Kanada’da bir şeyleri değiştirmek için yapılan barışçıl eylemlerden birisi de uzun süreli yürüme eylemi düzenlemek. Daha önce Kanada Geyikleri Youtube kanalımızda kanserle mücadeleye dikkat çekmek için Terry Fox’un yapmış olduğu yürüme eyleminden bahsetmiştik. Bu defa ise yürüyüş eylemini düzenleyen 12 yaşındaki Landyn Toney. Kanada’daki soykırım eylemleri listesinde 12 yaşında olmasıyla dikkat çeken Toney, Kanada’da son günlere damgasını vuran yatılı okulların zulmüne direnen ve bu okullardan sağ bir şekilde kurtulmuş olan yerli halklar için toplamda 200 km yürüyecek. Toney, şu anda Kanada’nın Atlantik Eyaletleri olarak bilinen bölgelere ve Quebec’in Gaspé Yarımadası’na ve ayrıca Maine’in kuzeydoğu bölgesine özgü olan Kuzeydoğu Ormanlık Bölgesi’ndeki bir First Nations yerli halkı olan Miꞌkmaq halkından geliyor.

Kanada’da Soykırım Eylemleri: Toplamda yaklaşık 5 maraton yürümüş olacak!

12 yaşındaki Landyn Toney, yürüyüşünün altıncı ve son gününe başladığında hali hazırda 180 kilometre yol yürümüş olacak. 200 kilometreyi tamamladığında ise toplamda 5 maratona eşit olan bir mesafeyi bitirecek.

Landyn, 1 Temmuz 2021 Kanada Günü‘nde, büyük büyükannesinin çocukluğunu geçirdiği Shubenacadie Yatılı Okulu’nun yaklaşık 45 kilometre kuzeyindeki Bible Hill, Nova Scotia’dan annesi ile birlikte yola çıktı. Anne Marsha McClellan ve oğlu, yürüyüş fikrinden birkaç gün sonra, evlerinden Landyn’in doğduğu Annapolis Valley First Nation’a götürecek yaklaşık 203 kilometrelik bir rota oluşturdular. Landyn ve annesinin 6 Temmuz Salı akşamı Annapolis First Nation’a varmaları bekleniyor.

Yerli halk liderleri ve destekçileri, geçtiğimiz ay Britanya Kolombiyası ve Saskatchewan‘da bulunan üç eski yatılı okulda veya yakınında 1000’den fazla isimsiz mezarın bulunmasını takiben bu yıl Kanada Günü’nde yas ve yansıma çağrısında bulundular. Ancak Landyn, kendi okulunun isimsiz mezarları veya yatılı okul sisteminin hayatta kalanlar ve aileleri üzerindeki etkisini kabul etmek adına çok az şey yapmasından dolayı hayal kırıklığına uğradığını söylüyor.

Yaşadığı hayal kırıklığının öfkeye dönüşmesinin ardından Landyn yaptığı açıklamada, “Öfkemi bastırmak isteyen bir insan değilim ve bu öfkemi iyi bir şey yaparak göstermek istedim,” şeklinde konuştu.

Bu yürüyüşte oğluna fiziken eşlik eden Anne Marsha McClellan, Landyn’in bu tutkusunu manevi olarak da destekliyor. Marsha verdiği röportajda, “Acım var, gururluyum, kalbim çok ağır; birçok farklı duyguyu aynı anda yaşıyorum” dedi.

“Belki bu çocukların bazılarının yatılı okullardan evlerine kaçmaya çalışırken hissettiklerini hissedeceğiz. Belki o fiziksel ve duygusal acıyı yaşayaşağız ve belki de onları daha iyi anlayacağız.”

Anne Marsha, ayrıca yolculuklarının şimdiden Kanada’daki insanlar üzerinde etki bıraktığını düşündüğünü söyledi. Facebook sayfaları 8.700’den fazla takipçi kazandı ve şu ana kadar 15.000 dolar topladılar. “O kadar çok gizli gerçek var ki… Yatılı okullarda gerçekte ne olduğunun veya bu okulların kaç kişiyi etkilediğinin farkında olmayan pek çok Kanadalı var. Bunu değiştirmek istiyoruz.”

Fonların Yerli halkın karşılaştığı problemler arasında nasıl dağıtılacağına bir komite karar verecek, ancak Landyn, bir kısmının Nova Scotia eğitim müfredatı için daha fazla Mi’kmaw sınıfı oluşturmaya harcandığından emin olmak istediğini söylüyor

Landyn’e Destek

Landyn yol boyunca aldığı destekten ilham aldığını da belirtti. Hayatta kalanlar onunla birlikte yürüdü ve insanlar Landyn’e desteklerini göstermek için turuncu giyerek otoyol üst geçitlerini doldurdular. Büyük halası ve büyük amcası da yürüyüşün beşinci gününde Landyn’e katıldılar.

Landyn’in CBC’ye verdiği röportajı aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz.

Kapak Fotoğrafı: CBC

Haber: Laura Fraser

Kaynak: CBC