Bir önceki yazıda değindiğim “networking” konusunun önemini anlatmaya devam ediyorum.

Profesyonel iş ağınızı geliştirmenin en faydalı yönlerinden bir diğeri de gizli iş piyasalarına erişebilmek ve duyurulmamış pozisyonlara ulaşabilmektir. İnsan kaynakları dünyasında sıklıkla ifade edildiği gibi, bazı iş fırsatları kulaktan kulağa önerilerle ortaya çıkar. Profesyonel çevrenizi genişletmek bu açıkları zamanında fark etmenizi ve sizin işverenler tarafından keşfedilmenizi sağlayabilir. Birçok iş fırsatı masraf, zaman verimliliği ve değerlendirecek ekibin öncelikleri sebebiyle ilan verilerek duyurulmaz.

Bağlantılarınız, bu gizli fırsatları ortaya çıkarmak için güçlü bir araçtır. Kendi sektörlerinde yönetici konumunda bulunan profesyonellerle bağlantı kurarak yeni pozisyonlar henüz ilan edilmeden iş fırsatlarından haberdar olabilirsiniz. Bunun yanı sıra kurumsal pek çok şirket işe alım süreçlerinin verimliliğini arttırmak için bir “iç referans” (referral) sistemi kullanmaktadır. Bu sistem mevcut çalışanların şirketlerindeki iş ilanları için kendi bağlantıları olan adayları önerdiği başarısı kanıtlanmış bir yöntemdir. Mevcut bir çalışan, önerdiği adayın işe alınması ve deneme sürecini tamamlaması durumunda bir bonus alır. Bu sayede, hem iş arayan kişi hem onu şirketine tavsiye eden kişi fayda sağlar. Şirket de işe alım sürecini daha hızlı ve verimli bir şekilde tamamlamış olur. Win-win-win!

“Networking”in yeni göçmenler için bir başka faydası ise taşındığınız yerin iş kültürü ve dinamikleri konusunda daha derin bir anlayış kazanmanıza yardımcı olmasıdır. Çeşitli seviyelerde ve takımlarda çalışan kişilerle bağlantılar kurarak çalıştıkları yerde sorunların nasıl çözüldüğünü ve ekip içi iletişim tarzlarının ne olduğunu öğrenmek, göçmenlerin kültürel farklılıkları daha etkili bir şekilde yönetmelerine yardımcı olur. Taşındığınız yerde hedefiniz olan alanda çalışan kişilerle ilişki kurmak kültürel entegrasyonu teşvik eder. Sektörüdeki yeni gelişmeleri ve trendleri öğrenmek açısından da çok faydalıdır. Sektörel etkinliklere, çalıştaylara ve konferanslara katılarak sizinle benzer kariyer hedeflerine sahip profesyonellerle, potansiyel mentörlerle ve meslektaşlarla tanışabilirsiniz. Kuracağınız bu ilişkiler birçok açıdan kariyer gelişiminize ışık tutabilir ve yol göstericilik yapabilir.

Burada bahsetmek istediğim en önemli konulardan biri Kanadalı kişilerin tanımadıkları kişilerle bağlantı kurmak konusunda gerçekten açık fikirli olmaları. Senelerdir yürüttüğüm eğitim ve beceri edindirme programlarında kurumsal hayatta çalışan Kanadalılardan sayısız kere duyduğum şey, kariyerinin başında olan kişilere (genç ya da yeni göçmen) yardım etmekten çok büyük keyif ve gurur duydukları oldu. Çünkü hepsi, kendilerinin de iş aradıkları ve zorlandıkları dönemi hatırlıyorlardı ve muhtemelen kendilerine yol gösteren daha deneyimli kişilerden yardım almışlardı. Bu konuda bir genelleme yapmak zor olsa da sade ve nazik bir şekilde yaklaşacağınız çoğu insandan bağlantı kurma çağrınıza olumlu geri dönüş alacağınıza eminim. Bu konuda çok tereddüt yaşamış bir yeni göçmen olarak kendiş korkularımı zaman içinde aştım ve sayısız kişiyle sadece onlara kendimi tanıtan bir mesaj atarak bağlantı kurmayı başardım. Bu bağlantıların hepsi kariyerimin pek çok noktasında bana destek oldu.

Sonuç olarak networking, Kanada’ya yeni gelenler için profesyonel ağlarını genişletmeleri, sektöre özgü pratik bilgiler kazanmaları ve sosyal sermaye boşluğunu doldurmaları için önemli bir strateji. Sağlıklı profesyonel ilişkiler kurmak, sektörel tavsiye almak ve Kanada iş piyasasında başarıyı bulmuş kişilerin deneyimlerinden faydalanmak, yeni göçmenlerin kariyer fırsatlarını artırabilir, gizli fırsatları keşfedip sağlıklı bir şekilde değerlendirmelerine katkıda bulunabilir ve Kanada iş piyasasına entegrasyonlarını hızlandırabilir. Eğer kendi alanınızda profesyonel ağınızı genişletmek için nereden başlamanız gerektiğini bilmiyor ve uzman birinin görüşlerini almak istiyorsanız info@firstsightcanada adresinden bana ulaşabilir ya da web sitemdeki iletişim formunu doldurabilirsiniz!

Bir sonraki yazıda “coffee chat” adı verilen kısa networking görüşmeleri ve LinkedIn’i etkili kullanmanın faydalarını ele alacağız.

Yorum bırak