Ay’a kişisel eşyalarınızı gönderebileceğinizi biliyor muydunuz? Torontolu bir yazar tam da bunu gerçekleştiriyor. Ay kargosuna, zaman kapsülü hikayelerini ve sanat eserlerini verecek.

Future Chronicles ve The Zoo at the End of the World’un yazarı Samuel Peralta, başlangıçta kendi kişisel projesi olarak aya yaratıcı bir şey göndermek istedi ve pandeminin ortasında 1,200 sanatçı ve yazarın bulunduğu, kendisinin de Peregrine Koleksiyonu adını verdiği, bir kapsül oluşturdu.

Peralta blogTO’ya verdiği demeçte, “Geçen yıl Astrobotic Lunar Lander’ın yaklaşan lansmanını duymuştum. Bu, özel sektöre ait ilk ay iniş aracı. Tıpkı SpaceX’in özel bir roket fırlatma platformuna sahip olması gibi” dedi.

“NASA, SpaceX ile yaptığı uzay görevi anlaşmaları gibi, Astrobotic ile de aya bir şeyler göndermek için anlaşma yaptı. Ben de buna paralel bir şekilde Astrobotic ile aya benim için bir şeyler göndermesi için anlaşma yaptım”.

“Düşüncem bu neşeyi başkalarına da yaymak ve bu belirsiz pandemi zamanında insanlara biraz umut vermek oldu. Yazarların eserlerini Ay’a koyan 125 kişilik bir gruba katıldım ve daha fazlasını yapabileceğime inandım ve sonrasında 1,200 sanatçı ve yazarın eserlerini sığdırmak için yeterli olan alanı ayırttım.”

Peralta’nin ilk yükü Ekim 2020’de özel görevine çıktı ve son yükü ise 1 Mart 2021’de teslim edildi. Astrobotic’in Peregrine Lunar Lander’ının Temmuz 2021’de United Launch Alliance’ın Vulcan Centaur roketiyle fırlatılması bekleniyor.

“Kitaplar ile ilgili olarak, kısa öykü antolojilerim ve The Future Chronicles’a odaklanmaya karar verdim. Bunlardan yaklaşık 21 tane vardı ve her antolojide yaklaşık bir düzine yazara denk geliyordu. Böylelikle birkaç yüz yazarın öykülerini gönderebilecektim. Birkaç tane daha antoloji ve koleksiyon üzerinde çalıştıktan sonra yaklaşık 400 yazar gönderebilecek noktaya ulaştım.” diyor Peralta.

“Sanatla ilgili olarak ise, geçmişte birlikte çalıştığım bir sanat grubu olan PoetsArtists’te, 50 ila 100 sanatçının karma sergi katalogları ve özel sanat konularında ürettiğini fark ettim. Onlarla geçmişte birkaç serginin küratörlüğünü yapmıştım. Bu da yaklaşık 800 sanatçının resimlerini sayısallaştırmama olanak sağladı.”

Kapsülde bunların dışında sayısallaştırılmış müzik, tiyatro oyunları, şarkı sözleri ve hatta Peregrine Collection’a göre, Amerika Birleşik Devletleri tarafından patentlenmiş bilimsel bir yazının temsili örneği de olacak. Ayrıca Dr. Peralta ve şair A.I. OSUN’un birlikte oluşturduğu benzersiz bir şiir kitabının bir taslağı da yer alacak.

“Tüm bunların sonucunda, koleksiyonumda tüm dünyayı temsil edebileceğini düşündüğüm Kanada’dan, Amerika’dan,Avrupa’dan, Hindistan’dan, Avustralya’dan ve birçok farklı ülkeden 1,200 sanatçı mevcut. Konu ile ilgili yaptığımız bir araştırmaya göre bu proje kadın sanatçıların da kendi yapıtlarını Ay’a gönderebilecekleri ilk proje olacak. ”

Peralta ayrıca bu projede birçok dilden, cinsiyetten, ırktan insanın olduğunu da ekledi.

Birçok insanı içine alan bu projede Peralta kapsüle kimlerin dahil olacağını şimdilik sürpriz olarak saklamayı ve sonrasında duyurmayı tercih etti.Peralta, sadece kendisinin ve antolojilerin editörleri ile sanatçıların neler olup bittiğini bildiklerini ve ilk öğrendiklerinde de çok şaşırdıklarını belirtti.

Peralta Amerikan sanatçı Michelle Buchanan’ın projeyi “En umutsuz anda gelen aşkın gücü” olarak tanımladığını da söyledi ve “Hepsi için, hikayelerinin, şiirlerinin, senaryolarının, müziğinin ve sanatının büyük bir kısmının ayda olması şaşırtıcı olacak. Ay eskisinden de daha anlamlı bir hale gelecek” dedi.

Ay’a gidecek aracın aya ulaşması üç gün alacak ve burada zaman kapsülü sonsuza dek kalacak. Peralta, fırlatma ve inişin büyük olasılıkla canlı yayınlanacağını tahmin ediyor.

Kaynak: BlogTO

Çeviren: Erdem Güler

Yorum bırak