Kanada’nın özellikle batısında etkili olan ve şimdiye kadar 719 kişinin hayatına mâl olan sıcaklar, Kanada’da orman yangınları çıkarmaya başladı. Kanada hükümeti, sıcaklar nedeniyle bu yazın ‘uzun ve zorlu’ olabileceği uyarısında bulunarak, orduya bağlı askeri uçakların 100’den fazla yangını söndürmek ve yerleşimleri boşaltmak için teyakkuzda olduğunu duyurdu.

British Columbia eyaletinde, sıcak havalara bağlı 152 aktif yangının bulunduğu, bunların 89’unun ise iki gün önce çıktığı kaydedildi. Eyalette şimdiye kadar yaklaşık bin kişi yangınlar nedeniyle yerinden olurken, kayıp kişiler için arama-kurtarma çalışmaları başlatıldı. Yangınların yıldırımlar nedeniyle başladığı ve sıcak havanın etkisiyle hızla yayıldığı bildirildi. Eyalette geçen hafta 719 kişinin hayatını kaybettiği belirtilirken, bunun aynı dönemde normal zamanların 3 katı olduğu ve sıcaklarla ilgili olduğu belirtildi.

Sıcaklıklar Artıyor ve Orman Yangınları Yayılıyor!

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, konuyla ilgili cuma günü bakanlar ile buluştu. British Columbia Başbakanı, yerel belediye başkanları ve yerlilerin şefleriyle görüştüğünü de duyuran Trudeau, “Yardım etmek için orada olacağız” dedi. Rekor sıcaklıkların, Orta Kanada’daki Alberta, Saskatchewan ve Manitoba eyaletleri ile Ontario’nun kuzeyine kadar ulaştığı belirtildi.

Bölgede son üç ila beş yılda sadece üç sıcaklık bağlantılı ölüm kayıtlara geçmişti. Hayatını kaybedenlerin çoğunun, havalandırmasız evlerde tek başına yaşayanlar oldukları bildirildi.

Kanada’da rekor sıcaklık görülen köyün tamamına yakını yandı

Kanada’da şimdiye kadar görülen en yüksek hava sıcaklığının kaydedildiği köyün yüzde 90’ının, orman yangınları nedeniyle kül olduğu belirtildi.

Bölge milletvekili Brad Vis, British Columbia eyaletinde bulunan Lytton köyünde ve çevredeki kritik önemdeki altyapıda büyük hasar olduğunu söyledi.

Lytton Belediye Başkanı Jan Polderman BBC’ye yaptığı açıklamada “Yaşamımı kurtarabildiğim için şanslıyım. Lytton’dan geriye pek bir şey kalmadı. Yangın her yerdeydi” dedi.

Daha önceden köy sakinlerine tahliye talimatı veren Polderman, alevlerin köyü 15 dakika içinde sardığını anlattı. Köyde bu hafta içinde 49,6 derecelik rekor sıcaklık görülmüştü. Bu sıcaklıklar Kanada’da orman yangınlarını tetiklemeye de devam ediyor.

Lytton’da neler yaşandı?

Vancouver’ın 260 kilometre kuzeybatısında bulunan, 250 dolayında kişinin yaşadığı köyün birçok sakini, duman ve alevler köyü sardığı sırada, eşyalarını bile alamadan kaçmak zorunda kaldı.
Belediye Başkanı Polderman “15 dakika içinde tüm köyü alevler sardı. İnsanlar evcil hayvanlarını ve anahtarlarını aldılar, arabalarına atladılar ve kaçtılar” dedi.

Kaynak: Hurriyet

Yorum bırak