25 Mayıs Salı günü, Devlet Başkanı John Horgan, B.C. yeniden açılış planının başlayacağını ve her adımın neleri içereceğini resmi olarak açıkladı.

Adımlar arası geçişlerde belirleyici olarak; aşılanan yetişkinlerin sayısı, eyaletteki COVID-19 vaka sayılarına ve hastaneye yatış ve ölüm sayıları ele alınacak. Her bir adım için taslak zaman çizelgeleri mevcut olmakla beraber yukarıda belirtilen ölçütlere göre değişiklik mümkün olabilecek.

Her adımın ne zaman başlamasının beklendiğini ve halk sağlığı kısıtlamalarının nasıl görüneceğini aşağıda ayrıntılı olarak açıkladık.

1. Adım: 25 Mayıs

Şu an itibariyle, B.C.’de yaşayan yetişkinlerin yüzde 60’ının ilk doz aşılanmış olması ve COVID-19 vaka sayılarının ve hastaneye yatış sayılarının sabit kalmasıyla 1. Adım yürürlüktedir.

Bu, British Columbia’lıların artık evlerinde maksimum beş ziyaretçiden oluşan toplanmalara veya bir hane halkına ev sahipliği yapabileceği anlamına geliyor. Açık havada kişisel buluşmalar için ise 10 kişiye kadar izin veriliyor. Oturma düzenine bağlı iç mekan toplanmaları da, gerekli önlemlerin alınması ile en fazla 10 kişi olarak gerçekleştirilebilir. Buna karşın, oturma düzenine bağlı açık hava toplanmalarında ise; gerekli önlemlerin alınması ile 50 kişiye kadar izin veriliyor.

Seyahat kısıtlamaları konusunda ise şimdilik uzatılması kararı verildi. Bu, B.C. içerisinde ikamet edenlerin; zorunlu haller dışında yalnızca kendi sağlık bölgeleri içinde seyahat edebilecekleri anlamına geliyor. İç ve dış mekanlarda yemekli servis, masa başına altı kişiye kadar gerekli önlemlerin alınması ile devam edebilecek. Açık hava sporları (seyircisiz) ve düşük yoğunluklu egzersizler de devam edebilecek.

İşyerine kademeli bir geri dönüş uygulanacak ve eyalet genelindeki maske zorunluluğu, iş güvenliği düzenlemeleri ve fiziksel mesafe kuralları bir süre daha uygulanmaya devam edecek. Son olarak, kapalı alanda inanç temelli toplanmalar da düşük kapasite ile yapılabilecektir.

2. Adım: En Erken 15 Haziran

B.C.’de yetişkin nüfusun yüzde 65’inin COVID-19 aşısının ilk dozunu alması ve COVID-19 vakaları ve hastaneye yatışların azalması ile beraber, eyalet Adım 2’ye geçebilir.

2. Adımda; 50’ye kadar kişinin açık havada toplanmasına, 50’ye kadar kişinin oturma düzenli ve kapalı alanda organize edilen oluşumlar için toplanmasına izin verilecek ve büyük ölçekte düzenlenebilecek iç ve dış mekan toplantıları için hazırlıkların hazırlanması için bir danışma toplantısı yapılacak.

B.C. içerisinde artık seyahat kısıtlaması olmayacak. Ayrıca, kapalı alan sporları ve yüksek yoğunluklu fitness, gerekli önlemlerin alınması ile devam edebilecek. Ayrıca, açık hava sporları için en fazla 50 kişi ile sınırlı kalmak üzere seyircilere izin verilecektir. Maske zorunluluğu, iş güvenliği protokolleri ve fiziksel mesafe önlemleri hala yürürlükte olacaktır.

3. Adım: En Erken 1 Temmuz

Aşama 3, yetişkinlerin yüzde 70’inin ilk doz COVID-19 aşısı olması, vakaların düşük olduğunun tespit edilmesi ve hastaneye yatışların hala azalmasıyla birlikte başlayabilir.

Bu aşamada, eyalet bazındaki olağanüstü hal kaldırılacak ve yerel halkın; kapalı ve açık ortamlarda kişisel toplanmaları için normale dönmesine izin verilecek. Ayrıca, hem iç hem de dış mekanlarda organize edilecek toplantılar için de izin verilen kapasitede artış meydana getirilecektir.Gece kulüplerinin ve kumarhanelerin kapasite sınırlarıyla açılmasına izin verilecek ve maske takılması, mesafe uygulaması ve iş protokolleri konusunda yeni halk sağlığı ve işyeri rehberi yayınlanacaktır.

4. Adım: En Erken 7 Eylül

Son adım olarak 4. Adımın başlaması; yetişkinlerin yüzde 70’inden fazlasının ilk doz COVID-19 aşısı alması, vakaların düşük ve stabil olması ve hastaneye yatışların düşük olmasına bağlı olacaktır.

4. Adıma ulaşmak; normal sosyal hayata dönülmesi, büyük ölçekli organize edilen toplantılar için artırılmış kapasitenin olması, spor seyircileri için belli bir sınırın olmaması ve işletmeler için yeni güvenlik planlarının oluşturulması anlamına gelecektir.

Bu adım, temelde tüm düzenlemelerin gevşetilmesi olacaktır. Doğal olarak, her adıma ulaşmak için bir dizi uyarı mevcuttur ve bu tarihler, her adımın başlayabilmesi için mümkün olan en erken tarihlerdir.

 

Kaynak: Narcity

Çeviren: Sezen Miray Akkaya 

Yorum bırak