Kanada Halk Sağılığı Ajansının resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, 5 Temmuz 2021 günü yerel saatle 23.59’dan itibaren iki doz aşısını tamamlayanlar için Kanada’ya girişte karantina uygulamasının kalkacağı belirtildi.

Açıklamada, uygulamanın Kanada makamlarınca kullanımı onaylanmış Covid-19 aşılarından herhangi birinden iki dozunu da yaptırmış olanları kapsadığına dikkat çekildi.

5 Temmuz 23:59’dan itibaren Kanada’ya girebilecek olan tam aşılı yolcuların 14 gün karantinada kalmaları veya 8. gün gerçekleşen COVID-19 testini tamamlamaları gerekmeyeceği ve Kanada’nın zorunlu otel konaklamasını atlamalarına da izin verileceği belirilen açıklamada, resmi olarak işlem görecek aşıların Pfizer-BionTech, Moderna, AstraZeneca ve Johnson & Johnson olduğu kaydedildi.

Açıklamada, Kanada’ya gelecek kişilerin bu aşıları herhangi bir ülkede olabilecekleri belirtilirken, sadece aşı olunduğunu destekleyen belgelerin İngilizce, Fransızca veya bu dillere çevrilmiş onaylı tercümesinin varıştan önce ArriveCAN uygulamasına yüklemeleri gerektiği belirtildi.

Sınır kısıtlamalarının, tam aşılanmamış kişiler için uygulanmaya devam edeceğine işaret edilen açıklamada, şunlara dikkat çekildi:

‘’Tam aşılı yolcular ayrıca asemptomatik olmalı, aşı belgelerinin bir kağıt veya dijital kopyasına sahip olmalı ve Kanada’ya gelmeden önce ArriveCAN uygulaması aracılığıyla Covid-19 ile ilgili bilgileri elektronik olarak sağlamalıdır. Bu kişiler uygun bir karantina planı ibraz etmeleri ve sınırda karantinadan muaf olmak için gerekli şartların tamamını taşımadıklarının tespit edilmesi halinde karantinaya hazırlıklı olmaları gerekmektedir. Bu kişilerin halka açık yerlerde maske takmak gibi halk sağlığı önlemlerini almaları, aşılarının ve test sonuçlarının bir kopyasını ve yakın temaslıların listesini 14 gün boyunca saklamaları istenecektir’’

Peki Tam Aşılanmamış Yolcular İçin Kanada’ya Girişte Karantina Nasıl Devam Edecek?

Tam aşılanmamış Kanadalılar ve yolcular için Kanada’ya girişte karantina önlemlerin değişmeyeceğini ve bu kişilerin mevcut test ve federal gerekliliklere uymaya devam etmesi gerektiğini belirtildi. Geçtiğimiz hafta düzenlenen konferansta bulunan Ulaştırma Bakanı Omar Alghabra, tam aşılanmamış (ancak hala Kanada havaalanlarını kullanan) yolcuların, tam aşılanmış yolculardan ayrılacağını açıkladı. Bu durumun nasıl olacağıyla ilgili detaylı bir bilgi vermedi ancak, federallerin bu iki yolcu kategorisine ayrı yollar oluşturmak için seyahat endüstrisi ile birlikte çalıştıklarını söyledi.

Öte yandan, Kanada Kamu Güvenliği Bakanı Bill Blair çevrimiçi düzenlediği basın toplantısında, ABD-Kanada arasındaki sınır kısıtlamalarının 21 Temmuz’a kadar devam edeceğini söyledi.

Yurt dışı seyahatinden sonra Kanadalıların evlerine dönmesi daha kolay bir hale gelmiş olsa da, ülkenin seyahat tavsiyesi değişmedi. Bakan Blair, son açıklanan kararlara atıfta bulunarak, halktan zorunlu ve gerekli olmayan seyahatlerini kısıtlamalarını istedi. Yani Kanada Federal Hükümeti COVID-19’a karşı tamamen aşılanmış olanlar da dahil olmak üzere, zorunlu olmayan tüm uluslararası seyahatlerle ilgili “şiddetle aksi tavsiyede bulunmaya” devam ediyor.

Bununla birlikte, tam aşılanmış olmak yurt dışına seyahati daha kolay bir hale getirecek.  Bunun nedeni ise bazı ülkelerin tam aşılı yolculara giriş izni vermesi ancak bu yumuşak önlemlerin her an değişebileceği ihtimalini göz önünde bulundurmada fayda var.

Blair, ABD-Kanada sınır kısıtlamalarının ne zaman kaldırılacağına dair bir tarih vermedi.

Kaynak: Cumhuriyet
Katkıda bulunan: Arya Akkutlu