Kanada’nın sonbaharda aşı pasaportu uygulamasına geçeceği kesinleşti. Ontario eyaletinde ise durumlar karışık. Ontario hükümeti işletmelerin kendi bağımsız aşı politikalarını uygulamak istiyorlarsa federal hükümetin aşı pasaportlarını kullanabileceklerini doğruladı fakat Ontario’da aşı pasaportu konusu bu kadar kolay çözülecek gibi durmuyor.

Eyalet Kanada federal aşı pasaportu yürürlüğe girene kadar Ontarioluların şimdilik eyalet portalı aracılığıyla elektronik bir COVID-19 aşı makbuzu indirebileceğini veya yazdırabileceğini de belirtti.

Ontario’da Aşı Kaydı Nasıl Alınır?

Ontario’da Aşı Pasaportu: Şimdilik Neler Biliyoruz?

Narcity’nin haberine göre, 12 Ağustos Perşembe günü Doug Ford’un ofisinden bir konuşmacı Narcity ile görüşmesinde Ontario eyaletindeki işletmelerin yeni federal aşı pasaportunu aşı durumunun kanıtı olarak kullanıp kullanmama konusunda kendi kararlarını verebileceklerini söyledi. Narcity haberde bu bilgiyi kimden aldığını belirtmedi fakat haberin devamında Kanada Bağımsız İşletmeler Federasyonu’nun (CFIB) Kıdemli Direktörü Ryan Mallough ile iletişimde oldularını belirttiler. Mallough, henüz konu ile ilgili birçok soru işaretlerinin olduğunu ve birçok işletmenin teklifi hemen kabul etmesini beklemediğini söyledi.

Mallough, “Ontario hükümetinin şu anda müşterilerin işletmelere girebilme koşulu olarak aşı kanıtını zorunlu kılma planı yok. Bu sebeple de uygulamanın küçük işletmeler arasında yerel aşı pasaportu ile aktif olacağını öngörmüyorum.” diye belirtti.

“Bir işletme sahibinin çalışanlarından veya müşterilerinden ne isteyip isteyemeyeceği konusunda hala net değiliz,” diye devam etti Mallough. “Federal düzeydeki aşı pasaportu hazır olduğunda eyaletten işletme sahiplerinin konu ile ilgili neler bekleyebileceği ve Ontario’da aşı pasaportu uygulamasını ne için kullanıp kullanamayacakları konusunda netlik isteyeceğiz.”

Eyalet Başkanı Ford daha önce Ontario için aşı pasaportu fikrini reddetmiş ve eyalet içinde “bölünmüş bir topluma” yol açabileceği konusunda endişelerini dile getirmişti.

Birkaç Ontario üniversitesi, önümüzdeki sonbahar döneminde kendi kampüslerine gelmek için aşı kanıtını bir gereklilik haline getirmeyi çoktan üstlendi. Toronto merkezli bazı işletmeler, girişte aşı kanıtını zorunlu hale getirme çağrısını ise çoktan yaptı.

BlogTo’nun aynı konulu haberinde ise 680 News Queens Park muhabiri Richard Southern’in attığı tweet’ten yola çıkarak işletmelerin Ontario’da aşı pasaportu uygulamasına hali hazır da geçebilecekleri belirtildi. 680 News, Ford hükümetinin işletmeleri aşılanmanın kanıtı olarak çok yakında federal aşı pasaportlarını kullanmaya davet ettiğini bildiriyor.

Uygulama, büyük olasılıkla, çalışanlarının ve müşterilerinin güvenliği ile birlikte geçim kaynaklarından korkan işletmelerden gelen artan baskıya yanıt olarak geldi.

Bu hafta başlarında Liberal Lider Steven Del Duca Ford’u eğitim ve sağlık çalışanları için aşı pasaportları ve zorunlu aşıların uygulanmasını tartışmak üzere acil bir toplantı düzenleme girişimine davet ettiğini fakat Doug Ford’un bu daveti reddettiğini iddia etmişti. Del Duca, Ford Nation’ın aşı karşıtı destekleyicilerine yaranmak adına tüm Ontarioluları siyasi nedenlerle riske attığını belirtti.

Diğer Eyaletlerde Durum Ne?

Quebec
Quebec – Photo by Joy Real via Unsplash

Kanada’nın diğer eyaletlerinden biri olan Quebec hükümeti de Manitoba’nın ardından aşı pasaportları uygulama planını sürdürüyor.

Nova Scotia, New Brunswick, British Columbia ve Northwest Territories dahil olmak üzere diğer iller ve bölgeler, Ontario gibi aşı pasaportu konusunda ayak diremeye devam ediyor.

Amerika’da ise federal çalışanlar ve sözleşmeli çalışanlar için aşı kanıtı, maske kullanımı ve haftalık COVID-19 testi yapılmasını zorunlu kılan kurallar sürdürülüyor.

İtalya, İsrail ve Fransa da dahil olmak üzere virüsten özellikle etkilenen diğer ülkeler, birçok hizmeti aşı pasaportu sunabilenlerle kısıtlıyor.

Kapak Fotoğrafı: Ray S on Unsplash