Kanada polisi, Pazar günü “önceden tasarlanmış” bir araç saldırısında Müslüman bir ailenin dört üyesinin öldürüldüğünü açıkladı.

 Saldırı, Ontario bölgesinin London kentinde gerçekleşti. Aileden tek kurtulan olan dokuz yaşındaki bir çocuk ağır yaralı olarak hastanede.

 20 yaşındaki Kanadalı bir adam, dört cinayet ve bir cinayete teşebbüsle suçlanıyor. 

 Saldırı, 2017 yılında Quebec şehrindeki bir camide altı kişinin öldürülmesinden bu yana Kanadalı Müslümanlara yönelik en kötü saldırıydı. 

Polis dedektifi Det Supt Paul Waight, Pazartesi günü düzenlediği basın toplantısında, “Bu kurbanların Müslüman oldukları için hedef alındıklarına inanıyoruz” dedi.

 Polisin olası terör suçlamalarını değerlendirdiğini ve bunun bir nefret suçu olduğuna inanıldığını da sözlerine ekledi. 

 Kurbanlar kimler?

Yaşları 74 ve 44 olan iki kadın, 46 yaşında bir erkek ve 15 yaşında bir kız çocuğu öldürüldü. Ailenin istekleri doğrultusunda isimleri verilmedi. Polis, dokuz yaşındaki bir çocuğun ciddi ancak hayati tehlike oluşturmayan yaralarla hastanede olduğunu söyledi.

 Polis, iddia edilen saldırganın adını London, Ontario’dan 20 yaşındaki Nathanial Veltman olarak belirledi. Saldırgan, olay yerinden yaklaşık 6 km (4,8 mil) uzaklıkta bir alışveriş merkezinde olaysız bir şekilde tutuklandı. 

 Det Supt Waight, şüphelinin herhangi bir nefret grubuyla bağlantısı olup olmadığının henüz bilinmediğini söyledi.

 Det Supt Waight, “Şüpheli ile kurbanlar arasında daha önce bilinen bir bağlantı olmadığını” belirterek, şüphelinin “vücut zırhı gibi” görünen bir yelek giydiğini de sözlerine ekledi. 

 Polis,  zanlı Veltman’ın daha önce mahkumiyeti olmadığını söyledi.

 Yetkililer, siyah kamyonun Pazar günü yerel saatle 20:40 sularında ((EDT), UTC -4) Hyde Park Yolunda kaldırıma çıkarken görüldüğünde iyi hava ve yüksek görüş koşulları olduğunu da ekledi. 

 Paige Martin, “Her yerde koşan insanlar vardı” dedi. “Vatandaşlar acil durum araçlarının nereye gideceklerini yönlendirmeye çalışıyordu. Çok sayıda işaret, bağırma ve kol sallama oldu.” 

  ‘Açıkçası nefret’

 Ontario Başbakanı Doug Ford, “Ontario’da nefret ve İslamofobinin yeri yoktur” tweetiyle kurbanları anan kişiler arasındaydı. 

 Kanada Başbakanı Justin Trudeau, haberlerden “dehşete düştüğünü” tweetledi.

 “Dünkü nefret eylemiyle terör estirenlerin kurbanların sevdiklerine, sizin için buradayız” diye yazdı.

 Londra Belediye Başkanı Ed Holder,

“Bu, Müslümanlara ve Londralılara karşı işlenen ve tarif edilemez bir nefrete dayanan bir toplu katliam eylemiydi” dedi.

 Belediye Başkanı Holder yaptığı açıklamada, “kalplerimizin kırıldığını söylediğimde tüm Londralılar adına konuştuğunu” söyledi. 

 “Üç kuşaktan ölen aile için üzülüyoruz.”

 Belediye başkanının açıklamasında, Londra Belediye Binası’nın önündeki bayrakların üç günlük yas için indirilmesi talimatını verdiği belirtildi. 

 Kanadalı Müslümanlar Ulusal Konseyi (NCCM) yaptığı açıklamada, saldırganın terör suçlamasıyla karşı karşıya kalması gerektiğini söyledi. 

 Konseyin başkanı Mustafa Farooq, “İddiaya göre bir adam arabasına bindi, sokakta yürüyen Müslüman bir aileyi gördü ve yaşamayı hak etmediklerine karar verdi” dedi.

 “Onları tanımıyordu. Bu, Kanada topraklarında yapılan bir terör saldırısıdır ve bu şekilde ele alınmalıdır” diye devam etti.

Polis, kurbanların inançları nedeniyle hedef alındığını düşünüyor.

Londralı avukat ve Müslüman toplumun temsilcisi Navaz Tahir, polis basın toplantısında, “Bunlar, sırf Müslüman oldukları için öldürülen masum insanlardı” dedi.

 “İslamofobiye karşı dimdik duracağız. İnançla, sevgiyle, adalet arayışıyla teröre karşı dimdik duracağız” dedi.

 “Nefret asla sevginin ışığını gölgede bırakamaz.”

 Bu, Kanada’daki Müslüman topluluk üyelerinin ilk kez saldırıya uğraması değil. 

 Ocak 2017’de Kanadalı bir adam Quebec İslam Kültür Merkezi’nde altı ibadetçiyi öldürerek öldürdü ve beş kişiyi de ağır şekilde yaraladı. Fail ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

 Kanada’nın en ölümcül araca çarpma saldırısı, 2018’de, kendini “ince” (istemsiz bekarlık) olarak tanımlayan bir kişinin, Toronto’da minibüsünü bir grup yayaya sürmesi ve 10 kişiyi öldürmesiyle gerçekleşti.

Kaynakça: https://www.bbc.com/news/world-us-canada-57390398 

Çeviri: Kumsal Ünalp / https://www.instagram.com/kumsallunalp/ 

Yorum bırak