Eylül ayında Kanada’da genel seçim olacağı artık kesin. Bu seçimler Kanada’nın pandemi dönemindeki ilk seçimleri olacak. Eğer COVID-19 sebebiyle yüzyüze oy vermek istemiyorsanız posta ile de oy kullanma imkanınız bulunuyor.

Kanada’da Genel Seçim

Bu basit talimatları izleyerek posta kutunuzu bir oy sandığına çevirebilirsiniz!

Seçim günü sandık başına gitmekten endişeleniyorsanız ve oy pusulanızı postayla göndermeyi tercih ediyorsanız, yalnız değilsiniz. Ajansın en son verilerine dayanarak yetkililer Kanada’da genel seçim boyunca iki ila üç milyon seçmenin özel oylamayla – çoğu posta yoluyla – oy vermesini beklediklerini söylüyor.

İşte evinizin rahatlığında veya seyahat ederken oy pusulanızı nasıl dolduracağınıza dair hızlı bir kılavuz!

Özel Oy Pusulanızı Yurtiçinde veya Yurtdışında Almak

Oyunuzu sandık yerine posta kutusuna bırakmak istiyorsanız bir tane oy pusulasına ihtiyacınız olacak. Seçim günü sandığa gitmemek için ilk adım ise o özel oy pusulasına önceden başvurmak. Bu adrese tıklayarak başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.

Özel oylama başvurunuz Elections Canada tarafından kabul edildiğinde, bir oylama seti alacaksınız. Bu set, oy pusulanızı tam olarak nasıl işaretleyeceğinize dair iki zarf ve talimat içerecek.

Ülke dışında yaşayan bir Kanadalıysanız ve oy kullanma hakkınız varsa, Uluslararası Seçmen Kütüğüne dahil olabilirsiniz. Bu, genel seçim, ara seçim veya referandum çağrıldığında Elections Canada’dan otomatik olarak bir oylama seti alacağınız anlamına gelir. Oy kullanma hakkınızın olup olmadığını bu adresten kontrol edebilirsiniz.

Başvurunuz kabul edilirse, yurt içinde veya yurt dışında oy kullanabileceğiniz tek yol posta olacaktır. Seçim günü veya bir ön oylamada normal oy pusulası kullanarak oy kullanmaya çalışırsanız, sayılmayacaktır.

Oy Pusulanız Biraz Daha Farklı Gözükecek

Postayla gönderilen oy pusulasının sandıkta görmeye alışık olduğunuz oy pusulasından biraz farklı olacak. Mesela ilçenizdeki milletvekili adaylarının bir listesi olmayacak. Bunun yerine, oy vereceğiniz adayın adını ve soyadını yazmanız için bir boşluk olacak.

Elections Canada web sitesine göre, siyasi partinin adını oy pusulanıza eklemek zorunda değilsiniz. Ancak adayın adını unutup sadece siyasi partiyi yazarsanız oyunuz sayılmayacaktır.

İlçenizdeki adayları bilmiyorsanız, Seçmen Bilgi Hizmetini kullanarak posta koduna veya bölgeye göre arama yapabilirsiniz.

Postalama İşlemi

Oy pusulanızı işaretledikten sonra, oy pusula setinizle birlikte gelen işaretsiz iç zarfa koymanız ve ağzını mühürlemeniz gerekir. Ardından, o zarfı alın ve dış zarfın (bilgilerinizi gösteren zarfın) içine koyun.

İç zarfı dış zarfa başarıyla koyduktan sonra, dış zarfın ön yüzündeki beyanı imzalayıp tarih atmanız yeterli olacak.

Son Adım

Bu aşamada elinizde ekstra bir zarf daha kalmış olacak. Oy pusula setinizde önceden adreslenmiş bir iade zarfı almış olacaksınız. İmzalı dış zarfınızı iade zarfına koyun ve federal seçimde sesinizi duyurmak için en yakın posta kutunuza gidin.

Bunlardan herhangi biri kafa karıştırıcı geliyorsa, endişelenmeyin. Seçmen seti, süreç boyunca size rehberlik edecek tüm ayrıntılı talimatları içeriyor olacak.

Oyunuzu 20 Eylül 18.00’e kadar (Eastern Standard Time) Elections Canada’ya götürmek için yeterli zamanınız olduğundan emin olun. 18:00’den sonra gelecek olan zarflar sayılmayacak.

Oy pusulanızı postalamak için çok geç olabileceğinden endişeleniyorsanız, Elections Canada, posta yoluyla oy kullananların, tamamlanmış özel oy pusulalarını kendilerine atanan sandıkta – veya kendi ilçelerindeki herhangi bir sandıkta bırakma seçeneğine sahip olduklarını söylüyor.

Kaynak: Tyler Bloomfield, CBC News
Kapak Fotoğrafı: CBC