Sağlık savunucuları, gıda üreticilerinin atıştırmalık gıdaların iki farklı versiyonunu üretmeleriyle ilgili değişim çağrısında bulunuyor.

Marketplace, Avrupa’dan sipariş edilen ve aynı zamanda Kanada’da satılan atıştırmalık gıdaların katkı maddelerinin nasıl farklılaştığını görmek için harekete geçti. (David MacIntosh/CBC News)

CBC Marketplace’in yaptığı bir araştırma, bazı gıda üreticilerinin Kanada pazarı için atıştırmalık gıdalar ürettiğini ortaya koydu ve bu gıdalarda Avrupa’da yasaklanmış bir içerik bulunuyor.

Bu katkı maddesi, titanyum dioksit adlı madde, Mayıs 2021’de Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) tarafından yapılan bir incelemeden sonra Avrupa Birliği’nde yasaklandı çünkü insanlarda DNA veya kromozomal hasara neden olabileceğini kesin olarak dışlayamadılar.

EFSA’nın gıda katkı maddeleri ve aroma ekibi lideri Camilla Smeraldi, Parma, İtalya’daki ofisinden Marketplace’e verdiği röportajda şunları söyledi: “Sonuç olarak, titanyum dioksidin hücrelerdeki genetik materyal olan DNA’yı zarar görebileceği olasılığını tam olarak dışlayamadık. Bu, gıdalara bilinçli bir şekilde eklememiz gereken bir şey değil.”

Marketplace, Avrupa’dan popüler uluslararası satılan atıştırmalık gıdaları sipariş etti ve içeriklerinin Kanada’da satılan ürünlerden nasıl farklı olduğunu görmek için inceledi.

Üreticilerin aynı atıştırmalık gıdalardan farklı versiyonlar ürettiğini bulduk – biri Kanada’da satılırken diğeri Avrupa’da satılıyor.

Marketplace, Avrupa’dan sağdaki Kanada versiyonlarıyla karşılaştırmak için atıştırmalık gıdalar sipariş etti. Kanada versiyonları titanyum dioksit içerirken, Avrupa versiyonları içermiyor. Saat yönünde üst soldan: M&M çikolata/süt çikolata, Nerds Jelibon Kümesi Rainbow, Skittles Orijinal/Meyveler, Nerds Rainbow/Meyveler. (David MacIntosh/David Abrahams/CBC)

Sipariş Skittles Meyveler, Nerds Meyveler, Nerds Jelibon Kümesi Rainbow ve çikolata M&M’leri içeriyordu. Avrupa’dan sipariş edilen versiyonlarda titanyum dioksit bulunmazken, Kanadalılara satılan atıştırmalıklarda bu katkı maddesi bulunmaktadır.

Atıştırmalıkları Daha Göz Alıcı Hale Getiriyor

Titanyum dioksit, özellikle daha parlak ve daha beyaz görünmesini sağlamak için gıdalarda kullanılır.

Kanada Sağlık, titanyum dioksit çalışmalarının bir incelemesini Haziran 2022’de yayınladı ve gıda katkı maddesinin insan sağlığı için bir endişe oluşturduğuna dair kesin bilimsel kanıt olmadığını buldu.

Bir bölüm sözcüsü, “Sağlık Kanada’nın bir gıda katkı maddesi olarak titanyum dioksit hakkındaki raporu, en güvenilir ve ilgili bulduğu çalışmalara en büyük vurguyu yerleştirdiğini” belirterek Marketplace’e e-posta yoluyla yapılan bir açıklamada söyledi ve ekledi ki, bu katkının güvenli olmadığına dair yeni bilimsel kanıtlar varsa bu durum değişebilir.

Bir tüketici sağlık denetçisi, gıda üreticilerinin titanyum dioksit içermeyen versiyonları herkes için proaktif olarak sunması gerektiğini belirtiyor, yaşadıkları yere bakılmaksızın.

Washington merkezli Kamu İçin Bilim Merkezi’nde gıda katkı maddeleri üzerine çalışan bir bilim insanı olan Thomas Galligan, “Gıda şirketlerinin düzenlemeleri beklemelerine gerek yok” diyor.

“Onları ürünlerini yeniden formüle etme, titanyum dioksiti ortadan kaldırma konusunda seçim yapmalarını istiyorum… halk sağlığı için,” diyor.

Galligan, Kanadalı tüketicilerin titanyum dioksitten Avrupalı tüketicilerin şu anda korunduğu derecede korunması gerektiğini söylüyor.

Marketplace, üreticilere neden Avrupa’da olduğu gibi Kanada’da da titanyum dioksit içermeyen versiyonları bu atıştırmalıklardan satmadıklarını sordu.

Skittles ve M&M’leri üreten Mars Wrigley şirketi, tüm ürünlerinin “güvenli olduğunu ve gıda güvenliği düzenleyicileri tarafından belirlenen sıkı kalite ve güvenlik gereksinimlerine uygun olarak üretildiğini” belirtti.

İki Nerds ürününün yapımcısı olan Ferrara Candy Company, “ürünlerimizle ilgili tüm yasalara ve düzenlemelere uyduğunu ve gelecekte de uyacağını” belirtti ve “tüketilmeye uygun olan” içerikler kullandığını söyledi.

Tam Marketplace bölümü ayrıca diğer tartışmalı içerikleri ve neden Avrupa’da uyarı etiketlerine sahip olduklarını ancak Kanada’da olmadıklarını da araştırıyor.

 
 kaynak

Yorum bırak