Kanada’nın Newfoundland ve Labrador eyaletinden çağı yakalayan bir gelişme hayata geçti: Newfoundland’da elektrikli araç kullanımını kolaylaştırmak için ilk hızlı şarj ağı tamamlandı!

Elektrikli araç savunucusu Jon Seary, artık eyalet genelinde elektrikli araba sürelebileceğini müjdeledi.

Newfoundland’da Elektrikli Araç Kullanımı Yaygınlaşacak!

Eyaletin ilk elektrikli araç hızlı şarj ağı kullanıma geçmesiyle birlikte eyaletin ana enerji sağlayıcısı bu yatırımın elektrikli araç sahiplerinin hayatını kolaylaştıracağını ve gelecekte daha fazla sürücüyü elektrikli kullanmaya teşvik edeceğini umduğu belirtti.

Bu ayın başlarında Corner Brook’ta 14 şarj istasyonunun sonuncusunun çevrimiçi hale gelmesiyle, sürücülerin artık Port aux Basques’den St. John’s’a Trans-Canada Otoyolu boyunca yaklaşık her 70 kilometrede bir ve ulusal bir park olan Gros Morne’da bir şarj istasyonu mevcut.

Newfoundland ve Labrador Hydro’nun başkanı ve CEO’su Jennifer Williams, birçok potansiyel elektrikli araç sahibinin ada genelinde hızlı şarj cihazları olmadan benzinden vazgeçmek konusunda tereddüt ettiğini söylüyor.

Elektrikli araçlara ilgi duyan insanların çoğu, önlerindeki en büyük engellerden birinin gerçekten erişebilecekleri bir hızlı şarj ağa sahip olmaması olduğunu söyledi. Bunun, insanların geçiş yapmasına ve bir EV sahibi olmasına yardımcı olacağına gerçekten inanıyoruz.

Kanada Geyikleri’nin aşağıdaki bölümünde de Elektrikli Araçlar konusuna değinmiştik. Bölümü henüz izlemediyseniz kaçırmayın!

Şarj ağı ilk olarak Ekim 2019’da duyuruldu ve 2020’nin sonuna kadar 14 şarj cihazının da çalışır durumda olması hedeflendi. Çalışma başladığında, Newfoundland ve Labrador Kanada’da halka açık Seviye 3 şarj cihazı olmayan tek eyaletti.

COVID-19 pandemisine bağlı bazı gecikmelerden sonra, istasyonlar artık çalışır durumda ve çoğu elektrikli araçlar bir saatten daha kısa sürede yüzde 80’e kadar şarj oluyor. Saatlik ücreti ise 15 kanada doları.

Williams, “Salgın biraz etkili oldu, ancak şu anda hedeflediğimiz noktadayız ve gerçekten mutluyuz. Bu sadece başlangıç” dedi.

Kamu şarjı ‘sorunsuz’ hale geliyor

Son yaşanan gelişme, elektrikli otomobil sahibi ve Drive Electric Newfoundland ve Labrador savunuculuk grubunun kurucu ortağı Jon Seary için umut verici. Hızlı şarj cihazlarının olmamasının, elektrikli araç satın almak isteyen birçok insan için en büyük caydırıcı sebep olduğunu söylüyor.

Seary, “Artık vilayetin diğer ucuna kadar yeni istasyonlardan herhangi birinde durup aracı şarj ederek gidilebiliyor.” dedi ve ekledi:

Elektrikli araçların benimsenmesinde büyük bir artış görmenin eşiğindeyiz.

Aynı zamanda grubun kurucu ortağı olan Joe Butler, hızlı şarj cihazlarının ada genelinde çevrimiçi hale geldikleri için seyahatleri şimdiden kolaylaştırdığını söylüyor.

Butler, “Geçmişte, herhangi bir yere ulaşmak için gerçekten büyük bir engeldi, ancak şimdi her şey önemli ölçüde değişti” dedi.

“Gros Morne’dan yeni döndüm ve eve varmadan önce sadece 2 istasyonda durdum. Bu yüzden arada sırada şehir dışına seyahat ediyorsanız kolaylık faktörü her şeyi değiştirecek.”

Seary, il motorlu araç ruhsatından alınan rakamlara göre, 2020’nin sonunda yollarda 195 elektrikli otomobil olduğunu, ancak şimdi ilde kullanımda olan 300’e daha yakın araç olduğunu, çok yakında bu sayıların hızla artacağını tahmin ediyor.

Arabaların maliyetleri hızla düşüyor, elektrikli araç üreticileri her geçen gün artıyor ve biz eyalet genelinde daha fazla şarj istasyonunu hazır hale getirdikçe, kamu şarjının mevcudiyeti sorun olmaktan çıkıyor.

Ancak Seary, ülkenin diğer bölgelerine yetişmek adına eyaletin şarj altyapısını iyileştirmek için yapılacak daha çok iş olduğunu söyledi.

Seary, “Ülkenin geri kalanının hala gerisindeyiz” dedi.

“Şarj altyapımız için federal fon sağlama fırsatlarımız var ve şimdi hareket etmesi gerekiyor. Kullanmak için Muskrat Şelaleleri’nden gelen fazlalığa sahibiz ve beklemeyecek bir iklime sahibiz… Şimdi bununla başlamanın zamanı geldi.”

Williams, Newfoundland Power, N.L. ile birlikte söyledi. Hydro şimdi eyalette başka yerlere ve Labrador’a yerleştirilecek 19 hızlı şarj cihazı üzerinde çalışıyor.

Willims aynı zamanda “Labrador’daki ve eyaletin diğer bölgelerindeki insanlardan çok yüksek sesle ve çok net bir şekilde, ormanın boynunda da şarj istasyonları olmasını istediklerini duyduk” dedi.

“Onları Labrador’a koyarak, insanların bu endişeyi ve bu korkuyu aşmalarına yardımcı olacağımıza inanıyoruz. Labrador’da elektrikli araç sahipleri var. Bu yüzden orada da işe yarayabileceğine inanıyoruz.”

Daha fazla şarj cihazı ve elektrikli araçla birlikte, yanan fosil yakıtlara daha az ihtiyaç duyuluyor ve Williams, 21 ton sera gazı emisyonunun, son birkaç ay içinde çevrimiçi oldukları için şarj cihazlarıyla dengelendiğini söyledi.

“Aslında bütün bir yıl bütün bir eve elektrik vermişsiniz gibi bir şey ama hatırlanması gereken önemli kısım, bunların kolaylaştırıcı olduğudur. Bunları yerine koymak insanların elektrikli araçlar satın almasını sağlıyor” dedi.

“Şarjınızın yüzde 90’ını evde gerçekleştiriyorsunuz, bu yüzden hizmette oldukları kısa süre içinde yaklaşık 20 tonun kullanıldığını görüyorsak, evde şarj olan araçların ne kadar şarj edildiğini hayal edin. Toplamda 200 tonu aştığını düşünüyoruz.”

Kaynak: CBC
Kapak Fotoğrafı: Jennifer Williams, president and CEO of Newfoundland and Labrador Hydro (Lukas Wall/CBC)