Kanada’nın gölleri, ülkenin ikonik manzaralarının ayrılmaz bir parçası. Buzullar, Kanada göllerinin dünyaca ünlü ve zarif turkuaz tonlarını almasını sağlıyor. Ülke genelinde dağların olduğu yerde göller de var. Bu yüzden Kanada’nın birçok gölü, pitoresk bir görünüm sunuyor.

Ülkede 2 milyondan fazla göl olduğuna inanılıyor. Aslında, ülkenin yüzde dokuzundan fazlası tatlı su ile kaplı, yani 890.000 kilometrekareden fazla alana eş değer. Bu kadar çok göl arasından hangisinin en iyi olduğuna karar vermek zor olsa da, bazıları konumları, doğası ve göz kamaştıran manzaraları ile öne çıkıyor.

1. Moraine Gölü, Alberta

Banff Ulusal Parkı’ndaki Moraine Gölü, dünyanın en ikonik ve en çok fotoğrafı çekilen göllerinden biri. Vadi, deniz seviyesinden yaklaşık 1.900 m yüksekte bulunuyor. Gölün yüz ölçümü ise 50 hektar.

Vadideki göl, tablolara konu olacak bir manzaraya sahip. Moraine Gölü, onu çevreleyen dağlar, orman ve safir mavisi suyuyla ünlü. Suyun durgun olduğu bir günde ziyaret ederseniz, çevresindeki zirvelerin sudaki mükemmel yansımasını görebilirsiniz.

Fakat hatırlatalım ki, Moraine Gölü’nün suyu kışın donuyor. Genellikle Haziran ayına kadar da erimiyor. Fakat kış mevsimi de bu doğa harikası göle çok yakışıyor. Bu mevsimde gölü ziyaret etmek, müthiş kış fotoğrafları çekmeniz için bir fırsat olabilir.

Moraine Gölü’nde Neler Yapılabilir?

Moraine Gölü, Kanada’daki en popüler doğal cazibe merkezlerinden biri. Bu yüzden yapılabilecek çok sayıda aktivite var. En popüler etkinlikler, doğayla bütünleşen yürüyüşler ve yaz aylarında yapılan kano gezileri.

2. Ontario Gölü, Ontario

Kanada’daki 5 büyük gölden biri olan Ontario Gölü, yaklaşık 18.5 kilometrekare yüz ölçümüne sahip. 1000 km’den fazla kıyı şeridi var ve harika plajlara ev sahipliği yapıyor. Gölün güneybatı köşesinde, Niagara’nın üzüm bağları ve meyve bahçelerinin fonunda ince çakıllı plajlar yer alıyor.

Ontario Gölü, çok sayıda biyolojik çeşitliliğe sahip bir tatlı su gölü aslında. Masmavi göl suyu, kentin silüeti ile birleştiğinde mükemmel manzaralar ortaya çıkıyor.

Ontario Gölü’nde Neler Yapılabilir?

İster hareketli şehir sahillerini, ister şirin küçük kasabaları veya tenha doğal kıyıları seviyor olun, Ontario Gölü kıyılarında sizin için yapacak bir şey mutlaka vardır. Gölde balık tutabilir, yüzebilir, gemi ile tur atabilirsiniz. Göl çevresinde kürek sörfü, kürek çekme, kano, tüplü dalış ve kışın sörf yapabilirsiniz.

3. Louise Gölü, Alberta

Louise Gölü, pitoresk göller arasında Moraine Gölü’ne rakip olabilecek bir güzelliğe sahip. Banff Ulusal Parkı’ndaki göl, muhteşem dağ manzaraları, Victoria Buzulu ve Fairmont Oteli ile ünlü. Buzullarla kaplı zirvelerin dibinde konumlanan göl, ışıltılı turkuaz sulara sahip.

Kanada’nın en güzel yerlerinden biri olarak gösterilen Lake Louise, kesinlikle görsel açıdan en şatafatlı göllerden biri. Kartpostalları seviyorsanız, Louise Gölü’nün bir resmi ile karşılaşmış olabilirsiniz.

Göl yaklaşık 2,5 kilometre uzunluğunda ve yaklaşık 90 metre derinliğinde. Fairmont Chateau Oteli gölün hemen yanında yer alıyor. Otelin göl manzarasından faydalandığı gibi, gölün manzarası da otelle birlikte güzel bir ambiyans sunuyor.

Louise Gölü, aynı zamanda bölgedeki üç kayak merkezi ile kış aylarında oldukça popüler bir kayak tatili bölgesi haline geliyor.

Louise Gölü‘nde Neler Yapılabilir?

Yaz aylarında Louise Gölü kanoya binmek ya da yüzmek için mükemmel bir yer. Kışın göl, ülkedeki en muhteşem buz pateni pistlerinden birine dönüşüyor. Çam ormanlarının içinde yürüyüş yapmak ise her mevsim popüler bir aktivite.

4. Peyto Gölü, Alberta

Icefield Parkway’deki Peyto Gölü, gerçek olamayacak kadar güzel bir renk uyumuna sahip. Öyle ki, genelde burada çekilen fotoğrafların renkleriyle oynandığı ve photoshop uygulandığı sanılıyor.

Waputik Sıradağları vadisinde 1.860 m yükseklikte bulunan göl, yaklaşık 5,5 kilometrekare yüz ölçümüne sahip. Yaz aylarında, gölün yakınlarındaki buzuldan akan buzul kaya unu, göle benzersiz, parlak turkuaz rengini veriyor. 

Icefields Parkway’den sadece 10 dakikalık mesafede bulunuyor. Bu nedenle çok sayıda ziyaretçisi oluyor.

Peyto Gölü‘nde Neler Yapılabilir?

Peyto Gölü’nde balık tutmak popüler faaliyetlerden biri. Fakat bunun için balıkçılık lisansına sahip olmanız ve balık tutma sezonunu beklemeniz gerekiyor. Genelde Haziran-Ekim arasında sezon açılıyor.

Gölde yapılabileceğiniz diğer etkinlikler ise yürüyüş parkurlarında doğanın ve manzaranın keyfini çıkarmak ve göl etrafında sürüş yapmak.

5. Maligne Gölü, Alberta

Jasper Ulusal Parkı’nın en büyük gölü olan Maligne, ortalama 20 kilolmetrekarelik bir alana yayılıyor ve 22.5 km uzunluğunda. 1.670 m rakımda bulunuyor. Onu bu kadar güzel yapan özellikleri ise masmavi suyu, çevresinde sıralanan zirveler, gölden görülebilen üç buzul ve çokça fotoğraflanan Spirit Adası.

Göl önceden Beaver Lake (Kunduz Gölü) olarak anılıyordu. Şimdilerde de birçok insan vahşi yaşama şahit olmak için bu gölü ziyaret ediyor. Burada görülebilecek hayvanlar genelde boz ve kara ayılar, ren geyikleri, kurtlar ve dağ koyunları gibi memeliler ve kel kartallar, altın kartallar ve balık kartalı gibi kuş türlerinden oluşuyor.

Maligne Gölü‘nde Neler Yapılabilir?

Spirit Adası’na düzenlenen tekne gezilerine katılabilirsiniz. Maligne Gölü’nden başlayan 44 km’lik Skyline yürüyüş parkurunu deneyimleyebilirsiniz. Bu aşamada vahşi yaşamı gözlemleme imkanı bulabilirsiniz. Kış aktivitesi olarak göl çevresinde kros kayağı ve snowboard yapabilirsiniz.

6. Emerald Gölü, Britanya Kolombiyası

Emerald Gölü, British Columbia’daki Yoho Ulusal Parkı’ndaki en büyük göl. Aynı zamanda Kanada’nın görülmesi gereken en çarpıcı manzaralarına sahip. Deniz seviyesinden 1.200 m yükseklikte ve 91 hektarlık bir alana yayılıyor.

Göl çevresinde hem endemik bitki türleri hem de vahşi yaşam açısından zengin bir çeşitlilik bulunuyor. Orman içerisindeki gölgeli bölgeler, yabani orkide ve narin çiçek türlerine av sahipliği yapıyor.

Emerald Gölü’nde Neler Yapılabilir?

Emerald Gölü’nde ortalama bir saat süren bir yürüyüş yapabilirsiniz. Yaklaşık 5,2 km’lik bir yürüyüş parkuru gölü çevreliyor, üstelik ilk yarısı tekerlekli sandalyeler ve bebek arabaları için erişilebilir. Yaz aylarında kano kayağı, dağ bisikleti, trekking; kış aylarında da buz pateni ve göl çevresinde kros kayağı yapabilirsiniz.

7. Garibaldi Gölü, Britanya Kolombiyası

Garibaldi Gölü, Garibaldi İl Parkı içinde yer alan turkuaz renkli bir dağ gölü. Park, aynı zamanda yaban hayatı koruma alanı. Yaklaşık 10 kilometrekarelik bir alana yayılan göl, deniz seviyesinden ortalama 1.500 m yüksekte konumlanıyor. Gölün en önemli özelliklerinden biri, derin bir denizaltı havzasında yer alması. Öyle ki bazı noktalarının derinliği 250 metreyi geçiyor.

Buzullarla beslenen bu çarpıcı göl, volkanik kayaların, Alp çayırlarının, buzulların ve karla kaplı dağların arasında yer alıyor. Gölün turkuaz rengi, Sfenks ve Sentinel buzullarından gelen kaya unu sayesinde oluşuyor.

Vancouver ve Whistler arasında yolculuk yapıyorsanız, Garibaldi Gölü’nde mola vermenizi öneriyoruz. Muhteşem yürüyüş parkurları ile birlikte turkuaz bir mücevher görmek için  fırsat yaratabilirsiniz.

Garibaldi Gölü‘nde Neler Yapılabilir?

Göl etrafında çok sayıda yürüyüş parkuru bulunuyor. Aynı zamanda yüzme ve kano yapma imkanı da var. Garibaldi Gölü çevresinde kamp alanları ve günlük kullanılan barınaklar bulunuyor.

8. Abraham Gölü, Alberta

Abraham Gölü, yapay bir göl ve Alberta’daki en büyük rezervuar. Batı Alberta’daki Kuzey Saskatchewan Nehri üzerinde bulunuyor. 1972’de Bighorn Barajı’nın inşasıyla oluşturulan göl, yaklaşık 54 kilometre karelik bir yüzey alanına sahip. İnsan yapımı olmasına rağmen buzul göllerinde olduğu gibi, gölü besleyen sularla gelen kaya unundan dolayı göz alıcı bir renge sahip. 

Abraham Gölü’nün Kanada’nın en güzel gölleri arasında görülmesinin asıl nedeni ise kışın donan gölün altında görünen donmuş kabarcıklar. Bu büyülü manzaranın nedeni, göl yatağında çürüyen bitkilerin metan gazı çıkarması. Göl donmaya başladığında bitkiler de ölüyor ve açığa çıkan metan gazı kabarcıkları yüzeyin hemen altında yukarı doğru yükselirken donuyor. Bu da muhteşem manzaraların doğmasını sağlıyor.

Abraham Gölü‘nde Neler Yapılabilir?

Berrak mavi su ile birleşen kabarcıkların görüntüsü fotoğrafçılar ve doğa gözlemcileri için Abraham Gölü’nü popüler bir destinasyon haline getiriyor. Bunun yanında göl çevresinde dağ yürüyüşü de yapabilirsiniz.

9. Okanagan Gölü, Britanya Kolombiyası

Okanagan Gölü, Kanada’nın Britanya Kolombiyası eyaletindeki Okanagan Vadisi’nde bulunan büyük, derin bir göl. 135 km uzunluğunda ve 348 kilometrekarelik bir yüzey alanına sahip.

Göl, tekrar eden buzullaşmalarla oyulduğu için fiyort gölü olarak da adlandırılıyor. Okanagan Gölü üzüm bağlarıyla çevrili ve Akdeniz iklimine sahip. Aynı zamanda Britanya Kolombiyası’nın şarap bölgesi.

Okanagan Gölü’nde Neler Yapılabilir?

Gölün kıyılarında, tekne gezintisini ve yüzmeyi çok popüler hale getiren birçok park ve plaj bulunuyor. Bu yüzden göl çevresinde çeşitli su sporları yapılabilir. Göl, gökkuşağı alabalığı ve kokanee somonu dahil olmak üzere çeşitli balık türlerine ev sahipliği yapıyor. Burada doğa içinde huzurlu bir şekilde balık tutmayı da tercih edebilirsiniz. 

10. Bow Gölü, Alberta

Bow Gölü, Alberta’daki Banff Ulusal Parkı’nın en büyüklerinden biri olmasa da en çarpıcı renklere sahip olanı olabilir. 3.2 km uzunluğundaki bu göl yaklaşık 3 kilometrekarelik bir alana yayılıyor. Deniz seviyesinden ortalama yüksekliği ise 2.000 metre.

Bow Gölü’nün konumu yürüyüş yapmak ve fotoğraf çekmek isteyenler için mükemmel. Karlı dağların beyaz tonları, suları daha da mavi gösteriyor. Crowfoot Buzulu’nun altında yer alan gölde hava genelde ılıman oluyor. Gölü tüm görkemiyle görmek isterseniz sonbaharda ziyaret etmelisiniz. Böylece karla kaplı manzaraları izleyebilirsiniz.

Bow Gölü‘nde Neler Yapılabilir?

Göl etrafındaki dağlarda yürüyüş yapabilir, Bow Gölü’nü çevreleyen panoramik manzaraları gözlemleyebilirsiniz.