Bu yazıda yer yer informative olup yer yer de kişisel deneyimlerimi paylaşacağım. Hem keyifli hem de belki size yurtdışı akademik imkanlar konusunda yol gösterecek bir yazı olmasını umuyorum 😊

Hemen hemen her Türk genci gibi benim de (artık genç olmasam da!)  en büyük hayallerimden biri yurtdışında akademik hayatıma baba parası yemeden burslu bir şekilde devam etmekti. Takvimler 2015’i gösterdiğinde ilk fırsatım elime geçmişti. Bilkent Üniversitesi Endüstri Mühendisliği’ni yeni bitirmiştim ve Sabancı Üniversitesi’nde master’ıma başlayalı henüz 1-2 ay olmuştu. Bir akşam Facebook’ta aylak aylak takılırken bir arkadaşımın postuna denk geldim. Ph.D. öğrencisi olan arkadaşım 1 dönemlik Kanada’ya araştırmacı olarak gelmiş ve Kanada’daki hocası da yüksek lisans için öğrenci arıyormuş. Zehir aniden kanıma girmişti. Sabancı’da başladığım masterı 2 sene bitirdikten sonra doktora için yurtdışına çıkacaktım zaten fakat 2 sene neden bekleyeyim ki dedim. Bunun gibi başka birçok supportive argümanlar da üretip kendimi justify ettim ve hocayla iletişime geçtim. Süreç çok hızlı ilerledi ve bir anda kendimi Queen’s Üniversitesi’nden kabul alıp study permit için başvuru yaparken buldum.

Bir dönem sonra da Queen’s Universitesi’nde okumaya başladım. Şimdi diyeceksiniz ki şansına gitmişsin. Evet, haklısınız o gün Facebook’a girmemiş olsam o postu belki de göremeyip gidemeyecektim. O yüzden bu ilk deneyimim, sadece nefes aldıkça hala umut vardır’ı size göstermek içindi desem de yine de kendime biraz pay çıkarayım. Demek ki doğru çevre ve arkadaşlıklar kurmuşum ve Facebook’ta o kişileri de arkadaş olarak eklemişim 😀 Ayrıca mütevaziliği de bırakmadan Bilkent gibi zor bir okulu bitirip, fen lisesi etiketimin de olması bu kabul işlerini kolaylaştırmış olabilir onu da ekleyeyim.

Queen’s Üniversitesi’nde gün batımı

İlk Kanada deneyimimi batırdım!

Aşk tesadüfleri sever gibi başlayan ilk deneyimim biraz daha plansız ve tesadüfler sonucu olsa da eylülde Concordia Üniversitesi’nde başlayacağım ikinci Kanada deneyimimde (bu sefer Ph.D.) anlatacaklarım, bu yolu izlemeyi düşünen arkadaşlar için daha yararlı olabilir. İlk Kanada deneyimimden sonra hatta fail ederek Türkiye’ye döndüm. Türkiye’de çalışma hayatına atıldım ve çalışırken de master degree’mi aldım. Öncelikle Kanada’da doktora programına kabul almak için birçok okul master degree’ye sahip olma koşulu arıyor. Bu nedenle Kanada’da doktora programına daha kolay kabul almak istiyorsanız Türkiye’de de olsa bunu yapmak zorundasınız. Önümüzdeki yıllarda böyle planı olan arkadaşların şimdiden bir TEZLİ master programına kaydolup başlamalarını tavsiye ederim. Diplomayı cebimize koyduk diyelim, fakat işlerin henüz yarısı bile bitmedi. Dil yeterliliğinizi kanıtlayan TOEFL sınavına girmeniz ve iyi puan almanız gerek. Bir de GRE denen bir sınav var. Bu sınavın Türkiye’deki karşılığı ALES fakat soru içerikleri biraz farklı. Özellikle sözel kısmı tam bir baş belası fakat sayısal kısmı da gayet kolay. Hem TOEFL hem de GRE için google üzerinden sınırsız kaynak ve bilgi bulabilirsiniz o nedenle detaya girmiyorum fakat aşağıya bu sınavlar için örnek soru tiplerini bulabileceğiniz linkler ekliyorum.

https://www.ets.org/s/toefl/free-practice/start.html

https://www.ets.org/gre/revised_general/prepare/

Evet, artık yeterli not ortalamasıyla mezun olduk, TOEFL ve GRE sınavından da yeter puanları aldık diyelim ama bitti sanmayın! İşin hala büyük bir kısmı duruyor. İşin en acı veren tarafı belki de burası !!BAŞVURULAR!!. Benim size bu yazıda vermek istediğim önemli mesaj aslında burada başlıyor. Başvuru deyince aklınıza okulların sitesine gidip başvuru tarihlerin içinde belge yüklenerek ve başvuru ücreti yatırılarak yapılan şey gelebilir. Yanlış değil, bunları zaten yapmak da zorundasınız. Fakat kabul alma ihtimaliniz arttıran şey asında hocalarla birebir iletişime geçmek.

Diyelim ki kafanızda doktora boyunca çalışmak istediğiniz bazı konular ve doktoranızı yapmak istediğiniz okullar var. Bu okullardaki bu hocalara kendinizi tanıtan bir e-mail atıp “doktoramda sizin de uzmanlık alanınız olan şu konuda sizinle çalışmayı çok isterim, bir doktora öğrencisi almayı düşünüyor musunuz” diye sormanızı şiddetle tavsiye ediyorum. Eğer başvurduğunuz okulda başvurular kabul komitesi tarafından değerlendiriliyorsa komitenin önüne başvurunuz gittiğinde hoca destekli gitmesi ile normal gitmesi arasında dağlar kadar fark olacaktır.

Başvuru belgelerinizde de bu hocayla iletişime geçtim kendisinden de pozitif dönüş aldım diye belirtmeniz yararlı olacaktır. Bu nedenle bir hocadan en azından “evet kabul alırsan seninle çalışabiliriz” dönüşü almazsanız o okula başvurmamanızı öneririm. Çünkü her başvurunun yaklaşık 75 dolar civarı olduğunu düşünürsek sınırlı olan kaynağınızı pozitif dönüş aldığınız hocaların olduğu okullara harcayın derim. Ayrıca, başvurduğunuz okulun kabul komitesi olmayabilir ve hocalar bağımsız olarak öğrenci alıyor olabilir. Bu durumda da hocanın öğrenci arayışı olması ve sizi beğenmesi halinde işler daha da doğrudan olacaktır. Kişisel deneyimim olarak son aldığım kabulde de tam olarak bu şekilde oldu.

Hocaya üstte belirttiğim formattaki gibi bir e-mail attım ve 2 kere ZOOM üzerinden görüştükten sonra hoca başvurmamı söyledi ve kendi araştırma bursu da olduğu için Concordia Üniversitesi Endüstri Mühendisliği’ne kabulümü sağlayabildi. Şansa bak bir e-mail atmışsın ve bir hoca seni almış demeyin 😊 Çünkü benim çalışmak istediğim alandaki Avustralya’dan Kanada’ya neredeyse dünyadaki tüm hocaları bu süreçte araştırıp öğrendim. 100’den fazla hocaya e-mail attım ve 30 civarı okula başvuru yaptım. Gelen kabul sayısı ise 1 😀 Yani bu süreç her zaman yorucu, zaman zaman ümitlendiğiniz, zaman zaman da ümitsizliğe kapıldığınız bir yol. Tabi ki ortalamaları ve sınav notları çok iyi olan arkadaşlar için sürecin daha kolay olacağı da kesin. Fakat her koşulda çok emek isteyen bir iş.

Ufak bir özet

Uzun bir yazı oldu çok dağıldık. Birkaç maddeyle kendi yol haritamı ve size de tavsiye ettiklerimi özetlemem gerekirse;

  • Master degree’mizi alıyoruz
  • TOEFL ve GRE sınavlarında iyi puanlar alıyoruz
  • Geçebildiğimiz kadar çok hocayla iletişime geçiyoruz ve pozitif dönüş aldığımız hocaların okullarına başvurular yapıyoruz.
  • En sonunda da yavru vatan Kanada’mızda da burslu bir şekilde doktoramızı yapıyoruz.
  • Bu yola girecek arkadaşlara şimdiden sabır, çalışma azmi ve bol şans diliyorum 😊

Yazar: Akın Ogruk

 

 

 

1 Yorum

  • Avatar
    Serkan
    Posted Mayıs 30, 2021 7:16 pm 0Beğeniler

    Hocam ben de yurt dışında doktora yapmayı planlıyorum, çok faydalı oldu yazınız çok teşekkürler. Deneyimlerinizi paylaşmaya devam edersiniz umarım

Yorum bırak