Halüsinojenik ilaçlar Kanada’da bazı hastalar için ulaşılabilir hale geliyor. Bunların içinde MDMA ve sihirli mantar da var.

Kanada Gıda ve İlaç Düzenlemesi’nde gidilen değişikliğe göre artık doktorlar gerekli gördükleri hastalara MDMA veya psilocybin (halüsinojenik mantar) gibi maddelere erişim imkanı sunabilecek. Kanada Sağlık Kurumu’ndan elde edilen bilgiye göre bu kararın sebebi depresyon, anksiyete, obsesif kompülsif bozukluk gibi psikolojik hastalıkları tedavi etme amaçlı bilinçsiz şekilde halüsinojenik madde kullanımına ilginin artması.

Yeni düzenlemeyle birlikte doktorlar gerekli durumlarda Kanada Sağlık Kurumu’nun Özel Erişim Programı üzerinden bu maddelere erişim izni talep edebilecek. Ancak bu durum sadece diğer tüm tedavi seçeneklerinin sonuçsuz kaldığı durumlarda mümkün olabilecek.

Kanada Sağlık Kurumu sözcüsünün açıklamasına göre Özel Erişim Programı’nın asıl amacı geleneksel tedavilerin yetersiz kaldığı ya da uygulanamadığı ciddi hastalıklarda Kanada’da normalde satışta olmayan ilaçları hastalara ulaştırabilmek. Bu yüzden soğuk algınlığı gibi basit durumlarda doktora gidip de halüsinojenik ilaçlar reçete etmesini beklememek gerekiyor. Zaten hastalar da direkt olarak bu maddelere erişim iznine başvuramıyor. Sadece bu yetkiye sahip doktorlar hastaları adına bu ilaçlara erişim başvurusu yapabiliyor.

 

Halüsinojenik İlaçlar Mental Hastalıklar Konusunda Önemli Bir Adım

Kanada Resmi Gazetesi’ne göre pek çok bilim insanı, doktor ve sağlık çalışanı yeni düzenlemeyi ruh sağlığını anlama ve mental hastalıkları tedavi etme yönünde doğru bir adım olarak değerlendiriyor.

Mental hastalıkların halüsinojenik ilaçlarla tedavi edilmesi için hizmet veren ve alanında lider konumunda bulunan Numinus Wellness şirketi de bu düzenlemenin ciddi mental bozukluklara sahip, terapilere yanıt vermeyen veya terapiye uygun görülmeyen hastalar için önemli bir etki yaratacağı görüşünde.

Düzenlemeye göre doktorlar her hastanın durumunu özel olarak değerlendirebilecek. Buna göre halüsinojen maddelerle tedavi şeklinin faydası olup olmayacağına da karar verebilecek.

Yeni uygulamayla birlikte Kanada Sağlık Kurumu bahsi geçen halüsinojenik maddelerin Kontrole Tabi İlaçlar ve Maddeler Yasası içinde yer aldığını not düştü. Bu maddelerin satışının, bulundurulmasının ve üretilmesinin özel izin olmadıkça yasalara aykırı olduğunu da hatırlattı.

Kaynak: Narcity 

Yorum bırak