Olimpiyatlar sona erdi ve etkileyici bir şekilde 2020 Tokyo Olimpiyatları Kanada sporcularının yüzünü güldürdü. Kanada eve 24 madalya ile geri döndü. Bu olimpiyatlar Kanadalıların en fazla madalya kazandığı olimpiyatlar olmuş oldu. Kazanılan yedi altın madalya ise 1992 Barselona Olimpiyatları’nda Kanada’nın kazanmış olduğu altın madalya sayısına eşit.

2020 Tokyo Olimpiyatları Kanada Başarısı

Penny Oleksiak’ın Kanada’nın şimdiye kadarki en madalyalı Olimpiyatçısı olmasından kadın futbol takımının podyumun zirvesine çıkan sansasyonel yoluna, Damian Warner’ın Olimpiyat rekoru dekatlon başarısına gezegendeki en hızlı adam olduğunu iddia eden Andre De Grasse’a kadar, bu yılkı Olimpiyatlar unutulmaması gereken olimpiyatlardan birisi oldu.

İşte 2020 Tokyo Olimpiyatları Kanada ‘nın kazandığı 24 madalyanın bir özeti:

1. GÜMÜŞ: Kadınlar 4×100 metre Serbest Stil Bayrak Yarışı

Kayla Sanchez, Maggie Mac Neil, Rebecca Smith ve Penny Oleksiak, Kanada’nın madalya sayısını havuzda üç dakika, 32.78 saniyelik bir sıçrama ile başlattı. Kanadalılar ABD’yi saniyenin yüzde üçü kadar farkla geride bıraktılar ve gümüş madalya kazandılar. Avustralya ise yeni bir dünya rekoru ile (3:29.69) altın madalyaya hak kazandı.
Taylor Ruck finalde yüzmedi ama ön elemelerde yarıştı ve madalya aldı.

2. GÜMÜŞ: Jennifer Abel, Melissa Citrini-Beaulieu – Kadınlar Üç Metrelik Senkronize Sıçrama Tahtası

Laval, Quebec’ten Jennifer Abel ve Saint-Constant, Quebec’ten Melissa Citrini-Beaulieu, ilk iki dalışlarında yavaş bir başlangıcın üstesinden gelerek toplam 300.78 puan aldı. Abel, 2012 Londra Oyunları’nda Emilie Heymans ile aynı etkinlikte bronz madalya kazanmıştı. Citrini-Beaulieu bu olimpiyatlarda ilk kez yarışma şansı buldu.

3. ALTIN: Maggie Mac Neil – Kadınlar 100 Metrelik Kelebek

4×100 metre Serbest Stil Bayrak Yarışı’nda gümüş madalya getiren Mac Neil, Kanada’nın ilk altın madalyasını 55.59 saniyelik bir süre ile kazandı.

4. BRONZ: Jessica Klimkait — Judo Kadınlar 57 KG

Jessica Klimkait, 57 yaş altı kadınlar kategorisinde Sloven Kaja Kajzer’i mağlup ederek bronz madalya aldı ve böylece judoda Olimpiyat madalyası kazanan ilk Kanadalı kadın oldu.

5. GÜMÜŞ: Kylie Masse – Kadınlar 100 Metre Sırtüstü

Kanadalı Kylie Masse, kadınlar 100 metre sırtüstünde gümüş madalyayı kazandı ve Avustralyalı Kaylee McKeown’ın duvara tutunup saniyenin onda ikisinden biraz fazla bir farkla galibiyet elde etmesinin ardından Olimpiyat altınını kaçırdı. Ontario’nun LaSalle kentinden olan Masse, 2016 Rio Olimpiyatları’nda bronz madalya kazanmıştı.

6. BRONZ: Kadın Softbolu

Kanadalılar Meksika’yı 3-2 yenip bronz madalya kazandığı oyunda galibiyeti getiren Kelsey Harshman oldu. Harshman’ın beşinci turdaki feda vuruşu Kanada’ya bronz madalya kazandırdı. Bu, Kanada’nın ilk Olimpiyat softbol madalyasıydı.

2020 Tokyo Olimpiyatları Kanada 2 - Kanada Geyikleri
2020 Tokyo Olimpiyatları Kanada Kadınlar Softbol takımı Meksika karşılaşması sonrası (Fotoğraf: Sue Ogrocki/AP via Sportsnet.ca)

7. BRONZ: Catherine Beauchemin-Pinard – Judo Kadınlar 63 KG

Que., St-Hubert’ten Catherine Beauchemin-Pinard, uzatmalarda Venezüellalı Anriqueli Barrios’u waza-ari ile mağlup etti. Beauchemin-Pinard, Barrios’u ani ölüm periyoduna sadece üç dakika kala sırtüstü zorladı.

8. ALTIN: Maude Charron – Halter Kadınlar 64 KG

Quebec’in Rimouski kentinden Maude Charron, üçüncü ve son silkme denemesinde 131 kiloyu başarıyla kaldırarak 64 kilo kadınlar yarışmasını birinci bitirdi. İkinci aşamada 105 kilo kaldırarak en yüksek puanı aldı. İki aşamadaki toplam 236 puanı, gümüş madalyalı İtalyan Giorgia Bordignon’dan daha iyiydi. Tayvanlı Wen-Huei Chen ise üçüncü oldu.

9. BRONZ: Penny Oleksiak – Kadınlar 200 Metre Serbest Stil

Penny Oleksiak ilk virajda öndeydi, ancak 150 metrede dördüncü oldu. Podyuma çıkabilmek için çabaladı ve Çinli Junxuan Yang’ı bir dakika 54,7 saniye ile geride bıraktı. Oleksiak’ın altıncı kariyer madalyası, onu sürat patencisi Cindy Klassen ve sürat patencisi/bisikletçi Clara Hughes ile Kanadalı Olimpiyatçılar arasında genel sıralamada birinciliğe eşitledi, ancak 21 yaşındaki oyuncu yarışı bitirmedi.

10. BRONZ: Caileigh Filmer, Hillary Janssens – Kadın Kolsuz Çift

Victoria’dan Caileigh Filmer ve British Columbia‘nın Surrey kentinden Hillary Janssens, perşembe günü kadınlarda altı dakika 52.10 saniyelik derecesiyle bronz madalya kazandı.

11. ALTIN: Kadınlar Sekizli Kürek

Lisa Roman, Kasia Gruchalla-Wesierski, Christine Roper, Andrea Proske, Susanne Grainger, Madison Mailey, Sydney Payne, Avalon Wasteneys ve Kristen Kit beş dakika 59.13 saniyelik bir sürede finalde birinci oldular. Bu, 1992 Barselona Oyunlarından bu yana Kanada’nın ilk altın madalyası oldu.

12. GÜMÜŞ: Kylie Masse – Kadınlar 200 Metre Sırtüstü

Kylie Masse, kadınlar 200 metre sırtüstünde gümüş madalya ile Tokyo Olimpiyatları’ndaki ikinci madalyasını kazandı. LaSalle şehrinden 25 yaşındaki oyuncu Cumartesi günü iki dakika 5.42 saniyede – Kaylee McKeown’ın (2:04.68) arkasında ve her ikisi de Avustralya’da Emily Seebohm’un (2:06.17) önünde bitirdi.

13. BRONZ: Kadınlar 4×100 Metre Karışık Bayrak Yarışı

Maggie Mac Neil, Kylie Masse, Sydney Pickrem ve Penny Oleksiak bronz madalya ile üç dakika 52.60 saniye ile ulusal rekor kırdı. Oleksiak, yedinci madalyasıyla Kanada’nın ‘most decorated’ olimpiyatçısı oldu.

14. BRONZ: Andre De Grasse – Erkekler 100 Metre

Andre De Grasse, üst üste ikinci olimpiyatlarda erkekler 100 metrede bronz madalya kazandı. 26 yaşındaki Markhamlı genç sporcu, zorlu bir başlangıcın üstesinden geldi ve kişisel en iyi süresi olan 9.89 saniye ile üçüncü oldu. İlk 13 madalyayı Kanadalı kadınların kazanmasının ardından Andre De Grasse bu madalyası ile bir erkek atlet tarafından kazanılan Kanada’nın ilk madalyasını eve getirmiş oldu.

15. ALTIN: Andre De Grasse – Erkekler 200 Metre

Andre De Grasse, Tokyo Olimpiyatları’nda erkekler 200 metre finalinde altın madalya kazandı. 1928’den bu yana ilk kez bir Kanadalı bu yarışı kazandı. Kişisel en iyi ve Kanada rekoru ile De Grasse çizgiyi 19.62 saniyede geçti.

16. GÜMÜŞ: Laurence Vincent Lapointe – Kadınlar 200 Metre Kano Koşusu

Quebec’in Trois-Rivières kentinden Laurence Vincent Lapointe, kadınlar 200 metre kano sprint yarışında 46.786’lık derecesiyle gümüş madalya kazandı.

17. ALTIN: Damian Warner – Dekatalon

Damian Warner, toplam 9,018 puanla Olimpiyat rekoru kırarak dekatlonda altın madalya kazanan ilk Kanadalı oldu. 31 yaşındaki sporcu aynı zamanda uzun atlama ve 110 metre engellide Olimpiyat dekatlon rekorları kırdı ve dekatlon dünya rekorunu 100 metrede yakaladı. Ayrıca sırıkla atlamada kişisel rekorunu kırdı.

2020 Tokyo Olimpiyatları Kanada 3 - Kanada Geyikleri
2020 Tokyo Olimpiyatları Kanada Dekatalon Altın Madalya Şampiyonu Damian Warner (Fotoğraf: Stephen Hosier/CP via sportsnet.ca)

18. BRONZ: Lauriane Genest – Kadınlar Keirin Pist Bisikleti

Lauriane, Tokyo’da çizgiyi geçen Kanada’nın ilk pist bisikleti madalyasını Hollandalı Shanne Braspennincx’in .148 saniye gerisinde ve gümüş madalyalı Yeni Zelandalı Ellesse Andrews’in .061 gerisinde kazandı.

19. BRONZ: Evan Dunfee – Erkekler 50 Kilometrelik Yarış Yürüyüşü

Dunfee son tur zili çaldığında beşinciydi ve Portekiz’den Joao Vieira ve İspanya’dan Marc Tur’u geçerek üç saat, 50 dakika ve 59 saniyelik derecesiyle yarışı tamamlayarak Bronz madalyaya hak kazandı.

20. GÜMÜŞ: Muhammed Ahmed – Erkekler 5,000 Metre

Ahmed erkekler 5,000 metreyi 12 dakika 58.61 saniye ile tamamladı. 30 yaşındaki St. Catharines’den Muhammed Ahmed, erkekler 5,000’de Kanada’nın ilk Olimpiyat madalyasını kazanan kişi oldu.

21. BRONZ: Erkekler 4×100 Metre Bayrak Yarışı

Aaron Brown, Brendon Rodney, Jerome Blake ve Andre De Grasse yarışı 37.70 saniyede tamamladı. Bronzla, De Grasse katılmış olduğu her Olimpiyat etkinliğinde olduğu gibi bu sefer de madalya serisine devam etti ve genel olarak altıncı madalyasını kazandı. Bu da onu Kanada tarihinin ‘most decorated’ erkek Olimpiyatçısı yaptı.

22. ALTIN: Kadın Futbolu

Londra ve Rio’da arka arkaya bronz madalya kazandıktan sonra, Kanadalı kadın futbol takımı altın madalya aldı.

Kanada kendi grubunda 1-2-0 öne geçerek nakavt etabına yükseldi ve yarı finalde ABD’ye karşı destansı bir hesaplaşmaya zemin hazırlamak için çeyrek finalde Brezilya’yı penaltı atışlarında mağlup etti. Jessie Fleming maçın sonlarında tek golü attı ve rakip Amerikalılara karşı 20 yıllık galibiyetsiz bir galibiyet serisi yakaladı.

Fleming, İsveç’e karşı oynanan altın madalya maçında yine gol atarak durumu 1-1’e getirdi. Maç, kuraları ve penaltı gerektiren uzatmalarda berabere kaldı ve Julia Grosso altın golü kaydetti.

Kanada’nın İsveç’e karşı altın madalya perçinleme zaferinin coşkusunun ortasında, Quinn tarihe geçti ve Olimpiyat madalyası talep eden ilk açık transseksüel ve ikili olmayan kişi oldu.

23. BRONZ: Katie Vincent, Laurence Vincent Lapointe – Kadınlar C-2 500 Metre

Laurence Vincent Lapointe Oyunlarda ikinci madalyasını kazandı ve ikili orta yolda beşinci sıradan ve podyuma çıktıkça Katie Vincent ilk madalyasını aldı.

24. ALTIN: Kelsey Mitchell – Kadınlar Bisiklet Koşusu Sürat Koşusu

Sherwood, Park, Alta’dan Kelsey Mitchell, Kanada’nın Tokyo 2020’deki son madalyasını kazandı ve kadınlar sprint unvanını kazanmak için Ukraynalı Olena Starikova’yı iki seride yenerek altın vuruşu yaptı.

Mitchell dört yıl önce bir bisiklete bile sahip değildi ve şimdi bir Olimpiyat şampiyonu!

2020 Tokyo Olimpiyatları Kanada 4 - Kanada Geyikleri
2020 Tokyo Olimpiyatları Kanada sporcusu Kelsey Mitchell (Fotoğraf: Thibault Camus/AP via sportsnet.ca)

Kaynak: Sportsnet.ca

Kapak Fotoğrafı: David J. Phillip/AP via Sportsnet.ca