Bu yaz Avrupa gezisine çıkmayı hayal eden Kanadalılar, Verity Pharmaceuticals ve Hindistan Serum Enstitüsü (SII) tarafından üretilen ve Covishield olarak bilinen AstraZeneca COVID-19 aşısından en az bir doz almaları halinde ekstra engelle karşılaşabilirler.

Avrupa İlaç Ajansı (EMA) mevcutta bulunan tüm COVID-19 aşılarını inceleyerek olumlu bir değerlendirmeye tabi tutulan aşılara AB seyahat kartı için uygunluk veriyor. EMA’nın yaptığı bu incelemeler sonucunda Verity Pharmaceuticals ve Hindistan Serum Enstitüsü (SII) tarafından üretilen ve Covishield olarak bilinen AstraZeneca COVID-19 aşısı AB’nin 1 Temmuz’da başlatılan Dijital COVID Sertifikası (aşılama programı kanıtı) için uygun bulunmadı.

Avrupa İlaç Ajansı (EMA), Moderna, Pfizer, AstraZeneca ve Johnson & Johnson dahil olmak üzere Kanada ile neredeyse aynı COVID-19 aşılarının tümü için yeşil ışık yaktı.  Ancak Kanada, SII tarafından üretilen AstraZeneca aşısının versiyonunu da onaylarken, AB onaylamadı.

Burada altını çizmemiz gereken konu şu ki her AstraZeneca aşısı olan kişi bu gruba dahil değil. AstraZeneca aşıları AstraZeneca ve AstraZeneca ile iş birliği halinde olan Verity Pharmaceuticals ile Serum Institute of India (SII) tarafından olmak üzere iki farklı şekilde üretiliyordu. Avrupa İlaç Ajansı’nın onaylamadığı aşı yalnızca AstraZeneca’nın iş birliği içinde ürettiği aşılar.

Covishield Nedir?

Covishield, AstraZeneca’nın AB’de kullanılmasına izin verilen İngiliz yapımı Vaxzevria aşısının SII tarafından üretilmiş versiyonudur. Hindistan Serum Enstitüsü tarafından üretilen aşı Kanada’da onaylandı, ancak Avrupa Birliği’nde onaylanmadı. Health Canada, web sitesinde “bu aşıların üretim bilgilerini gözden geçirdiğini ve karşılaştırılabilir olduğunu bulduğunu” söyledi.

Peki bu Covishield olan Kanadalılar için ne anlama geliyor?

Avrupa’nın seyahat kartı uluslararası yolcuları kapsayacak şekilde genişletilirse, en az bir doz Covishield COVID-19 aşısı alan Kanadalılar, mevcut pasaport planları Covishield’i tanımadığı için bazı ülkelere seyahatleri zorlaşabilir. Federal hükümetin son verilerine göre 272 bin 42 Kanadalı en az bir doz Covishield aşısı aldı.

BBC News, Hindistan Serum Enstitüsü’nün şu anda Covishield aşısı için AB’de acil durum izni aradığını bildirdi.

SII’nin CEO’su ve sahibi Pazartesi günü attığı tweet’te şunları belirtti: “Herkesi temin ederim, bunu en üst düzeyde ele aldım ve bu konuyu hem düzenleyiciler hem de diplomatik düzeyde ülkelerle yakında çözmeyi umuyorum.”

Şimdilik, Kanada Hükümeti, tam olarak aşılanmış Kanadalılar için bile, zorunlu olmayan tüm seyahatlere karşı tavsiyelerde bulunmaya devam ediyor.

 

Health Canada, aşılarla ilgili en son bilgileri içeren güncel bir web sitesine sahiptir ve tüm sorularınızı yanıtlayabilir. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.

Kaynak: Narcity