Başta Toronto olmak üzere Kanada’nın çeşitli bölgeleri Amerikan filmlerinde pek çok şehrin yerine ev sahipliği yapıyor. Bu filmlerden en çok bilinen 10 tanesini listeledik.

1. Brokeback Mountain (2005)

FACEBOOK.COM/MOVIESUNLIMITED

Zamanının çığır açan filmlerinden olan Brokeback Mountain’ın başrollerinde Heath Ledger, Michelle Williams, Jake Gyllenhaal ve Anne Hathaway yer alıyor. Filmde Amerikan eyaleti Wyoming olarak gösterilen yerler aslında Alberta’nın çeşitli bölgeleri. Film, 78. Akademi Ödülleri’nde En İyi Yönetmen, En İyi Uyarlama Senaryo ve En İyi Film Müziği dallarında Oscar’a layık görülmüş.

2. Capote (2005)

rogerebert.com

Amerikalı yazar Truman Capote’yi konu alan biyografik film, eleştirmenlerden de takdir toplamış. Film çoğunlukla Winnipeg’de geçiyor olsa da Selkirk, Manitoba’dan da çeşitli sahneler görmek mümkün. Capote normalde Kansas’lı olmasına rağmen yapımcılar bu Amerikan şehrinin muadili olarak Manitoba’yı uygun görmüşler. Filmde Manitoba’daki Stony Mountain Hapishanesi, Gilbart Cenaze Evi ve Manitoba Yasama Meclisi Binasına da yer verilmiş. Filmin başrolü Philip Seymour Hoffman, Capote ile En İyi Aktör ödülünü kazanmış.

3. Titanic (1997)

empireonline.com

1912 yılında Titanic gemisi Atlas Okyanusu’nda bir buzdağına çarptığında Halifax bu felakete en yakın limanmış. Okyanusun buz gibi sularından büyük çabalarla birkaç yolcu kurtulmuş ama aynı zamanda 100’den fazla kişi hayatını kaybetmiş. 1997 yılında James Cameron bu efsanevi filmi çekmek için ekibini Halifax’a getirmiş. Cameron, buzkıran gemi CCGS Louis S. St-Laurent’de  okyanus sahnelerini çekerek bu şehri tekrardan Titanic’in üzücü hikayesine dahil etmiş.

4. Mean Girls (2004)

vogue.com

Tina Fey’in yazdığı 2004 yapımı lise komedisinde Chicago şehri yerine Toronto’ya yer verilmiş. Sherway Gardens, Toronto Üniversitesi’nin toplantı salonu, Etobicoke Lisesi ve Malvern Lisesi filmin oyuncularına ev sahipliği yapmış.

5. Twilight (2008)

people.com

Twilight serisinin dört filminin üçü -New Moon, Eclipse ve Breaking Dawn- British Columbia’da çekilmiş. Vancouver’ın çeşitli bölgelerinde çekilen filmde Minnekhada Parkı ve Ridge Sinemasının yanında David Fraser Ortaokulu da Forks Lisesi adıyla yer alıyor.

6. My Big Fat Greek Wedding (2002)

commonsensemedia.org

Kanadalı aktris Nia Vardalos’un yer aldığı film Toronto’nun Yunan mahallesi olarak geçen Danforth Caddesi üzerinde geçiyor. Ayrıca filmde Ryerson Üniversitesi’ni de görmek mümkün. Kanada’nın bu bölgesi izleyiciye Chicago gibi sunulmuş olsa da dikkatli film meraklıları Toronto’nun ünlü yerlerini tanımakta zorlanmayacaktır.

7. Good Will Hunting (1997)

IMDB

Ünlü filmin hikayesi Boston’da geçiyor olsa da aslında büyük çoğunluğu Toronto’da çekilmiş. Toronto Üniversitesi kampüsü filmde hem Harvard Üniversitesinin hem de Massachusetts Teknoloji Enstitüsünün yerine kullanılmış.

8. Juno (2007)

mentalfloss.com

Oscar ödüllü film aslında Minnesota’da geçiyor olsa da çekimler Vancouver ve civarında gerçekleşmiş. Halifax’ta doğup büyüyen başrol oyuncusu Elliot Page, Brampton/ Ontario’lu olan Michael Cera ve Montreal doğumlu yönetmen Jason Reitman filmin Kanadalı yetenekleri olarak öne çıkıyor.

9. Catch Me If You Can (2002)

esquire.com

Montreal’in avrupai havası Hollywood’un da dikkatini çekmiş ki Fransa’nın çeşitli yerleri olarak filmde yer alıyor. Başrollerini Leonardo DiCaprio ve Tom Hanks’in paylaştığı biyografik filmde Old Quebec City’de yer alan The Notre-Dame-des-Victoires Kilisesi’ni de görmek mümkün.

10. American Psycho (2000)

BBC

Tartışmalı kült yapımlardan olan American Psycho, Toronto’yu New York City olarak gösterme konusunda epey başarılı bir iş çıkarıyor. Filmde Toronto Dominion Centre’ye filmin ana karakteri Patrick Bateman’in (Christian Bale) ofis binası olarak yer verilmiş. Filmin dans kulübü sahneleri de Phoenix Konser Binası’nda çekilmiş.

Kaynak: Reader’s Digest Canada

Yorum bırak