Kanada’nın Uluslararası Öğrenci Politikasında Önemli Değişiklikler

Kanada Göçmenlik Bakanı Marc Miller bugün yaptığı açıklamada Kanada’nın uluslararası öğrenci politikasıyla ilgili çok önemli değişiklikler duyurdu. Bu değişiklikler üç ana başlık altında toplanıyor.

1- Öğrenci vizelerine iki yıl süreli kapasite sınırı:

2024 yılı için belirlenen sınır yaklaşık 360.000 öğrenci vizesinin onaylanması şeklinde. Bu, 2023’e göre %35’lik bir azalma anlamına geliyor.

Her bir eyalete, nüfusuna göre kapasite verilecek. Kapasitenin uluslararası öğrenci sayılarında sürüdürülemez bir artış yaşayan eyaletlerde belirgin bir şekilde düşürüleceği ifade ediliyor. Bakan Miller verdiği örnekle, Ontario eyaletine kabul edilen uluslararası öğrencilerin sayısının yüzde elli oranında azalacağını belirtti. Eyaletler kendilerine verilen kapasiteyi okulları arasında bölüştürmekten sorumlu olacaklar.

Yüksek lisans ve doktora ve ayrıca ilk ve ortaöğretim seviyelerinde öğrenim görecek öğrencilerin bu kapasite sınırından muaf olacakları ifade edildi. Ayrıca halihazırda öğrenim izni olan öğrenciler ve öğrenim izni uzatma başvuruları da kapasite sınırından etkilenmeyecek.

Ayrıca Bakan Miller bugünden itibaren öğrencilerin, öğrenci vizesi başvurusu öncesi, öğrenim görecekleri eyaletten onay almaları gerektiğini belirtti. Bunun Quebec eyaletinin hali hazırda uyguladığı Quebec Acceptance Certificate (CAQ) benzeri bir sistem olacağını söyleyebiliriz. Yüksek lisans, doktora ve post-graduate programları öğrencileri, ilk ve ortaöğretim seviyelerinde öğrenim görecek öğrenciler ve öğrenim izni uzatma başvurusu yapanlar eyalet onay mektubu uygulamasından muaflar. Yapılan duyuruda eyaletlerin 31 Mart 2024 tarihine kadar öğrencilere onay mektubu vermeye yönelik bir süreç oluşturmasının beklendiği ifade ediliyor. Ancak bu, bugünden itibaren verilen son tarihe kadar iki aylık bir süre demek. Umuyoruz eyaletler 31 Mart’tan önce eyalet onayı başvurusu sürecini paylaşırlar. Aksi takdirde bu, eyaletlerin onay başvurusu sistemi açıklanana kadar (eğer öğrenci bu onayı almaktan muaf değilse) öğrenci vizesi başvurusu yapılamaması anlamına geliyor.

Bu geçici önlemler iki yıl süreyle uygulanacak ve 2025 yılında kabul edilecek yeni öğrenim izni başvurularının sayısı bu yılın sonunda yeniden değerlendirilecek. Bu süre zarfında, Kanada Hükümeti; eyaletler, öğrenim kurumları (DLI’lar) ve ulusal eğitim paydaşları ile uluslararası öğrenciler için sürdürülebilir bir yol haritası geliştirmek üzere çalışmaya devam edecek. Bu çalışmalar, ‘recognized institution framework’ sisteminin tamamlanması, uluslararası öğrenci sayıları için uzun vadede sürdürülebilir seviyelerin belirlenmesi ve yükseköğretim kurumlarının yeterli öğrenci konutu sağlayabilmesini içeriyor.

2- Mezuniyet Sonrası Çalışma İzni (PGWP) Programı uygunluk kriterlerinde değişiklikler:

1 Eylül 2024 tarihinden itibaren, özel kariyer kolejlerinin devlet kolejleriyle ortak yürüttüğü programlara başlayan öğrenciler mezuniyet sonrası çalışma izni başvurusu yapamayacaklar. (Bu tür programlarda öğrencilere, özel bir kolejin binasında okulun anlaşmalı olduğu bir devlet kolejinin müfredatı sunuluyor.)

Yapılan duyuruda ayrıca yüksek lisans mezunlarının, programın süresine bakılmaksızın üç yıllık çalışma izni başvurusunda bulunabilecekleri paylaşıldı. Bu uygulamanın yakında başlayacağı ifade edildi.

3- Eş çalışma izinlerinde önemli değişiklik:

Bundan sonra açık çalışma izni başvurusu yapma hakkı yalnızca yüksek lisans ve doktora programlarında okuyan uluslararası öğrencilerin eşlerine verilecek. Önümüzdeki haftalardan itibaren uygulanmaya başlanacağı ifade edilen bu değişiklikle birlikte, diğer öğrenim seviyelerindeki uluslararası öğrencilerin eşleri, lisans ve kolej programları da dahil olmak üzere, açık çalışma izni başvurusu yapamayacaklar.

Bugün açıklanan bu önlemlerin uluslararası öğrenci programında yapılan diğer yakın tarihli değişiklikleri tamamlayıcı önlemler olduğu ve amacının, öğrencilerin Kanada’da kaliteli bir öğrenim deneyimi için gerekli kaynaklara sahip olmalarını sağlamak, aynı zamanda ülkeye gelen öğrenci sayısını dengelemek ve konut, sağlık hizmetleri ve diğer hizmetler üzerindeki baskıları hafifletmek olduğu ifade edildi.

IRCC, önümüzdeki aylarda, talep gören becerilere sahip öğrencilere kalıcı oturum yolları sunulmaya devam edileceğini ve uluslararası öğrencilerin iş gücüne daha iyi geçiş yapmalarını sağlayacak yeni önlemler üzerinde çalışıldığını da açıklamaya ekledi.

Detaylar netleştikçe paylaşmaya devam edeceğiz.

Yorum bırak