Günlük hayat koşuşturmacası içerisinde yeni yerleştiğimiz bir ülkenin siyasetini öğrenmek ya da ülkedeki eksiklikleri fark etmek için çaba sarf etmek gerekiyor. Fakat genel seçimlerde bu durum doğal yollardan gelişiyor. Eğer Kanada’ya yeni yerleşmişseniz bu hafta sonundan itibaren gaza basılacak olan genel seçimler sürecinin Türkiye’dekinden çok çok daha farklı gerçekleştiğine tanık olabileceksiniz. Türkiye’de aylar süren seçim kampanyalarının, mitinglerinin, haber programlarının aksine Kanada’da seçime gitmek için belirlenebilecek minimum süre 40 gün civarında. Yani bir sabah uyanıp 40 gün sonra Kanada’da genel seçim olduğunu öğrenebilmek mümkün 🙂

Kanada Genel Seçime Gidiyor!

Hazır Kanada’da genel seçim masaya yatmışken, muhalif partilerden Yeni Demokratik Parti NDP’nin genel seçim vaatlerine bir göz atalım istedik. Bu sayede hem Kanada’nın şu anki eksikliklerini görebilmiş hem de siyasi arenada nelerin iyileştirilebileceğini öğrenmiş olabiliriz.

Kanada’da Genel Seçim – NDP Neler Vadediyor?

NDP Lideri Jagmeet Singh seçilirse, ilk görev süresi içinde reçeteli ilaç, diş bakımı ve ruh sağlığı hizmetlerinin devlet tarafından karşılanabileceği sözü veriyor ve bunların hepsini ödemeye yardımcı olmak için ise bir servet vergisi planı düşünüyor.

Bu sabah federal parti, yaklaşan federal seçimler sırasında kampanya platformunun belkemiğini oluşturması beklenen sağlık ve satın alma gücüne odaklanan bir taahhütler listesi yayınladı. Bu liste partinin uzun vadeli vizyonuna işaret ediyor, ancak bir parti sözcüsü, reçeteli ilaç kapsamı, diş bakımı ve sigortasız kişiler için ruh sağlığı hizmetlerinin ilk görev süresi içinde yapılabileceğine inandıklarını söyledi.

Taahhütler belgesi bir maliyet dökümü içermiyor. Bu nedenle NDP vaatlerinin ne kadara mal olacağı şu an için net değil. Açıklamadan önce gazetecilerle yapılan teknik brifing sırasında bir parti yetkilisi, önerilerini uygulamanın maliyetini tahmin etmek için Meclis Bütçe Sorumlusu ile birlikte çalışmayı planladıklarını söyledi.

NDP 2019 genel seçimlerinde de vadettikleri reçeteli ilaç kapsamı maliyetlerini duyurmuştu fakat 2019’dan bu yana maliyetlerde değişiklik olması da bir ihtimal.

Vaatlerin Kaynağı Nereden Gelecek?

Parti, önerilen programlardan bazılarını uygulamaya sokabilmek için, serveti 10 milyon dolardan fazla olan konutlara yıllık yüzde bir oranında vergi getireceğini söyledi. 2019 vaadinde bu sayı 20 milyon dolardı. Bu seçimde oranı 10 milyon dolara düşürerek ekonomik durumu ortalamanın çok üzerinde olan daha çok kişiden vergi almayı planladıklarını belirtti. Bir parti yetkilisi, bu yeni vergi uygulamasının daha sonra hizmetlere yatırılmak üzere yılda 10 milyar dolar getireceğini söyledi.

Diğer bir gelir kaynağı olarak, pandemi sırasında büyük kârlar kaydeden büyük şirketlere ek yüzde 15 vergi koymayı vadeden geçici bir COVID-19 aşırı kâr vergisi olacak.

Singh, St. John’s’ta düzenlediği basın toplantısında gazetecilere verdiği demeçte şunları söyledi:

Ultra zenginlerden nihayet adil paylarını ödemeye başlamalarını ve bunu halka yatırmalarını isteyeceğiz.

Ruh Sağlığı Destekleri

Parti, sağlık hizmetleri planının bir parçası olarak, yeni demokrat hükümetin sigortasız Kanadalılar için ruh sağlığı hizmeti sağlayacağını, böylece böyle bir kapsama sahip olmayan kişilerin yardım alabileceğini vadediyor.

Lise Sonrası Yüksek Eğitim Ücretsiz Olabilir!

Kanada’daki eğitim sistemi Türkiye’den farklı olarak ücretsiz ya da düşük ücretli değil. Türkiye’de devlet okullarında ödenen harç ücretleri çok minimum düzeyde fakat burada Kanadalılar lise sonrası college ya da üniversite okuyabilmek için yıllarca ödemeleri gereken borçların altına giriyorlar. NDP’nin sağlık hizmetlerinin dışında en dikkat çeken vaad ise lise sonrası eğitimi Kanada’nın halk eğitim sisteminin bir parçası yapmak. Federal hükümet buna tek başına karar veremeyeceği için eyaletlerin de bu konuda NDP ile hemfikir olması gerekiyor. Eyaletlerin Federal Kanada Hükümeti ile birlikte çalışması ile ilgili olarak ise bir NDP yetkilisi, pandeminin eyaletlerin Kanada’nın başkenti Ottawa ile partiler arası çalışmaya istekli olduğunu kanıtladığını söyledi.

Diğer Vaatler

NDP’nin diğer vaatleri ise şunları içeriyor:

  • Günde 10 dolarlık çocuk bakımı desteği
  • Kanada Mortgage ve Konut Kurumu’na 30 yıllık ödeme koşulların ilk kez ev alacaklar için giriş seviyesi evlerde yeniden getirilmesi
  • Önümüzdeki 10 yıl içinde en az yarım milyon adet uygun fiyatlı konut inşa etmek
  • Tüm Kanadalılar için garantili yaşanabilir gelir
  • Cep telefonu faturalarında tavan fiyat sınırı
  • Pandemi devam ederken küçük işletmeler için ücret ve kira desteklerini devam garantisi

NDP lideri Signh, bir seçime hazırlandıklarını fakat kampanya yolunda ilerlemektense parlamentoda çalışmayı tercih edeceğini söyledi.

Justin Trudeau insanları ve onların endişelerini ve endişelerini dinliyor olsaydı, bencil bir yaz seçimi yapmazdı.

Muhafazakar Lider Erin O’Toole ayrıca Liberallerin dördüncü bir salgın dalgası sırasında ülkeyi federal bir seçime acele etmemeleri gerektiğini söyledi.

Kaynak: CBC

Kapak Fotoğrafı: Macleans.ca