Göçmenlerin yeni bir ülkeye göç ettiklerinde kendi alan ve önceliklerine uygun iş bulması hem entegrasyon için son derece önemli bir adım hem de bir o kadar zorlu bir süreç. Kanada ve Avrupa iş piyasaları gibi yüksek talep gören pazarlarda, günümüz ortamında iş arama süreci herkes için oldukça rekabetçi hale geldi. Ayrıca, yeni bir iş piyasasına girmeye çalışırken, iş arama normlarının ve işe alım beklentilerinin farklı yerlerde önemli ölçüde degisik olabileceğini bilmek çok önemli. Üstelik sınırlı bir sosyal çevre ve bilgiye sahip, yeni gelen biri olarak yeni bir ülkede iş aramak işleri daha da karmaşık hale getiriyor!

Stratejik olarak uyarlanmış bir özgeçmiş bu sürecin çok önemli bir parçası. İş arayan göçmenler genellikle kendi ülkelerinin tanıdık formatına yönelip, bildikleri yerleşik “kurallara” bağlı kalabiliyor. Fakat her iş piyasasının kendine özgü normlari, gelenekleri ve hatta terminolojisi olduğunu unutmamak gerek. İş ararken bu farklı dinamiklere ve başvurduğunuz sektörün jargonuna aşina olduğunuzu göstermek, istediğiniz pozisyondaki şansınızı önemli ölçüde güçlendirebilir.

Özellikle vurgulamak istediğim bir konu var: Kanadalı işverenler özgeçmişlerde standartlaştırılmış, genel bir dilden daha fazlasını arıyor. Özgeçmişlerde doğru ve alakalı anahtar kelimeleri görmeye önem veriyorlar. Başvuru belgelerinizdeki hayat hikayenizin tamamını okumak yerine iş ilanında bahsedilen görevleri gerçekleştirmek için gerekli becerilere sahip olduğunuza ikna olmak istiyorlar. Peki bunu nasıl başarabilirsiniz? Özgeçmişinizi, güçlü yönlerinizi ve işveren tarafından belirtilen gereksinimlerle doğrudan uyumlu olan önceki deneyimlerinizi öne çıkaracak şekilde titizlikle düzenleyerek. İşte bu noktaya ulaşmanıza yardımcı olacak beş temel strateji:

1- İş İlanını ve İşverenin İhtiyaçlarını Anlayın:

Özgeçmişinizi oluştururken başvurduğunuz pozisyonun gerektirdiği nitelikleri ve işverenin önceliklerini anlamak çok kritik. İş ilanini dikkatlice okuyun ve belirli beceri ve deneyim gereksinimlerini belirleyin. Sadece okuyarak değil bu terimlerin altını çizip başka bir sayfaya not edin. Bu gereksinimlere odaklanarak özgeçmişinizi hazırlamaya başlayın.

2- Doğru Anahtar Kelimeleri Kullanın:

İşverenler adayları taramak için özgeçmiş tarama sistemi (ATS) veya otomatik filtreleme araclarini kullanabilir. Bu nedenle, özgeçmişinizde iş ilanıyla ve rolle alakalı anahtar kelimeler kullanmak, işverenin dikkatini çekmek için çok önemlidir. İş tanımında bahsedilen anahtar kelimeleri sizin özgün becerilerinizi ve deneyimlerinizi vurgulayacak şekilde özgeçmişinize ekleyin. Teknik becerilerinizi eklemeyi ve kullanmayi bildiğiniz programlari da belirtmeyi unutmayın. Farklı sektörlerden birkaç örnek: Agile, Trello, Salesforce, Canva, InDesign, Asana, SEO/SEM, C++, MySQL, Python vb.

3 – Güçlü Yönlerinizi Vurgulayın:

Yalnızca görevleri ve deneyimleri listelemek yerine, özgeçmişinizde kişiliğinize dair güçlü yönlerinizi vurgulayın. Bu güçlü yönler liderlik, problem çözme, takım çalışması veya iletişim becerilerini içerebilir. İşverenlerinize yalnızca sorumluluklarınızı yerine getirerek değil aynı zamanda güçlü yönlerinizi kullanarak nasıl fark yaratabileceğinizi gösterin.

4- Görevlerinizin Ötesine Geçin:

Tüm taktikler arasında aslında en önemlisi ve de göçmenler tarafından en fazla göz ardı edileni bu. Özgeçmişinizde geçmiş görevlerinizi sırayla listelemek yerine, bu görevlerle ilgili sonuçlar ve başarılar hakkında bilgi vermeniz başvurularınıza geri dönüş alma ihtimalinizi arttıracak bir taktik. Zira, işverenler adayların sadece geçmiş sorumluluklarını değil, o işi yaparken nasıl fark yarattıklarını, sorunları nasıl çözdüğünü ve başarılarıyla nasıl öne çıktıklarını görmek istiyor. Örneğin proje yöneticisi olarak çalıştıysanız, sadece yönettiğiniz projeleri sıralamayın. Bu rolde elde ettiğiniz başarıları, hedefleri nasıl aştığınızı, aldığınız takdir ve ödülleri ve ekibinizle ne kadar etkili iletişim kurduğunuzu da vurgulayın. Bunu yaparken numerik ve ölçülebilir göstergeler kullanmayı unutmayın.

5 – Farkli Alanlardaki Becerilerinizi Sergileyin:

Farklı sektörlerde çalışmış veya başvurduğunuz alandan farklı bir işte deneyiminiz olsa bile yeni bir alanda işe başvururken aktarılabilir becerilere (transferrable skills) sahip olduğunuzu göstermeniz kritik önem taşır. Özgeçmişinizi hazırlarken doğru beceri ve anahtar kelimeleri kullanarak geçmiş deneyiminizi farklı rollere aktarabileceğinizi gösterebilir ve işverenlerin sizi daha geniş bir perspektiften değerlendirebileceklerini gösterebilirsiniz. Liderlik, müşteri ilişkileri, pazarlık kabiliyeti, iletişim veya analitik düşünme gibi beceriler pek çok farklı sektörde aranan özelliklerdir. Çok niş bir alanda çalıştığınızı ve göç ettiğiniz ülkede bu deneyimin direkt karşılığı olmadığını düşündüğünüzde yapmanız gereken ilk şey yeni hedefiniz olan piyasada aranan aktarılabilir becerilerinizi belirlemek olmalıdır.

Sonuç olarak, kalifiye bir göçmen olarak iş ararken lütfen özgeçmişinizi yalnızca görevleri listelemekle sınırlamayın. Bunun yanı sıra işverenlere 4 sayfalık, fazla uzun CVler de sunmayın. Özellikle Kanada’daki ideal CV örnekleri 2 sayfayı geçmemeli ve bolca sayısal metrik içermelidir. Özgeçmişinizi belirli anahtar kelimelerle özelleştirmeye çalışın, güçlü yönlerinizi ve aktarılabilir becerilerinizi öne çıkarın. Şirkete nasıl katkıda bulunabileceğinizi detaylandırarak, güçlü yönlerinizi vurgulayarak ve işverene aradıkları becerilere sahip olduğunuzu fark etmesini sağlayacak örnekler sunarak özgeçmişlerinizi diğerlerinden ayırabilir ve mülakat şansınızı artırabilirsiniz.

Not: Kanada’da iş başvuruları yaparken CVnizi “İsim Soyisim_Resume” olarak kaydetmeyi ve kelime dağarcığınızda CV kelimesini resume ile değiştirmeyi unutmayın 🙂

Kanada’da iş başvurularınızı hazırlarken zorluk çekiyor ve CVnizi düzenlerken desteğe ihtiyaç duyuyorsanız, iş arama ve kariyer gelişimi sürecinizde uzman desteği ve yönlendirmesi alabilirsiniz. Web sitemdeki iletişim sayfasına not yazarak ya da [email protected] adresine e-posta göndererek bana ulaşabilirsiniz.

Yorum bırak