Ontario Optometristler Birliği (OAO) 1 Eylül’den itibaren OHIP tarafından finanse edilen hizmetleri geri çekmeye karar verdi ve bunun sonucu olarak da OHIP kapsamındaysanız para ödeseniz dahi Ontario’da göz muayenesi yaptıramayacaksınız!

Ontario’da Göz Muayenesi Sorunu

Mart ayında, Ontario optometristlerinin %96’sı 1 Eylül 2021’den itibaren OHIP hizmetlerini geri çekmek için oy kullanmıştı ve hükümetle bu hizmetleri en azından teslimat maliyetine finanse etmek için yasal olarak bağlayıcı müzakereler yapmak istemişti. Bugüne kadar Ontario hükümeti herhangi bir anlaşmaya yaklaşmadı.

Ontario Optometristler Birliği’ne göre, hükümet şu an OHIP sigortalı bir göz muayenesinin maliyetinin ortalama yüzde 55’ini karşılıyor ve geri kalan yüzde 45’i hastalardan almaları için kliniklere bırakıyor. Dernek, OHIP kapsamında her yıl dört milyondan fazla hastaya bakıldığını ve kliniklerin ciddi bir mali baskı altında bırakılması sebebiyle sistemin artık sürdürülebilir olmadığını söylüyor.

Ontario Optometristler Birliği (OAO) Başkanı Dr. Sheldon Salaba: “Devlet Ontarioluların göz sağlığını küçümsüyor. Hükümetten maliyetin yüzde 55’ini değil, sunulan hizmetin maliyetinin tamamını karşılama taahhüdünde bulunmasını istiyoruz ve hastalar üzerinde herhangi bir etki yaratmaması adına çok sayıda bildirimde bulunuyoruz.” dedi

Ontario’da göz muayenesi kapsamındaki rutin göz bakımı, glokom, katarakt ve makula dejenerasyonu gibi göz hastalıklarının erken teşhisinde kritik öneme sahip. Finansman eksikliği, modern teknolojiye yatırım yapmayı zorlaştırıyor. Daha yeni teknoloji ise OAO’ya göre daha erken tespit anlamına geliyor.

OHIP kapsamındaki diğer sağlık hizmeti sağlayıcılarının aksine, optometristlere hiçbir zaman hükümetle resmi bir müzakere süreci verilmedi. Sağlık Bakanı’ndan kronik yetersiz fonlamaya yönelik çok sayıda doğrudan talepte bulunulmasına rağmen, göz sağlığı paydaşlarının yaklaşan bir krizle ilgili korkunç uyarıları görmezden gelindi.

Dr. Salaba, “Vizyon bizim en önemli duyumuzdur ve siyasi liderlerimiz onu korumamıza yardım etmelidir” dedi. “Neredeyse üç yıl görevde kaldıktan sonra, Ontario Eyalet Başkanı Doug Ford ve Bakan Elliott’tan harekete geçme zamanı. Ontario hükümeti Ontarioluların güvendikleri ve hak ettikleri kaliteli göz bakımını almaya devam etmelerini sağlamalıdır.”

Peki Bundan Sonra Ne Olacak?

Ontario’nun Sault Ste. Marie şehrinde göz doktoru olan Krista Bruni: “1 Eylül’den itibaren OHIP kapsamında olan hiçbir hasta hizmetlerimize erişemeyecek” dedi. “OHIP kapsamındaki hastalar ödeme yapabilseler bile herhangi bir özel nakit ödemeyi kabul etmemize izin verilmiyor.” dedi. Bruni, optometristlerin acil bakıma ihtiyacı olan hastalara hala yardım edeceğini söyledi.

Acil durumlarda triyaj yapmak ve hastalara ihtiyaç duydukları bakımı sağlamak için hala ofislerimizde olacağız.

“Hastalara hizmeti sonlandırmak, Ontario’daki herhangi bir optometristin yapmak istediği bir şey değil. Bu neden optometrist olduğumuza aykırı ama gerçekten başka seçeneğimiz kalmadı.”

Ontario’daki optometristlerin özel sigorta veya göz muayeneleri için doğrudan ödeme kabul etmesi yasa dışıdır. OAO, 1989’da Ontario hükümetinin bir göz muayenesi için 39,15 dolar ödediğini, bugün ise 32 yıl sonra ortalama 44,65 dolar ödediğini söylüyor. OAO, kliniklerin bir göz muayenesi sağlamak için kira, personel, kamu hizmetleri, ekipman, vergi ve malzeme maliyetlerini karşılamaya bile yaklaşamadıklarını söylüyor.

Konu ile ilgili her ne kadar 1 Eylül son gün olsa da  Save Eye Care websitesindeki imza kampanyasına katılabilir ve bağlı bulunduğunuz bölgenin milletvekiline sesinizi duyurabilirsiniz.

Kaynak: Kawartha411, CBC