Bir çok ülkede olduğu gibi Kanada’da pandeminin etkisiyle beraber teknoloji sektöründe bir çok değişiklik meydana geldi. Bu değişikliklerden en büyüğü ve belki de en önemlisi, var olan kalifiye eleman talebinin bir anda ikiye katlaması oldu. 

Bu talep artışının aslında iki tane nedeni var. Birincisi Göçmenliğin Kanada’da durma aşamasına gelmesi ve ikinci olarak da insanların evde kaldıklarından dolayı interneti ve websitelerini daha çok kullanmaya başlamaları. Artan online kullanıcı sayısına arz sağlamak amacıyla şirketler teknolojiye normalden daha çok yatırım yapmaya başladı. 

Kanada’da Teknoloji sektöründeki en önemli artışın yaşandığı iş gurupları arasında yazılım mimarlığı ve mühendisliği, dijital pazarlama, SEO, veri analizi, siber güvenlik, bilgi işlem ve ürün yönetimi geliyor. 

Son iki yılda sektördeki büyük değişimlerden dolayı bu iş grupları şu anda Kanada’da çok revaçta. Eğer ki Türkiye’de bu sektörlerde çalışıyorsanız ve Kanada’ya gelip çalışmak istiyorsanız bu fırsattan yararlanmanızı öneririm. 

Öteyandan, eğer ki Kanada’da bu sektörlerin birinde çalışıyorsanız bu durumu bir fırsat olarak görüp kendinizi çok iyi konuşlandırmanızda fayda görüyorum.

Bu sektörlerin birinde çalışan bir profesyonel olarak bu durumdan nasıl yararlanabilirsiniz? Bu durumdan faydalanmanın bir çok yöntemi var:

LinkedIn ağında aktif olmak ve kariyer bilgilerinizi güncel tutmak

LinkedIn’de diğer sosyal medya platformları gibi bir yer, bana ne faydası olabilir ki?” demeyin. LinkedIn profesyoneller için günümüzün en popüler ağı durumunda ve gün geçtikçe hızlı bir şekilde büyüyor. Bu platformun kariyerinize yön veren önemli bir araç olacak desem bana inanır msınız? Bu platformun ne kadar önemli olduğunu ancak içine girdiğinizde anlayabiliyorsunuz. Peki bu platformdan maksimum faydayı sağlamak için ne yapmalısınız?

LinkedIn profilinizi güncel tutup, sektörünüzdeki önemli aktif isimleri takip edin. Ben SEO sektöründeyim ve Dünya’nın dört bir yanında bu sektördeki liderleri takip ederek her gün yeni bir şeyler öğreniyorum. Bu hem kendi alanımda güncel kalmamı sağlıyor hem de öğrendiklerimi profesyonel kariyerimde kullanıp birebir pekiştirme fırsatı veriyor. İş görüşmelerinde bu bilgiler çok faydalı olabiliyor.

Diğer önemli şeylerden bir tanesi de LinkedIn Sertifikaları. LinkedIn kendi bünyesinde sertifika programları veriyor. Farklı sektörlerdeki farklı branşlar üzerine bu sertifikaları alabiliyorsunuz. Tek yapmanız gereken alanınızda önemli olan branşı seçip onun sertifika programı sınavına girmeniz. Eğer ki sınavı geçemezseniz problem değil, bu bilgiyi hiç bir şekilde profilinizde paylaşmıyorlar. Eğer ki sınavı geçerseniz sayfanızda bunu belirtebiliyorsunuz, ayrıca İnsan Kaynakları yöneticileri bu sertifikasyonu olan kişileri aradığında direkt listede siz de çıkmış oluyorsunuz. Bu sayede siz işi değil, iş sizi bulmuş oluyor. 

Bunun yanında LinkedIn’de aktif olup farklı insanları ağınıza eklemek size bir çok fırsatlar sunabiliyor. Örneğin ben Toronto’daki Dijital Pazarlama Müdürlerini ağıma ekliyorum. Teklifimi kabul ettiklerinde ufak bir muhabbet açıp aradaki buzu eritiyorum. Ardından bu insanlar SEO ile alakalı bir işi olduklarında hemen bana yazabiliyorlar. İki sene önce bu yöntem ile General Assembly kurumunda SEO eğitimi vermek için teklif aldım. Daha sonrasında George Brown College’da öğrencilere SEO sektöründeki gelişimler temalı sunum yapmam için okulun profesörlerinden biri bana ulaştı. Kısacası LinkedIn’de aktif olarak hiç beklemediğim fırsatlar ayağıma gelmiş oldu.

Bu saydıklarım bana sunulan fırsatlardan sadece bir kaçıydı, sizde LinkedIn’de aktif olarak bu gibi fırsatlardan yararlanabilirsiniz.

Networking etkinliklerine katılmak

Her yıl Toronto’da bir çok networking etkinliği oluyor. Buna benzer kariyer etkinliklerine katılarak şirketleri ve şirket kültürlerini yakından tanıma fırsatı bulursunuz, yöneticilerin kariyer hikayelerini dinleyerek onlardan ilham alırsınız ve aynı zamanda yeni insanlarla tanışarak ileride oluşacak iş fırsatlarında bu insanların sizi tavsiye etmesinde şansınızı artırmış olursunuz. Bu nedenden dolayı networking etkinliklerini yakından takip etmenizi öneririm.

İş görüşmelerine katılmak

Bir çok insan için iş görüşmelerine katılmak korku yaratan bir şey olmuştur. Bu korkuları yenebilmek için bir çok iş görüşmesine katılıp bunu yenmemiz gerekir. Burada bu korkudan değil de iş görüşmelerinin getirdiği fırsatlardan bahsetmek istiyorum. 

Sıkça iş görüşmesi yapmak hem sizi profesyonel kariyerinizde zinde tutar hem de yeni liderlerle tanışıp onlarla ilişkiler kurmanızı sağlar. Bu iş görüşmelerinde tanıştığınız liderlerle sonrasında LinkedIn’de görüşüp o ilişkiyi daha da güçlendirebilirsiniz. Bu sayede o sektörde başka bir açık olduğunda bu kişi ilk sizi düşünecektir. Bunu kariyerinde birebir yaşamış biri olarak size de kesinlikle tavsiye ediyorum. 

Yazar: Ahmet Kul – Tangerine / SEO Manager 

Yorum bırak