Kanada geçtiğimiz yıl 450.000 kişiye okuma izni vererek 2019’da kırdığı rekoru ezip geçti. Pandemi öncesinde verilen okuma izni sayısı 400.000’in üzerine çıkmışken salgınla birlikte 2020’de bu sayı 255.000’e kadar düşmüştü. Ancak geçen yılın toplamına bakıldığında 2015 yılının sayısını ikiye katladığı görüldü.

Kanada Göçmenlik, Mülteci ve Vatandaşlık Dairesi (IRCC) yürürlüğe giren çalışma izinlerini aylık olarak yayınlıyor. Bu sayının içinde Kanada’ya yeni gelen öğrencilerle birlikte burada olup okuma izni alan öğrenciler de var.

Aylara göre incelendiğinde Temmuz ve Ağustos ayları -yani 2021-22 akademik yılının başlamasından hemen öncesi- okuma izinlerinin en fazla verildiği aylar oldu. Sadece bu dönemde sayı 200.000’i gördü.

IRCC aylık yayınladığı verilerin yanında her yılın ilk çeyreğinde bir önceki yılın genel durumuyla ilgili de veriler de yayınlıyor. Bu veriler 31 aralık itibariyle okuma izni onaylanmış olan tüm kişilerin sayısını veriyor.

Tüm bu verilerin ışığında denebilir ki, Kanada gösterdiği bu yükselişle uluslararası öğrenci popülasyonu bakımından pandemi öncesi durumunu yakalamak üzere.

31 aralık itibariyle bakıldığında Kanada toplamda 622.000 yabancı öğrenci ağırladı. Bu sayı 2019’da neredeyse 640.000 kişiye ulaşmışken, 2020’de salgınla birlikte 530.000’e düştü.

Mart 2020’de, pandemi henüz yeni başlarken Kanada ülkeye yeni gelecek öğrencileri de etkileyecek bazı seyahat kısıtlamaları koydu. Aynı yılın ekim ayında ise bu kısıtlamaların biraz hafiflemesiyle yabancı öğrenci popülasyonu da biraz olsun toparladı.

Geçen sene uluslararası öğrencilerin rekor sayıya ulaşmasının sebebi ise hem 2020’de kısıtlamalardan dolayı ülkeye gelemeyen öğrenciler hem de eğitimlerine 2021’de başlamayı planlamış olan öğrenciler oldu.

Mezuniyet Sonrası Çalışma İznine Uzaktan Eğitim Kolaylığı

Yabancı öğrenci popülasyonunun toparlanmasını sağlayan önemli faktörlerden biri de Kanada’nın Mezuniyet Sonrası Çalışma İzni (PGWP) kurallarını biraz gevşetmesi oldu. Pandemi öncesi IRCC, mezuniyet sonrası çalışma izninin verilmesi için uzaktan eğitimi kabul etmiyordu. Ancak bu kuralı Kanada eğitim planlarına devam etmek isteyenler için 31 Ağustos 2022 tarihine kadar gevşetti.

Normal şartlarda, eğitimlerini “Kanada tarafından belirlenmiş bir eğitim kurumunda” (DLI) tamamlayan uluslararası öğrenciler mezuniyet sonrası çalışma izni almaya hak kazanıyorlar. Bu çalışma izni genelde Kanada deneyimi kazanıp daha sonra göçmenlik başvurusunda bulunurken avantaj sağladığı için çok tercih ediliyor. Kanada tarafından belirlenmiş eğitim kurumlarının içinde hükümet tarafından yabancı öğrencileri ağırlamak için onay almış üniversiteler ve kolejler yer alıyor.

Göçmenliğin yanında, Kanada’nın sunduğu kaliteli eğitim olanakları, çeşitli kültürlere ev sahipliği yapması, güvenli bir ülke olması ve diğer çeşitli faktörler de yabancı öğrencilerin burayı tercih etmesinde önemli sebepler. Ayrıca Kanada’da eğitim almak Amerika, Avustralya ve İngiltere gibi pek çok yabancı öğrenciye ev sahipliği yapan ülkelere göre çok daha ucuz. Kanada’nın öğrenciler için cazip bir ülke olmasının başka bir sebebi de yabancı öğrencilerin eğitimleri süresince çalışma iznine de sahip olarak geçimlerini sağlayıp daha fazla deneyim kazanmaları.

Hindistan, Kanada’nın uluslararası öğrenci popülasyonunun %35’lik kısmını oluşturarak lider ülke konumunda bulunuyor. İkinci sırada Çin ve devamında Fransa geliyor. Hindistan’ın bu önemli payı, dünyanın en büyük ikinci İngilizce konuşan ve geniş orta sınıf nüfusuna sahip olmasıyla açıklanabilir.

En çok uluslararası öğrenci sağlayan ülkeler (31 Aralık 2021 itibariyle okuma izni bulunan öğrenciler)

1) Hindistan: 217,410

2) Çin: 105,265

3) Fransa: 26,630

4) İran: 16,900

5) Vietnam: 16,285

6) Güney Kore: 15,805

7) Filipinler: 15,545

8) Amerika: 14,325

9) Nijerya: 13,745

10) Meksika: 11,550

Kanada’da eğitim almak için ilk aşama Kanada tarafından belirlenmiş eğitim kurumlarını (DLI) ve sundukları programları araştırmak. Daha sonra bu eğitim kurumlarından birine başvuru yapmanız gerekiyor ve eğer başvurunuz olumlu sonuçlanırsa bir “kabul mektubu” (LOA) alıyorsunuz. Bu mektupla birlikte okuma iznine başvuruyorsunuz. Başvurunuzun sonuçlanmasında Kanada’da gerçekten eğitim almak isteyip istemediğiniz, finansal durumunuz ve diğer faktörler göz önünde bulunduruluyor.

Kanada’nın göçmen programlarında genelde bu eğitimler avantaj olarak kullanılıyor ve Express Entry için Kanada eğitim deneyimi olarak puan kazandırıyor.

Eğer siz de Kanada’da eğitim almak istiyorsanız güvenilir bir eğitim danışmanından birebir bilgi almak ve Kanada’daki eğitim hayatınızı başlatacak ilk adımı atmak için aşağıdaki linke tıklayarak Eğitim Bilgi Formu’nu doldurabilirsiniz. Eğitim danışmanımız uygun olan ilk zamanda sizinle iletişime geçecektir.

Kaynak: CIC News

Yorum bırak