Kanada’da aşı zorunluluğu artık yasal! Kanada hükümeti tarafından yapılan açıklamaya göre tüm federal kamu çalışanları Ekim ayına kadar aşılanmış olmak zorunda olacak ya da işlerini kaybetme riskiyle karşılaşacak.

Kanada hükümeti dün yaptığı açıklamada, federal hükümete bağlı kamu çalışanlarının, uçak ve tren yolcularının hepsinin Ekim ayına kadar aşılanmış olması gerektiğini duyurdu. Ayrıca, demiryolu gibi federal olarak düzenlenmiş işçiler için de bu kural geçerli olacak. Ayrıca açıklamalarda, aşı olmayanların işlerini kaybetme riskiyle karşı karşıya olacakları da vurgulandı.

Nüfusun %81’inin en az bir doz aşı olmasıyla Kanada, dünyadaki en yüksek aşılama oranına sahip ülkeler arasında yer alıyor.

Kanada’da Aşı Zorunluluğu: “Pandemiyi Sona Erdirmenin En İyi Yolu”

Hükümetlerarası İşler Bakanı Dominic LeBlanc cuma günü yaptığı açıklamada, “Bu karar, pandemiyi sona erdirmenin ve ekonominin zarar görmemesini sağlamanın en iyi yolu” ifadelerini kullandı. Bakan ayrıca, Kanada hükümetinin COVID-19 ile mücadelede “örnek olarak liderlik” göstermesi gerektiğini de vurguladı.

Kanada Federal Ulaştırma Bakanı Omar Alghabra da yaptığı açıklamayla halkın seyahate olan güvenini tekrar kazanmayı amaçladıklarını söyledi ve havayolu ve demiryolu seyahatlerinde aşı zorunluluğu getirildiğini belirtti.

Bakan Alghabra, Kanada’nın COVID-19 aşılamasında, dünyada en yüksek oranı yakalayan ülkeler arasında olduğunu hatırlatarak “Tüm aşıya uygun Kanadalıların yüzde 81’i en az bir doz aldı. Kanada’nın daha iyisini yapması gerek. Mümkün olduğunca çok Kanadalıya ulaşmamız gerekiyor.” dedi.

Zorunlu aşı uygulamasının hava ve demir yolu yolcuları için de zorunlu hale getirildiğini aktaran Alghabra, bankacılık, yayıncılık ve telekomünikasyon gibi federal sektörlerdeki işverenlerin de çalışanlarına aşı yaptırmalarının şart koşulduğunu duyurmalarını istedi.

Kanada Ulaştırma Bakanı, gece konaklamalı kruvaziyerler ile seyahat edeceklerin de bu kapsama alındığını ifade etti.

Alghabra, Kanada’da 300 binden fazla federal kamu görevlisi ile federal iş kanununa tabi yüz binlerce çalışan bulunduğunu belirterek Ekim sonuna kadar aşı şartını yerine getirmek için kamu hizmeti sendikaları ve işverenlerle hızla çalışacaklarını söyledi.

İki Doz Aşı Olmayan İşini Kaybedecek!

Bu arada Kanada Hükümetler Arası İşler Bakanı Dominic LeBlanc da kamu görevlilerinin iki doz aşı yaptırmalarının bir tavsiye değil mecburiyet olduğunu açıkladı. Bakan LeBlanc, tüm kamu görevlileri ve federal sektörlerdeki çalışanların aşı zorunluluğuna uyması gerektiğini, uymayanlarınsa işlerini kaybetme riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. LeBlanc, “Aşı yaptırmak, Kanada hükümetinde veya federal bir işyerinde çalışmak için şarttır. Tıbbi nedenlerle aşılanamayacak belirli kişiler olacak ve yetkililer, uygun önlemlerin alınması için çalışacak.” diye konuştu.

Öte yandan Kanada genelindeki üniversitelerin büyük bölümü de öğrenci, öğretim görevlisi ve çalışanların iki doz COVID-19 aşısı olmalarını zorunlu hale getirdi. Bu üniversitelerdeki öğrencilerden iki doz aşı yaptırmayanlar, derslere ve yurtlara alınmayacak.

Perşembe günü Kanada ‘nın halk sağlığı yetkilisi Dr. Theresa Tam, ülkenin dördüncü COVID-19 dalgasının ortasında olduğu konusunda uyarıda bulunmuştu. Ülkede şu 13.000’den fazla aktif koronavirüs vakası bulunuyor.

Kaynak: Donanım Haber, AA