Bu yazımda Kanada’da Mimarlık & Peyzaj Mimarlığı Master programlarından nasıl kabul alınır,  hangi süreçlerden geçilir, ne tür imkanlar vardır? Biraz onlardan bahsedeceğim. Öncelikle kendimi  tanıtayım; ben, İzmir Ekonomi Üniversitesi Mimarlık bölümünden yeni mezun olmuş ve üniversitemin  son yılında aldığım bir kararla uzmanlığını peyzaj mimarlığı üzerinden yapmaya karar vermiş bir  mimarım. Eğer sen de benim gibi master yapmak isteyen bir mimar adayı isen bu yazımın sana nelerle  karşılacağın konusunda bir ön bilgi vereceğine inanıyorum.

Neredeyse altı aylık bir hazırlanma  sürecinden sonra Toronto Üniversitesi ve UBC’den Master programlarına burslu kabul edildim. Bu  süreçte yapman gerekenleri ve hazırlaman gereken belgeleri bir liste haline getirmeye karar verdim.  Hadi bu listeyi hep beraber inceleyelim. ( Yazının sonunda Kanada’da hangi okullarda mimarlık  programları olduğunu da listeledim, o okulların arasından istediğin seçimi yapabilirsin )

1) Üniversite Genel Ortalamanı 3.50 ve üzeri tutmaya çalışmalısın.

Kanada’daki üniversiteler  özellikle lisansının son senesindeki puanlarının iyi olmasını isterler. Ayrıca seçeceğin master  programında sana yardım sağlayacak bazı dersleri okulunda almış olman sana artı puan  getirebilir. ( Mesela ben Peyzaj Mimarlığı Masterı yapmak istediğim için lisansımı okurken bu  konuyla alakalı seçmeli dersler almıştım.)  

2) IELTS veya TOEFL gibi bir ingilizce yeterlilik sınavına girmek zorundasın.

Bunun da şartı eğer  IELTS için konuşursak hep bölümün min. 6.5 puan olmak zorundadır ancak bu puanı  alamadıysan bile vazgeçmemelisin çünkü benim de bir bölümüm bu şartı sağlamıyor olmasına  rağmen Kanada’daki Üniversiteler bu durumu gözardı edip yine de seni kabul edebiliyor.  

3) Biz mimarlar, iç mimarlar veya peyzaj mimarları için en önemli şey sağlam bir portfolyonun  olmasıdır.

Asıl kabulu alıp alamayacağını portfolyon karar verecek. Portfolyonda özgür ol,  kendini yansıtmaktan çekinme! Sana tavsiyem çok uzun tasarlama. Master programları max.  20 sayfalık (UBC- 10 mb aşmayacak şekilde) bir portfolyo görmek istiyor. Bunun için kendine  bir hazırlama zamanı tanımalısın. Bu süreç benim yaklaşık üç ayımı almıştı.  

4) Sıra geldi sağlam bir CV hazırlamaya.

Kanada’daki üniversitelerin CV’de dikkat ettikleri en  önemli şey senin aynı zamanda sosyal bir insan olup olmadığındır. Gönüllü çalıştın mı, başka  hobi veya ilgi alanın var mı, ilgili alanlarda staj yaptın mı, yarışmalara katıldın mı? O yüzden  üniversiteni okurken bir kulübe girip görev almış olman çok önemli. Sadece not ortalamana  odaklanmamalısın.  

5) Statement of Interest Türkçe adıyla Niyet/Motivasyon Mektubu,

CV’nin yanında yazman  gereken max. iki sayfalık bir yazıdır. Bu yazıda kendini tanıtmalı, amaçlarını, hayatta  gerçekleştirmek istediklerini ve bu üniversiteyi neden seçtiğini anlatmalısın. Senden kabul  alırsan hangi konuda tez ve araştırma yapacağını öğrenmek isterler. Ancak korkma, çok  spesifik olmak zorunda değilsin. Programın ilgini çektiğinden emin olmalarını sağla yeter. 

6) Bazı üniversiteler – örneğin UofT – senden bir kısa bir tez örneği isteyebilir.

Bu yazı örneğin illa  bölümle alakalı bir konu olmak zorunda değildir. Sadece senin araştırmacı bir ruhun olup  olmadığını anlamaları için yapılır. Bu yazıyı okulundaki hocalarının yardımıyla yazabilirsin.  

7) Ve son olarak referanslar.

Max. üç kişi ve bu kişilerin iki tanesi üniversitede hocan olmak  üzere referans belirtmelisin.  

Evet, hazırlaman gereken belge listesi bunlar, tabii seçtiğin okula göre ekstra bazı şeyler de  istenilebilir. Başvurular eylül ayında başlayıp aralık-ocak ayı arasında kapanıyor o yüzden 

tarihlere dikkat etmelisin. Şimdi gelelim burs imkanlarına. Benim aldığım Akademik Başarı  bursuna ayrıca bir başvuru süreci gerekmiyor. Okula başvurduğunda bursa da başvurmuş  oluyorsun. Tabii ayrıca bazı kurumların da sağladığı burslar oluyor ve bunların listesini  okulların websitelerinde bulabilirsin. Onların başvuru tarihleri de okula başvuru tarihinle aynı  oluyor. Ben tercihimi UBC’den yana kullandım. İlerleyen yazılarımda UBC’de master öğrencisi  olmak nasıldır, Peyzaj Mimarlığı Master programı hakkındaki her şeyi anlatmaya  başlayacağım. Umarım sana yardımcı olmuştur. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere.  

Kanada’da Mimarlık Bölümünü İçeren Okullar  

1) Toronto University  

2) Mcgill University  

3) University of British Columbia  

4) University of Calgary  

5) Carleton University  

6) Dalhousie University  

7) University of Manitoba  

8) Université de Montréal  

9) Ryerson University  

10) University of Waterloo 

 Sevgilerle  

Yazar – Cansu ÜNDEYOĞLU  

Yorum bırak