Ülkemizde yaşanan büyük deprem her birimizi çok derinden sarstı. Öncelikle depremde hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı, ülkemize ve milletimize geçmiş olsun dileklerimizi iletmek istiyoruz.

Bu yazıyı depremin Kanada’daki Türk uluslararası öğrenciler için potansiyel etkilerinden biriyle bağlantılı olarak yazmak istedik.

Pek çok öğrenci Kanada’daki öğrenim ve yaşam masraflarını Türkiye’de yaşayan ebeveynlerinin desteğiyle karşılıyor. Depremin yıkıcı etkilerinden biri olan gelir kaybı, ailesi depremden etkilenen öğrencilerin okul ve yaşam masraflarını karşılayamamaları anlamına gelebilir.

Ülkemizde yaşanan deprem nedeniyle maddi zorluklar yaşayan öğrencilerin ilk etapta öğrencisi oldukları öğrenim kurumuyla iletişime geçmelerini tavsiye ediyoruz. Okulunuzun, okul ücreti ve kalacak yer konusunda sağlayabileceği kolaylıklar olabilir. Bu konuyu okulunuzun uluslararası öğrencilerden sorumlu birimiyle görüşebilirsiniz.

Okuldan destek almanız mümkün değilse ya da aldığınız destek yeterli olmadıysa size tam zamanlı çalışma imkanı verecek olan ‘Destitute Student Work Permit’ başvurusu yapmanız mümkün.

Not: 15 Kasım 2022’den bu yana 31 Aralık 2023’e kadar, 7 Ekim 2022 ya da öncesinde Study Permit ya da Study Permit uzatma başvurusu yapmış olan öğrenciler tam zamanlı çalışabiliyorlar, dolayısıyla bu yazıda bahsedilecek olan çalışma izni türü bu kişiler için gerekli ve geçerli değil.

‘Destitute Student Work Permit’ Nedir ve Kimler Başvurabilir?

‘Destitute Student Work Permit’, Göç ve Mülteci Koruma Yönetmeliğinin (Immigration and Refugee Protection Regulations) 208(a) maddesine göre kontrolleri dışındaki nedenlerle, Kanada’da eğitim ve yaşam masraflarını karşılayamayan uluslararası öğrencilere verilebilen bir çalışma iznidir.

Değerlendirmeyi yapan memurlar için paylaşılan yönergelerde, yönetmeliğin 220. maddesi uyarınca, öğrenim izni sahiplerinin öğrenim ücretlerini ödemek ve geçimlerini sağlamak için Kanada’da çalışmadan yeterli ve mevcut kaynaklara sahip olmalarının beklendiğine işaret edilmiş ve bu açık çalışma izninin yalnızca istisnai durumlarda sağlanabileceğinin altı çizilmiştir.

Başvuru sahibi, geçici olarak zor durumda olduğuna dair kanıt sunmanın yanı sıra, mali desteğin kaybının kendisinin veya sponsorunun kontrolü dışında olduğunu da kanıtlarla ispatlamalıdır.

Öğrencilerin bu çalışma iznine ihtiyaç duyabileceği diğer durumlar şu şekilde örneklendirilebilir:

  • Bankacılık sisteminin çökmesi
  • Savaş, iç silahlı çatışmalar veya isyanlar
  • Öğrenciyi maddi olarak destekleyen aile üyelerinin ölümü veya ağır hastalığı

Her başvuru IRCC memurları tarafından kendi özellikleri çerçevesinde değerlendirilir. Verilecek açık çalışma izninin süresini belirlemek için memur başvurunun detaylarına göre takdir yetkisi kullanır ancak çalışma izninin süresi, içinde bulunulan eğitim döneminin bitiş süresini geçmez. Ayrıca öğrenciler bu izinle çalışırken öğrenim izinlerinin koşullarını yerine getirmeye devam etmelidir.

Bu başvuru, normal bir çalışma izni başvurusu gibi yapılır ancak başvuru sahibi IRCC işlem ücretini ve biyometri ücretini ödemekten muaftır (hali hazırda Kanada içinden yapılan başvurularda biyometri verilmiyor).

Kanada’daki eğitiminiz ve yaşam masraflarınız için size maddi destek sağlayan yakınlarınız depremden etkilendiyse, bu nedenle size destek sağlayamayacaklarsa, ve hali hazırda tam zamanlı çalışabileceğiniz geçici uygulama kapsamında değilseniz bu çalışma izni türünün size uygun olup olmadığının değerlendirilmesi için web sitemizdeki İletişim Formunu kullanarak bizimle iletişime geçebilirsiniz. Bize göndereceğiniz mesajın mümkün olduğu kadar ayrıntı içermesi iyi olacaktır. Bu değerlendirme ücretsiz olarak sağlanacaktır.

Yorum bırak