Toronto’dan Quebec City’e hızlı tren geliyor! Aslında ismine ‘Yüksek Frekanslı Tren’ denilen bu projenin detaylarını sizin için derledik.

Toronto, Ottawa, Montreal ve Quebec City arasında seyahat etmeyi çok daha hızlı hale getirecek yeni bir tren yolda. Şu an için Toronto-Ottawa arası hem araçla hem trenle 4 saat 20 dakika, Toronto-Montreal arası yine hem araçla hem trenle 5 saat 30 dakika, Toronto-Quebec City arası araçla 8,  trenle aktarmalı minimum 10 saat sürüyor.

Öngörülen Yüksek Frekanslı Tren Proje Rotası. Görsel: VIA Rail

Kanada Ulaştırma Bakanı Omar Alghabra’ya göre, Toronto, Ottawa, Montreal ve Quebec City arasında yapılan seyahatler Kanada’da en sık yapılan seyahatler arasında ve bu seyahatlerin neredeyse tamamı şu anda pandemiden dolayı araba ile yapılıyor. Bu yeni yüksek frekanslı trenle Kanada hükümeti, arabayla yapılan bu seyahatlerin büyük bir kısmını tren sistemine taşımayı umuyor.

Omar Alghabra’nın dün Twitter’da paylaştığı videoya göre, trenler 200 km/s hıza ulaşabiliyor. Ancak VIA Rail proje sayfasına göre bu trenler sadece 177 km/s gidecek.

Bu hızların hiçbiri, Avrupa ve Asya’da giderek daha çok önem kazanan “yüksek hızlı” tren sistemleri kadar yüksek olmadığından, “yüksek frekanslı tren” tabiri kullanılıyor.

Toronto’dan Quebec City’e hızlı tren projesinin sağlayacağı en önemli faydalar arasında varış ve kalkış zamanlarının dakikası dakikasına işleme performansın iyileştirilmesi ve büyük şehirler arasındaki seyahat süresinin azalması bulunuyor. VIA Rail’e göre, bu tren güzergahının zamanında performansı %95’in üzerinde artarken, güzergahın kendisi seyahat sürelerini %25 oranında azaltacak.

Bir zaman çizelgesine gelince, bu belirsiz. Maliyet için, kesin bir fiyat etiketi hala havada, ancak CBC, federal bütçenin altyapı yatırımları için altı yıl içinde VIA Rail Canada’ya 491,2 milyon dolar tahsis ettiğine dikkat çekti.

Biz gelişmeler açıklandıkça sizinle paylaşırken, siz de o sırada Kanada içi ulaşım ile ilgili başka bilgiler edinmek isterseniz daha önce yazmış olduğumuz Kanada’ya Yerleşirken Bilmeniz Gerekenler Kılavuzu yazımızın sekizinci maddesine göz gezdirebilirsiniz.

Yüksek frekanslı tren ile ilgili yorumlarınızı bizimle paylaşmayı unutmayın!

Kapak Fotoğrafı: Toronto Star 
Kaynak: Curiocity