Kanada, uygun şartlarda olan Kanada’daki bir college ya da üniversiteden mezun olmuş veya geçici çalışma izni statüsüne sahip ve hali hazırda temel sayılan bir meslek grubundaki kişiler için bir kereye mahsus olmak üzere yeni bir göçmenlik programı başlatacağını duyurdu.

Ocak 2017’den başlayarak geçtiğimiz bu 4 yıl içerisinde Kanada’da uygun şartlara sahip lise sonrası eğitim almış ve şu anda iş sahibi olan kişiler bu programa başvurmaya hak kazanacak. Şu anda çalıştığınız işin özel bir meslek grubunda olma zorunluluğu bulunmuyor.

Program ayrıca minimum 1 yıllık iş tecrübesi şartı ile sağlık sektöründeki seçilmiş 40 meslekten birinde ya da bakıcılık, gıda üretimi ve dağıtımı gibi seçişmiş 95 adet temel sayılan meslekten birinde çalışıyor olan geçici yabancı çalışan statüsüne sahip kişilere de açık.

Zaman kısıtlaması olan yeni göçmenlik yolu 5 Mayıs’ta yürürlüğe girecek ve 5 Kasım’a ya da hedef 90 bin kişiye ulaşana kadar açık olacak.

Göçmenlik Bakanı Marco Mendicino “Pandemi boyunca Kanada’daki göçmenlerin bu ülkeye katkılarına hep beraber şahit olduk. Bu yeni politikalar ülkede geçici statüde bulunan kişilerin geleceklerini Kanada’da planlamalarına yardımcı olacak, ekonomik iyileşmemizi ve ülkemizi hep birlikte daha iyi bir şekilde kalkındırmamızı sağlayacak.” şeklinde konuştu.

“Onlara olan mesajımız çok basit: Bu ülkedeki statünüz geçici olabilir fakat ülkeye katkılarınız kalıcı – Burada kalmanızı istiyoruz.” diye de ekledi.

Liberal hükümet geçtiğimiz yıl hedeflediği göçmen sayısının yüzde 45.7 altında kalarak sadece 185 bin 130 bin kişiye oturum izni verebilmişti. Bu sene ise göçmenliği COVID-19 pandemisi sonrası Kanada’nın ekonomik kalkınmasında önemli bir etken olarak konumlandırdı ve 2021’de 401 bin kişiye kalıcı oturma izni verecek şekilde planlarını yaptı.

Yeni program kapsamındaki 90 bin kişilik alım, bu yılki genel göçmenlik hedefinin neredeyse dörtte birini oluşturacak.

Kanada sınırının zorunlu olmayan seyahatlere kapalı kalmaya devam etmesi sebebiyle, halihazırda kalıcı oturuma sahip birçok potansiyel göçmen Kanada’ya giriş yapamadı. Bu da yetkilileri vites değiştirip Kanada dışındaki olası göçmenlerden ziyade halihazırda Kanada içerisinde bulunan ve kalıcı oturuma henüz sahip olmayan kişilere odaklanmaya yöneltti.

Ottawa, Şubat ayında, 27 bin 332 kişiye kalıcı oturum izni daveti göndermesiyle şaşırtmıştı çünkü bu rakam geçtiğimiz seneki en yüksek alım olan 5 bin kişiden 5 kat daha fazlaydı. Göçmenlik Bakanı Mendicino bu değişikliklerin 2021 yılı göçmenlik hedeflerine ulaşmak için yapılmış olan eşi benzeri görülmemiş en hızlı ve en kapsamlı yollar olduğunu belirtti ve ekledi: “Ekonomimizin ilerlemesini sağlamak ve ülkemizin ekonomik iyileşmesini hızlandırmak amacıyla birçok farklı sektörde çalışan ve birçok farklı alanda yeteneğe sahip çalışanlara ihtiyacımız var.

“İyi eğitim almış yetenekli kişilere değer veriyoruz fakat aynı zamanda kalkınmak için el emeğinin büyük önem taşıdığı tarım ve ziraatte, ticarette ya da inşaat sektörlerinde çalışan kişilere de ihtiyacımız var. Uzun bir süredir bu yolları açabilecek kaynaklar sağlayamadık.”

90 bin kişiyi hedefleyen bu yeni göçmenlik programının 20 bin kişisi sadece sağlık hizmetlerinde çalışan ve geçici yabancı çalışma izni statüsündeki kişilere, 30 bini seçilmiş olan diğer önemli meslek gruplarına ve kalan 40 bini de Kanada’da lise sonrası eğitimi almış mezun öğrencilere ayırılacak.

Tüm adaylardan Kanada’nın resmi dillerinden birinde yeterliliğe sahip olmaları, genel kabul edilebilirlik koşullarını karşılamaları, çalışma iznine sahip olmaları ve başvuruda bulundukları tarihte hali hazırda çalışıyor olmaları isteniyor. Kanada’da yasal yollarla bulunmayan ya da yasal statülerini yitirmiş kişiler başvuru hakkına sahip olamayacak.

Kanada’nın resmi dillerini tanıtmak için ise Fransızca konuşan veya hem Fransızca hem İngilizce konuşan iki dile sahip adaylar için giriş sınırı olmaksızın üç ek yayın oluşturuldu.

Kanada iş dünyası göçmenlerin en çok ihtiyaç duyulduğu anda Kanada’nın ekonomisini güçlendireceğini belirterek bu yeni göçmenlik yollarını destek verdiğini açıkladı. Üyelerinin ülkedeki tüm büyük endüstrilerini temsil ettiği Kanada İş Konseyi’nin başkanı ve CEO’su Goldy Hyder, “Göçmenler iş gücü piyasasındaki eksiklikleri dolduruyorlar, yaşlanan nüfusumuzu dengeliyorlar ve vergi tabanını genişletiyorlar. Böylece sosyal ve kamu hizmetlerini finance etmeye yardımcı oluyorlar.” dedi.

“COVID-19 ile ilgili kısıtlamalar Kanada’nın göçmenlik sistemini sert bir şekilde vurdu ve ülkeye yeni girenlerin sayısını önemli ölçüde azalttı. Göçmenlik Bakanı’nın planı, acilen ihtiyaç duyulan yetenekleri memnuniyetle karşılayarak bu zorluğun üstesinden geliyor.”

Program, kısıtlayıcı kriterleri karşılayabilen binlerce göçmen için kısa vadeli bir pencere açsa da, savunucular, geçici göç sisteminin hala birçok göçmeni belirsizlik içinde tutmaya devam edecek temellerini koruduğunu söylüyor.

Ontario merkezli Migrant Workers Alliance for Change’in genel müdürü Syed Hussan, “Bu duyuru bir başlangıç, ancak herkese tam ve kalıcı göçmenlik statüsü verilmesi yoluyla köklü bir değişiklik olmazsa bu yeterli olmayacaktır” dedi.

Mendicino, göçmenlik departmanının işlem kapasitesini artırmak için yakın zamanda 62 memur daha işe aldığını ve yeni programın, çoğu hala evden çalışan personelin uzaktan işlemesine izin vermek için yalnızca çevrimiçi başvuruları kabul edeceğini söyledi.

Mendicino aynı zamanda ülke içinde ve dışında göçmenlik başvurusu yapan diğer kişilerin işlemlerinin durmayacağını ve yetkililerin yurtdışında olanların başvurularını da işlemeye devam edeceğini, çünkü Kanada’nın işgücü piyasası ihtiyaçlarını karşılamak ve yaşlanan nüfusu yenilemek için göçmenlere ihtiyacı olduğunu söyledi.

Mendicino bu özel kamu politikalarının, temel geçici işçileri ve uluslararası mezunları Kanada’da kök salmaya teşvik edeceğini ve yetenekli işçileri ülkede tutmaya yardımcı olacağını da ekledi: “Ülke tarihindeki en yüksek sayıda daimi ikametgahı getirmenizin istendiğini düşünün. insanlar “Göçü durdurun” diyebilirdi. Hayır dedik, çünkü ekonomimizi göç yoluyla büyütmeye devam etmemiz gerektiğine inandık.”

Yazar: Nicholas Keung
Kaynak: The Star

Yorum bırak