1 Temmuz Kanada’da 1982 yılından bu yana Kanada Günü olarak kutlanıyor. Geçtiğimiz haftalarda eski yatılı okul alanlarındaki isimsiz çocuk mezarlarında binlerce cesedin bulunmasının ardından bu yıl Kanada Günü’nün kutlanılmaması gerektiği tartışmaları alevlenmişti. Dün, yani 1 Temmuz 2021’de, ülke genelinde birçok şehir, düzenlenen etkinliklerle Kanada Günü kutlamalarını tamamen iptal etti. Kutlamalar yerine yerli halklar katliamlara dikkat çekmek için protesto düzenlediler. Hangi şehirde Kanada Günü boyunca neler yaşandığını sizler için derledik.

Kanada’da düzenlenen bu protestoların sebebini anlayabilmek adına daha önce websitemizde yayınladığımız Kamloops’ta bulunan 215 çocuk cesedi, Alberta eyaletinde bulunan 800’den fazla çocuk cesedi, Kanada’nın sömürgecilik mirası, ölen yerli çocukların sayısı yazılarımıza göz atmanızı öneririz.

Toronto’da Kanada Günü

Göstericiler, yatılı okullarda öldürülen yerli çocukları ve yatılı okullarda hayatta kalanları onurlandırmak için Kanada Günü’nde Toronto şehir merkezinde yürüdü. Queens Park ve Nathan Phillips Square’de gerçekleşen protestolarda gösteriye katılanların turuncu giydikleri ve “#EveryChildMatters” yazılı pankartlar açtıkları görüldü. Turuncu renk yatılı okulların nesiller boyunca yerli halklar üzerinde yarattığı etkiyi sembolize etmek için kullanılıyor.

Kaynak: DailyHive

Kanada’nın Başkenti Ottawa’da Kanada Günü

Kanada Günü’nü protesto etmek için Anishnabe ulusu ve Idle No More grubu, ülke genelinde yatılı okullarda ölen yerli çocukları anmak için yürüyüş Ottawa’da düzenledi. Binlerce protestocu turuncu tişörtleriyle Parlamento Tepesi’ne yürüdü. Gösteriler boyunca “Soykırımda gurur olmaz”, “Çocuklarımızı geri getirin”, “Yazıklar olsun Kanada” yazılı pankartlar ve sloganlar dikkat çekti.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pabs613 (@pabs613)

Kaynak: The Fulcrum

Montreal’de Kanada Günü

Binlerce insan Perşembe günü Kanada Günü’nü kutlamak için değil, ülkenin mirası olan yatılı okulları kınamak için Montreal’deki Jeanne-Mance parkında toplandı. Montreal’deki protestolarda, babasının James Bay bölgesindeki yatılı okuldan eve hiç gelmeyen bir erkek kardeşi olduğunu söyleyen Denis Saganash da vardı ve herkesi “eve dönmeyen tüm çocuklar için duydukları üzüntüyü ve acılarını anlamaya” davet etti.

CBC’nin haberine göre, göstericilerden Tammy Whitebean, etkinliğin katılmak isteyen herkese açık olduğunu, çünkü yerli halkların dışındaki insanlardan gelen desteğin onlara yerli halkları umursayan ve yerli halk soykırımını kabul edecek insanların olduğu anlamına geldiğini belirtti.

Whitebean, son birkaç ayda gün ışığına çıkan yatılı okul alanlarındaki isimsiz mezarların keşifleri göz önüne alındığında, Kanadalıların Kanada Günü’nü yas tutmak ve olanları kabul etmek için değerlendirmeleri gerektiğini söyledi. Whitebean ayrıca yerli halklara zulüm etmek amaçlı kullanılan yatılı okullardan bahsederken “Bu okullar oyun alanları olduğu için okul sayılmazlar. Bunlar mezarları olduğu için esir kampları olarak isimlendirilmeli” dedi. Bu sebeplerle ülkenin dört bir yanındaki yerli halkların bu trajik olayları unutmadığını ve asla atlatamayacaklarını söyledi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ameur (@ameurgallery)

Kaynak: CBC

Quebec City’de Kanada Günü

Quebec City’de, Quebec-Labrador İlk Milletler Meclisi (AFNQL) ölenler, hayatta kalanlar ve onların soyundan gelenlerin anısına bir yürüyüş ve gece nöbeti düzenledi. AFNQL Başkanı Ghislain Picard, “Kalbimiz kesinlikle Kanada Günü kutlamalarında değil. Herkesi, son derece zor zamanlardan geçen kardeş ülkelerimize saygı göstermenin ve tüm desteğimizi sunmanın önemini vurgulamak için seferber etmeye davet ediyoruz” dedi.

Perşembe günü, Kanesatake Mohawk Konseyi’nden Büyük Şef Serge Otsi Simon, AFNQL’nin etkinliğini destekleyen bir açıklama yaptı. Simon açıklamasında “Kanada’nın First Nations için çok iyi bir dost olmadığının kanıtı, halkımız tarafından çok uzun zamandır biliniyor. Geçtiğimiz ay, Kanadalılar ve tüm dünya, halkımızın yaşadığı trajedilerin yadsınamaz kanıtlarını ortaya çıkardı ve buldu. Bunlar aslında çok uzun zamandır biliniyor,” diye yazdı.

Yatılı okulları utanç fabrikaları olarak gören Simon yazısına, “Utanç fabrikalarına gömülen çocukların ruhları hayatta kalanlar için adalet aramamızı ve bu ülkenin onursuzluğunun bir kanıtı olarak yaşamamızı çok uzun bir süredir istiyorlar.” şeklinde devam etti.

Ayrıca Simon, insanlara 1 Temmuz’da kutlama yapmamaları veya festival etkinliklerine katılmamaları için bir çağrı da yayınladı: “Mevcut şartlar altında, dans ve havai fişekler sadece saygısızlık ve pişmanlık belirtisi değil, aynı zamanda halkımıza karşı duyarsız ve dünyaya nahoş olurdu.”

Quebec City’deki Ulusal Meclis’in üzerinde dalgalanan bayrak, Yerli halkla dayanışma amacıyla 1 Temmuz’da yarıya indirildi.

Kaynak: CBC

Vancouver’da Kanada Günü

1 Temmuz, Vancouver Sanat Galerisi meydanında da protestolar devam ettı. Yerli halkların protesto hareketi Idle No More, ikinci kez Kanada Günü İptal Etme mitingini düzenledi.

Idle No More Vancouver’da düzenlenen etkinliğin amacını “Bu etkinlik, hem yerli halklar hem de müttefikler için, yatılı okul sistemindeki binlerce çocuğun yaşamları da dahil olmak üzere Kanada Hükümetine kaybedilen yerli yaşamların onuruna bu Kanada Günü kutlamalarını barışçıl bir şekilde durdurmak için düzenlenen ve dayanışma amaçlı bir araya gelmelerini hedefleyen bir eylem çağrısıdır” şeklinde belirtti.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pat Singh Cheung (@patsinghcheung)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kendall McLaughlin (@unikornlife)

Winnipeg’de Kanada Günü

Winnipeg’de düzenlenen Kanada Günü protestolarında Kraliçe Victoria ve Kraliçe II Elizabeth’in heykelleri devrildi

Winnipeg’de gerçekleşen protestolarda ise Kraliçe Victoria ve Kraliçe II. Elizabeth’in heykellerini, yatılı okullarda isimsiz mezarlara gömülen yerli çocuklara yönelik artan öfke ile devrildi.

Sosyal medyada yayınlanan videolarda bir grup insanın, Kraliçe Victoria’nın büyük bir heykelini iplerle yere çekerken “Onu indirin” ve “Soykırımda gurur yok” sloganları attıklarını gösteriyor. Heykelin kanı temsil etmek amaçlı kırmızı boyayla kaplandığı ve “Bir zamanlar çocuktuk. Onları eve getir!” yazılı pankartların da heykelin yanına bırakıldığı görüldü

Olaylar, ülkenin sömürge mirası nedeniyle Kanada Günü kutlamalarını iptal etmek için geniş çaplı bir baskının ortasında gerçekleşti. Winnipeg’de, yasama meclisinde sona eren Her Çocuk Önemlidir yürüyüşü de dahil olmak üzere, ölen yerli çocukların hayatlarını onurlandırmak için iki miting düzenlendi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lúcia Rios (@luciarios_br)

Kaynak: Vice