Kanadalı Medicago şirketi tarafından yapılmakta olan COVID aşısı, Kanada’nın ilk COVID-19 aşısı olma özelliğinin yanı sıra, faz 2 denemelerinde yüzlerce katılımcıda umut verici antikor sonuçları gösteriyor ve bu yaz Health Canada tarafından onaylanmaya hazır hale gelebileceği düşünülüyor.

Medicago’nun üzerinde çalıştığı bu aşı, SARS-COV-2 virüsüne benzeyen ancak genetik materyali içermeyen ve bu nedenle çoğalamayan veya sizi hasta edemeyen, virüs benzeri bir partikül aşısı.

Qubec City merkezli Medicago’nun Bilimsel ve Tıbbi işlerden sorumlu başkan yardımcısı Nathalie Landry, aşının COVID-19 olan insanlarda görüldüğünden 10 kat fazla antikor ürettiğini söyledi ve bunun mükemmel bir haber olduğunu ekledi: “Bu sonuçlara dayanarak, aşının etkinliğini kanıtlayabileceğimizden emin olduğumuzu söyleyebiliriz.”

Sonuçlar henüz hakem tarafından gözden geçirilmedi ancak Landry, kullanılan diğer aşıların, üretilen antikor seviyeleri ile COVID-19’a karşı etkinlikleri arasından doğrudan bir korelasyon gösterdiğini söyledi.

Kimler üzerinde denendi?

Medicago’nun Faz 2 denemesi, virüs benzeri partikül aşısını Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki yaklaşık 900 gönüllü üzerinde test etti. Grubun üçte biri 18 ile 64 yaş arasındaki sağlıklı yetişkinlerdi, üçte biri 65 yaşın üzerindeydi ve geri kalan üçte biri, COVID-19’a yakalanmaları durumunda yüksek risk görülebilecek sağlık koşullarına sahip yetişkinlerdi.

Şu ana kadar yalnızca sağlıklı yetişkinler ve yaşlılar için sonuçlar rapor edildi ve mevcut sağlık koşullarına sahip olanlar için sonuçlar beklenmeye devam ediliyor.

Aşılama sırasında genel yan etkiler hafif ve çok kısa süreli olarak rapor edildi. Yaşlılar, 18 ila 64 yaş arasındaki yetişkinlere kıyasla ilk doza karşı güçlü bir bağışıklık tepkisi görmediler, ancak her iki grup da ikinci dozdan sonra benzer antikor seviyeleri gösterdi.

Medicago tarafından Kanada, Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık’ta 30 bin gönüllünün bulunduğu 3. faz halihazırda devam ediyor ve bu araştırmalar hafta Brezilya’ya kadar genişleyecek.

Ne zaman kullanımına başlanacak?

Faz 3 denemesi, Health Canada’nın aşıyı onaylayıp onaylamayacağına karar verebilmesinden önceki son adım ve Landry onayın bu yaz gerçekleşmesini umuyor. Eğer aşı onaylanırsa, Medicago aşısı Kanada’da üretilen ilk COVID-19 aşısı olacak. Dökme malzeme esas olarak Medicago’nun Kuzey Carolina tesisinde üretilecek, ancak şişeler Kanada’da GlaxoSmithKline pandemik adjuvanı (aşılarda bağışıklık tepkisine yardımcı olmak için kullanılan bir madde) ile doldurulup bitirilecek.

Kanada Hükümeti Ekim ayında önce 20 milyon sonra 56 milyon doz Medicago aşısı satın almak için bir anlaşma imzalamıştı. Ancak Kanadalıların çoğu Medicago’nun aşısı onaylanmadan aşılanması hedefleniyor ve bu da yeni yerli aşının Kanada’daki rolü şimdilik belirsiz kılıyor. Landry ise bu durumu Kanada hükümeti ile görüştüklerini belirtti.

En olası senaryonun güçlendirici aşılama olabileceğini söyledi. Kanada ayrıca satın aldığı 20 milyon dozu küresel COVAX aşı paylaşım ittifakına bağışlayabilir.

Medicago’s Tıbbi Uzmanı’nın bugün katıldığı podcast yayınını buradan dinleyebilirsiniz.

Kanada’nın ilk COVID-19 aşısı ile ilgili gelişmeleri web sitemizde duyurmaya devam edeceğiz. Bizi takip etmeye devam edin!

Haber: CBC

Yorum bırak