel bulunmaz. Başvuru şartlarını karşıladığınız bölümlerin çoğuna başvurabilir ve iyi hazırlanmış bir başvuru ile kabul alabilirsiniz.

Kanada’da en çok tercih edilen bölümler ise şunlardır;

  • İşletme & Ekonomi
  • Mühendislik
  • Bilgisayar Mühendisliği
  • Mimarlık
  • Hukuk
  • Psikoloji
  • Biyoloji & Biyoteknoloji
  • Tasarım
  • Görsel sanatlar