26 Mayıs Çarşamba günü Jason Kenney Alberta’nın normalleşme planını açıkladı. “Yaz için normalleşme planı” adı altında üç basamaklı olarak açıklanan planda aşılanma oranları ve hastaneye yatış oranları baz alındı.

Birinci basamak, Albertalıların yarısının en az ilk doz aşısını olması ve hastaneye yatış sayısının 800’ün altına inmesiyle başlayacak. Alberta şu an bu hedeflere ulaşmış durumda.

Birinci Basamak: 28 Mayıs- 1 Haziran

28 Mayıs Cuma günü itibariyle, ibadethaneler %15 kapasite ile açılacak. 1 Temmuz’da ise birinci basamakta yer alan diğer normalleşme adımları atılacak. Açık alanda 10 kişiye kadar bir araya gelinmesi, randevu sistemi ile kişisel ve sağlık merkezlerinin açılması, restoran teraslarının yeniden açılması, açık alan spor ve eğlence aktivitelerinin en fazla 10 kişiye kadar yeniden başlaması ve perakende sektörünün %15 kapasite ile yeniden açılması bu adımları oluşturuyor.

İkinci Basamak: Haziran Ortası

Kenney’in açıklamasına göre, birinci basamaktan hemen sonra ikinci basamağa geçilecek. Bu aşamaya geçilmesi için hastanelerde 500’den az COVID-19 vakasının olması ve Albertalıların en az %60’ının ilk doz aşısını olması gerekiyor. Kütüphane ve sinema salonlarının yeniden açılması, kapalı alan fitness salonlarının yeniden açılması, açık alanda 20 kişiye kadar bir araya gelinmesi bu basamakta yer alacak. İbadethanelerin ve perakende sektörünün ⅓ doluluk kapasitesiyle açık olması ve restaurantların hem kapalı hem açık alanlarında en fazla 6 kişilik gruplarla misafir kabul edilebilmesi de bu basamakta gerçekleşecek. Ayrıca, evden çalışma düzeni kaldırılacak ve spor, performans aktiviteleri de belirli kısıtlamalarla devam edebilecek.

Üçüncü Basamak: Temmuz Başı

Üçüncü basamak Albertalıların %70’inin ilk doz aşılanmasının tamamlanmasıyla başlayacak. Bu hedefe ulaştıktan sonra iki hafta beklenecek.

Kenney, bu basamakta kapalı alan yasakları da dahil olmak üzere pek çok kısıtlamanın geride kalacağını söyledi. COVID-19 nedeniyle karantinada olan kişileri ve sürekli bakım evinde olan kişileri korumak için bu kurallara muafiyet gelebilecek. Kenney ayrıca üçüncü basamağa Temmuz başında geçilebileceği konusunda umutlu olduğunu belirtti.

Bu süreçte, turistler de yeniden kabul edilebilecek. Kenney ayrıca tüm bu planlamanın aşılama hızına bağlı olduğunu ve tarihlerin tahmini olduğunu aktardı.

 

Çeviren: Nevra Özören 

 

Kaynak: Narcity 

Yorum bırak