İyi haber: 29 Temmuz Perşembe günü açıklanan sayılara göre aşılanmaya uygun Ontarioluların %80’inden fazlası en az bir doz aşı yaptırdı ve böylece Ontario’da COVID-19 aşılanması ile ilgili önemli bir hedefe ulaşılmış oldu! Bunun dışında dikkatleri üzerine çeken haber ise, Ontario, Perşembe günü bildirdiği 218 yeni COVID-19 vakasıyla son bir ay içerisindeki bir günde bildirilen en yüksek COVID-19 vaka sayısını açıkladı.

Ontario’da test seviyeleri genellikle haftalık bir pattern izlediğinden, haftanın aynı günlerini karşılaştırmak genellikle en bilgilendirici oluyor. Bu bilgiden yola çıkarak, Perşembe günü bildirilen vakalar geçtiğimiz hafta Perşembe günü kaydedilen 185 vakadan artarak 218’e yükseldi.

Son yedi günün günlük vaka ortalaması 165’e yükseldi. Bu rakam iki haftadan biraz fazla sürelik bir periyodun en yüksek noktası, ancak son birkaç aya göre hala düşük.

Ontario, 13 gün önce yeniden açma planının 3. adımına girdi. Bu süre yeniden açılmanın potansiyel etkilerini günlük verilerde görebilmek için yeterli bir zaman dilimi olarak değerlendiriliyor.

Bu arada Sağlık Bakanlığı yaptığı açıklamada 12 yaş ve üstü Ontariolular arasında aşı için uygun olanların yüzde 80’den fazlasının en az bir doz aşılandığını bildirdi.

Eyalet yeniden açılma planının 3. adımını sonlandırmak ve bir sonraki adıma geçmek için daha önce 3 koşul açıklamıştı. Bunlardan birisi de Ontario halkının yüzde 80 ve üzeri oranında tek doz aşılanması koşulu idi. Diğer şartlar ise 12 yaş ve üstü kişilerin yüzde 75’inin ikinci dozunu almış olması ve tüm halk sağlığı birimlerinde, aşılanmaya uygun kişilerin en az yüzde 70’ininin aşılanmış olması idi.

Eyalet, tüm bu koşulların yerine getirilmesi halinde kısıtlamaların çoğunun 6 Ağustos’a kadar kaldırılabileceğini söyledi.

Ontario’da COVID-19 Rakamları

Sağlık Bakanlığı’nın günlük Ontario’da COVID-19 güncellemesinden bazı diğer önemli pandemi göstergeleri ve rakamları ise şu şekilde:

Tamamlanan testler: 19 bin 425
İl genelinde test pozitiflik oranı: Yüzde 1,3. 13 binden az testin tamamlandığı bildirilen 5 Temmuz’dan bu yana en yüksek seviye.
COVID ile ilgili hastalıkları olan yoğun bakım ünitesindeki hastalar: 121. 79’u nefes almak için ventilatöre ihtiyaç duyuyor.
Ölümler: 3. Bu zamana kadar eyalet genelinde görülen ölüm sayısı 9 bin 328. Yedi günlük ortalama ölüm, yaklaşık 3.5’te sabit.
Aşılar: 28 Temmuz Çarşamba günü 89 bin 157 doz uygulandı, birkaç ay içerisinde Çarşamba günleri görülen en az aşılanma sayısı. 12 ve daha büyük yaştaki Ontarioluların yaklaşık yüzde 68.5’i iki doz aşılandı.

Kaynak: CBC

Kapak Fotoğrafı: Steven Cornfield on Unsplash