23 Ağustos Pazartesi günü yapılan açıklamada, belirli sosyal ve eğlence etkinliklerine katılan kişiler için British Columbia’da aşı kanıtı isteneceğini duyuruldu. Uygulamaya 13 Eylül itibarıyla başlanacak ve etkinliklere girebilmek için bir doz aşı istenecek. Yetkililer, 24 Ekim itibarıyla, girişlerin her iki dozu da aldıktan en az yedi gün sonra mümkün olacağını söyledi.

Bu arada, toplumda bulaşmanın önemli ölçüde arttığı veya salgınların olduğu bölgelerde, yerel tıbbi sağlık görevlilerinin talimatlarıyla tam olarak aşılanmış olma gereklilikleri istenebilir.

Premier John Horgan, “Aşılar bu salgını geride bırakmamız için biletimizdir” dedi.

Bu nedenle, tüm uygun aşılanmamış British Columbia’lıları yayılmayı durdurmak, kendilerini, sevdiklerini ve toplumlarındaki insanları korumaya yardımcı olmak için kollarını sıvamaya çağırıyorum.

Temmuz ayında Quebec, perakende hariç zorunlu olmayan hizmetleri kapsayacak bir aşı sertifikası planlarını 1 Eylül’den itibaren yürürlüğe girecek şekilde duyurmuştu.

Brish Columbia’da Aşı Kanıtı

British Columbia’da 12 yaş ve üstü kişilerden kapalı biletli spor etkinliklerine, restoranlara, fitness merkezlerine, kumarhanelere, konferanslar ve düğünler gibi kapalı salonlardaki etkinliklere, kapalı ve açık alan bölgelerde yemek yemeye girmeleri için kanıt göstermeleri istenecektir.

İnsanların aşı kanıtlarına gizlice erişebilecekleri güvenli bir web bağlantısı 13 Eylül’den önce sağlanacak ve duyurulacak.

Kişiler, belirlenen işletmeleri ve etkinlikleri girerken veya kullanırken göstermek için telefonlarına bir kopya kaydedebilecekler.

Yetkililer, kayıtlarına çevrimiçi olarak erişemeyen kişilere güvenli bir alternatif seçenek sunulacağını söyledi.

Eyalet, ‘yolda tümsekler olacağını’ kabul etti, ancak sistemin güvenli olacağından emin.

Horgan, “Hükümet içinde güvenli bir portal için çalışmalar yapılıyor, böylece bu bilgi ve aşı olup olmadığınızdan başka sağlık bilgileriniz ile ilgili olmayacak” dedi.

Gizlilik komisyonu ve her gün teknolojilerle çalışan insanlarla birlikte elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz. Bu teknolojiyi belirli bir amaç için sınırlandırabileceğimizden emin oluyoruz.

British Columbia’da aşı kanıtı uygulaması, kapalı dini toplantılar, perakende satış mağazaları, marketler veya sağlık sistemi için geçerli olmayacak.

Ancak aşıyı tıbbi nedenlerle yaptıramayanlar veya dini nedenlerle yaptırmak istemeyenler için herhangi bir muafiyet de olmayacak.

Plan, aşı sertifika programını Ocak ayında yeniden değerlendirmek.

Henry, “Aşılanmamış kişilerin bu virüsü hem kapma hem de yayma riskinin daha yüksek olduğunu bildiğimiz riskli bir dönemden geçmemizi sağlayan geçici bir önlem” dedi. “Aşılanmamış kişiler bu yüksek risk döneminde bu etkinliklere katılamayacaklar. Başka sebeplerle de muafiyetimiz yok.”

20 Ağustos Cuma günü, British Columbia‘da 663 yeni COVID-19 vakası bildirdi. Bu yeni vakalarla birlikte 7 günlük ortalama, günde 543 oldu. Bir ay önce bu sayı günde ortalama 74 idi.

Bu artışın tamamı neredeyse aşılanmamış kişiler sebebiyle yalandı ve şimdilik, yeni vakalar çoğunlukla Kelowna bölgesinde merkezileşmiş durumda. Ancak sağlık yetkilileri, virüsün eyaletin diğer bölgelerinde yükselmeye başlayacağına dair endişelerini de dile getirdiler.

Eyalet sağlık görevlisi Dr. Bonnie Henry, “COVID-19 aşılarını olmak için zaman ayıran herkese minnettarım” dedi.

Aşı oranımız artmaya devam ederken, esas olarak tam olarak aşılanmamış olanlar arasında hala bulaşma dalgaları görüyoruz. Bu yeni önlemler, bulaşmayı azaltmaya ve toplumumuzu güvende tutmaya yardımcı olacak, işletmeleri açık tutmaya devam edebilmemizi ve çok ihtiyaç duyulan sosyal etkinliklerin güvenli bir şekilde keyfini çıkarmamızı sağlayacak.

İşte aşıların gerekli olacağı yerlerin tam listesi:

  • Kapalı biletli spor etkinlikleri
  • Kapalı konserler
  • Kapalı tiyatro/dans/senfoni etkinlikleri
  • Restoranlar (kapalı ve terasta yemek yeme)
  • Gece kulüpleri
  • kumarhaneler
  • Sinema salonları
  • Fitness merkezleri/spor salonları (gençlerin eğlence amaçlı sporları hariç)
  • İç mekan yüksek yoğunluklu grup egzersiz aktiviteleri sunan işletmeler
  • Organize iç mekan etkinlikleri (ör. düğünler, partiler, konferanslar, toplantılar, çalıştaylar)
  • İsteğe bağlı olarak organize edilmiş kapalı grup eğlence sınıfları ve aktiviteleri

Kanada’da Aşı Zorunluluğu: Kamu Çalışanları ve Yolcular Dikkat!

Kaynak: Global News
Kapak Fotoğrafı: CBC News