2021’de tıpkı 2020 gibi Covid’in gölgesinde geçti. Bu yıl ayrıca, tüm dünyada doğal afetler yılıydı. Senenin son gününde geriye dönüp, bazı önemli gelişmelere göz atalım dedik.

İşte 2021 yılının öne çıkan olayları ve önemli gelişmeleri:

6 OCAK: ABD KONGRE BASKINI
Amerika Birleşik Devletleri’nde başkanlık seçimlerini kaybeden Donald Trump’ın taraftarları başkent Washington DC’de düzenlenen bir gösteri sonrası Kongre binasına yürüyerek zorla içeriye girdi.



13 OCAK: CORONAVAC ACİL KULLANIM ONAYI ALDI
CoronaVac aşısına Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından “Acil Kullanım Onayı” verildi. İlk olarak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Koronavirüs ve Toplum Bilim Kurulu üyelerine aşı yapıldı. Aşı, sağlık çalışanlarına da uygulanmaya başlandı.

20 OCAK: JOE BIDEN GÖREVE BAŞLADI
ABD’de 3 Kasım 2020’de yapılan seçimleri, Donald Trump’a karşı kazanan Joe Biden, ABD Kongresindeki törende yemin ederek ülkenin 46. başkanı oldu. Burada da 151 yıl sonra bir ilk yaşandı ve Trump devir teslim törenine katılmadı.


1 ŞUBAT: MYANMAR DARBESİ
Myanmar’da Devlet Konseyi Başkanı ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii’nin lideri olduğu Ulusal Demokrasi Birliği hükümeti, ordunun yönetime el koymasıyla devrildi.

12 ŞUBAT: NİJERYA’DA KAÇIRILAN TÜRKLER SERBEST BIRAKILDI
Nijerya açıklarında 23 Ocak tarihinde saldırıya uğrayarak kaçırılan ve yaklaşık 3 hafta sonra serbest bırakılan 15 Türk gemici güvenlik güçlerinin kontrolünde başkent Abuja’da Türk Büyükelçiliği’ne ulaştı.



18 ŞUBAT: NASA’NIN KEŞİF ARACI MARS’A İNDİ
Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) Perseverance adlı keşif aracı 7 ay süren 480 milyon kilometrelik yolculuğun ardından Mars’a indi.



20 MART: TÜRKİYE İSTANBUL SÖZLEŞMESİNDEN ÇEKİLDİ
Türkiye, ilk imzacısı olduğu İstanbul Sözleşmesi’nden çekildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, Bakanlar Kurulu Kararı ile 2011’de onaylanan “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi” feshedildi.

2 NİSAN: BİONTECH TÜRKİYE’DE UYGULANMAYA BAŞLANDI
BioNTech aşısının birinci dozu uygulanmaya başlandı.



10 NİSAN: AB KOMİSYON BAŞKANININ KOLTUK KRİZİ
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile AB Konseyi Başkanı Charles Michel’in Ankara’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşme yapacakları salonda Avrupa Komisyonu Başkanı’na yer gösterilmedi.

19 NİSAN – ÇAD CUMHURBAŞKANININ ÖLÜMÜ
Afrika ülkesi Çad’da Cumhurbaşkanı İdris Deby’nin isyancılarla cephe hattında çıkan çatışmada yaralandıktan sonra hayatını kaybettiği açıklandı.
Afrika’nın en uzun süre iktidarda kalan liderlerinden biri olan 68 yaşındaki Deby, 11 Nisan’da yapılan seçimlerde ilk sonuçlara göre oyların yüzde 80’e yakınını alarak altıncı kez Cumhurbaşkanı seçilmişti.

24 NİSAN: ABD’DEN “ERMENİ SOYKIRIMI” AÇIKLAMASI
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, 1915 olaylarını ‘Ermeni Soykırımı’ olarak tanımladı. Biden, 24 Nisan’da yaptığı yazılı açıklamada, “Amerikan halkı, 106 yıl önce bugün başlayan soykırımda hayatını kaybeden tüm Ermenileri onurlandırıyor” ifadelerini kullandı.

26 NİSAN: TÜRKİYE’DE TAM KAPANMA

Türkiye, Kovid-19’la mücadele kapsamında 17 Mayıs’a kadar kesintisiz sokağa çıkma kısıtlamasını da içeren “tam kapanma” dönemine girdi.


10 MAYIS: İSRAİL’DEN GAZZE’YE HAVA SALDIRISI
İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda 66’sı çocuk, 39’u kadın toplam 248 Filistinli hayatını kaybetti, bin 900 kişi de yaralandı. İsrail tarafında 13 kişi yaşamını yitirdi.

20 MAYIS: AB’DEN AŞI PASAPORTU KARARI
Avrupa Birliği (AB), aşı pasaportu olarak bilinen “AB Dijital Covid Sertifikası” üzerinde anlaşma sağladı. AB Dijital Covid Sertifikası ilk olarak planlanan ‘dijital yeşil sertifika’dan farklı olarak kart halinde taşınabiliyor ve üzerinde QR kodu bulunuyordu.

29 MAYIS: KANADA’DA 215 İSİMSİZ ÇOCUK MEZARI BULUNDU
Kanada’nın British Columbia eyaletinde geçmişte yerlileri asimile etmekte kullanmış olan bir yatılı okulda, 215 çocuğun ceset kalıntıları bulundu. Toplu mezar 1978 yılında kapatılan Kamloops Yerli Yatılı Okulu’nda bulundu.

31 MAYIS: DELTA VARYANTI ORTAYA ÇIKTI
İlk kez Ekim 2020’de Hindistan’da görülen Kovid-19’un daha bulaşıcı “B.1.617.2” varyantı, Dünya Sağlık Örgütü tarafından “Delta” olarak adlandırıldı.

13 HAZİRAN: 12 YILLIK NETANYAHU DÖNEMİ SONA ERDİ
İsrail’de yapılan seçimler sonrasında koalisyon hükümetinin parlamentoda güvenoyu almasıyla birlikte Benjamin Netanyahu’nun 12 yıllık iktidarı sona erdi.



9 HAZİRAN: EL SALVADOR, BİTCOİN’İ RESMEN TANIYAN İLK ÜLKE OLDU
Orta Amerika ülkesi El Salvador kabul ettiği bir yasa tasarısıyla dünyanın en popüler kripto parası Bitcoin’i resmi para birimi olarak kabul eden ilk ülke oldu.

24 HAZİRAN: KANADA’DA 751 İSİMSİZ ÇOCUK MEZARI DAHA BULUNDU
Kanada’nın Sakatchewan eyaletindeki Marieval Yatılı Kilise Okulunun bahçesinde yapılan aramalarda, resmi kayıtlarda olmayan 751 çocuk cesedi kalıntısının olduğu isimsiz mezarlar bulundu.

7 TEMMUZ: HAİTİ DEVLET BAŞKANI ÖLDÜ
Haiti Devlet Başkanı Jovenel Moïse, evine gece saatlerinde giren kimliği belirsiz saldırganlar tarafından vurularak öldürüldü.



11 TEMMUZ: İTALYA EURO 2020’Yİ KAZANDI
Corona virüs pandemisi nedeniyle 1 yıl ertelenen 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası’nı (EURO 2020), İtalya kazandı.



11 TEMMUZ / 20 TEMMUZ: BRANSON VE BEZOS UZAYA ÇIKTI
ABD’li uzay aracı üreticisi Virgin Galactic, şirketin yolcu roketi VSS Unity ile tam mürettebatlı ilk test uçuşunu gerçekleştirdi. Altı kişilik ekipte şirketin kurucusu İngiliz milyarder Richard Branson da yer aldı.

18 TEMMUZ: PEGASUS SKANDALI
İsrailli NSO Group adlı şirketin geliştirdiği casus yazılım Pegasus aracılığıyla dünyada birçok kişiyi dinlediği iddia edildi.

23 TEMMUZ / 8 AĞUSTOS: TOKYO OLİMPİYATLARI
Covid-19 nedeniyle 1 yıl ertelenerek 2020 yılına alınan 2020 Tokyo Olimpiyatları, 23 Temmuz ila 8 Ağustos tarihleri arasında düzenlendi.



28 TEMMUZ: YANGINLAR
Antalya’nın Manavgat ilçesinde Akdeniz bölgesini etkileyen orman yangınları başladı. Manavgat’ın yanı sıra Alanya ve Gündoğmuş, Muğla’nın Marmaris, Milas ve Köyceğiz ilçeleri ile Osmaniye, Adana ve Mersin’de de ormanlık alanlarda çıkan yangınlar temmuz ayına damgasını vurdu.

10 AĞUSTOS: KASTAMONU’DA SEL
Kastamonu’nun Karadeniz sahilindeki ilçeleri Abana ile Bozkurt’ta etkili olan sağanak, su baskınları ve taşkınlara yol açtı.

15 AĞUSTOS: TALİBAN AFGANİSTAN’DA YÖNETİMİ ELİNE ALDI
ABD askerlerinin 20 yılın ardından ülkeden çekilmesiyle Taliban, Afganistan’da yönetimi eline aldı.



6 EYLÜL: TÜRKİYE’DE KADEMELİ EĞİTİM YÜZYÜZE BAŞLADI
Ülke genelinde, tüm kademe ve sınıf seviyelerinde tam zamanlı yüz yüze eğitime başladı.

19 EYLÜL: İSPANYA’DA YANARDAĞ PATLADI
İspanya’nın Kanarya Adaları arasında yer alan La Palma’daki Cumbre Vieja yanardağı patladı. Yanardağ, yaklaşık 100 gün faaliyette kaldı.

26 EYLÜL: ALMANYA SEÇİMLERİ
Almanya’da 16 yıllık Angela Merkel dönemini bitiren seçim gerçekleşti.



25 EKİM / 21 KASIM: SUDAN DARBESİ
Sudan’da 25 Ekim sabahı ordu, hükümete askeri müdahale gerçekleştirdi.

29 EKİM: AKM AÇILDI
Atatürk Kültür Merkezi, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda törenle açıldı.

24 KASIM: OMİCRON VARYANTI ORTAYA ÇIKTI
Güney Afrika, Kovid-19’un en fazla bulaşıcı türü olarak nitelendirilen Omicron varyantını (B.1.1.529) Dünya Sağlık Örgütü’ne bildirdi.



16 ARALIK: TÜRKİYE’DE ASGARİ ÜCRET 4 BİN 253 TL OLDU
Asgari ücretin 4 bin 253 lira olarak belirlendiği açıklandı.

22 ARALIK: TURKOVAC ACİL KULLANIM ONAYI ALDI
Yerli Kovid-19 aşısı TURKOVAC acil kullanım onayı aldı. Aşının seri üretimi başladı.