100’ün üzerinde şubesiyle hemen hemen her mahallede rahatça bulabileceğiniz Toronto Halk Kütüphaneleri, dört duvarla çevrilmiş ve içerisinde raf raf kitapların olduğu binalar olmalarının dışında Toronto halkına farklı alanlarda birçok avantaj da sağlıyor. Bu avantajlardan yararlanmak için ilk yapmanız gereken Toronto Kütüphane kartı edinmek. Belki çoğunuz biliyorsunuz ya da daha önce bu konuda bir paylaşım da yapılmış olabilir. Yine de belki birileri ilk kez duyacaktır diye düşünerek Toronto kütüphane kartının sağladığı avantajları sizlerle paylaşmak istedim.

Toronto Kütüphane kartı edinmek için bu adresleri ziyaret edebilirsiniz:

Dijital hizmetler için dijital kart: https://www.torontopubliclibrary.ca/…/digital_access…

Tüm hizmetler için full access kart: https://www.torontopubliclibrary.ca/using-the-library/your-library-card/

Fotoğraf: www.everyday-reading.com

1) E-Kitap Uygulaması

Toronto Halk Kütüphanesinin (Toronto Public Library) Libby adında bir aplikasyonu var. Bu aplikasyonu telefonunuza/tabletinize/bilgisayarınıza kolayca indirebilirsiniz. Bu uygulamayı kullanarak sadece e-kitaplara değil, binlerce sesli kitaba erişiminiz olacağı gibi aylık/haftalık dergilere de ücretsiz ulaşabiliyorsunuz. Çocuklar ve gençler için de kitaplar mevcut. Kitapların dili İngilizce. Fransızca kitaplar da mevcut fakat Türkçe kitap yok – en azından ben bulamadım.

Uygulama linki: https://www.overdrive.com/apps/libby/

2) Ücretsiz Müze Biletleri

Her ne kadar şu anda pandemiden dolayı birçok müze kapalı olsa da, pandemi sonrası değerlendirmek üzere şimdiden müze biletlerinizi biriktirebilirsiniz. Toronto’da bulunan her bir kütüphane lokasyonunun elinde farklı müzeler için verebileceği belli sayıda 2 kişilik biletler bulunuyor. Her hafta cumartesi günü o lokasyonun açılma saatinde biletler yenileniyor ve hafta boyunca kütüphane tarafından temin ediliyor. Royal Museum of Ontario gibi popüler olan müzelerin biletleri çok hızlı tükendiğinden, cumartesi günü erken saatte kütüphane lokasyonları önünde insanların sıraya girdiğini görmeniz mümkün.

Kütüphanelerden alacağınız bu biletleri 3 ay içerisinde kullanmanız gerekiyor. Her kişiye haftada 1 bilet veriliyor bu sebeple eğer aileniz 2 kişiden daha kalabalıksa kişi sayısına göre kütüphaneleri aileden direy bireylerle ziyaret etmenizi öneririm. Aşağıdaki linki ziyaret ederek size yakın olan kütüphanelerde hangi müzelere biletler verildiğini inceleyebilirsiniz.

Websitesi: https://www.torontopubliclibrary.ca/museum-arts-passes/

3) Ücretsiz LinkedIn Learning Erişimi

Toronto kütüphane kartı ile faydalanabileceğiniz bir diğer hizmet ise ücretsiz LinkedIn Learning erişimi. İşaret dilinden iç mimarlığa, Adobe uygulamalarından proje yönetimine kadar çok geniş bir alanda birçok kurstan ücretsiz olarak yararlanabilirsiniz.

Websitesi: https://www.torontopubliclibrary.ca/elearning/

Fotoğraf: Toronto Public Library

4) Ücretsiz Kurslar

LinkedIn Learning’in dışında Toronto Halk Kütüphanesi ‘Digital Innovation Hub’ adını verdiği ve ücretsiz faydalanabileceğiniz bir merkezi de mevcut. Bu merkez sayesinde Toronto kütüphane kartı ile ücretsiz olarak birçok kursa katılabilirsiniz. Sadece mesleki anlamda değil, herhangi bir hobi kazanmak ya da bir beceri edinmek için de bu kurslara göz atmanızı öneririm. Pandemi öncesinde Digital Innovation Hub’ı olan şubelerde verilen kurslar, pandemi sonrasında online olarak devam etti, bu sebeple nerede olursanız olun online şekilde eğitim veren kişi ile canlı bir şekilde iletişim kurabilir, ders bittikten sonra da bir süre daha dersin kaydına ulaşabilirsiniz.

Websitesi: https://www.torontopubliclibrary.ca/programs-and-classes/

Siz de Toronto dışındaki kütüphaneler ve avantajları ile ilgili paylaşım yapmak isterseniz Kanada Geyikleri’ne bu form üzerinden ulaşabilirsiniz.

@rslntugba @torontodaneyapilir