Yeni bir ülkeye, özellikle Kanada’ya taşınmak heyecan verici olduğu kadar zorlu bir deneyim. Hele ki uzun çabalarınıza rağmen kendi uzmanlık alanınız ve seviyenize uygun bir iş bulamadıysanız süreç hem finansal hem de psikolojik olarak daha da zorlayıcı bir hale gelebilir… Yeni bir ülkede yepyeni bir başlangıç yapan göçmenler genellikle yerel meslektaşlarına kıyasla sosyal sermaye ve profesyonel ağlardan yoksun olma engeliyle karşı karşıyadırlar. Yani, aynı okula gittikleri eski bir arkadaşları ilgilendikleri bir şirkette çalışmıyordur ya da aile dostları olan bir kişinin yol göstericiliğine ulaşamazlar. Bu engeli aşabilmek için networking, yani profesyonel bağlantılar kurmak, iş arama sürecini kolaylaştırmak adına en önemli araçlardan biridir.

Doğru bağlantıların stratejik olarak kullanılması sadece yeni göçmenlerin iş arayış süreçlerini hızlandırabilecek bir araç değil aynı zamanda herkesin profesyonel gelişimi için başvurduğu bir yöntem. Sayısız avantajı sebebiyle networking, iş edindirme ve insan kaynakları alanında çalışan uzmanların iş arayanlara verdiği ilk tavsiyelerden biri. Fakat bu tavsiyeyi uygulamakta neden bu kadar zorlanıyoruz? İş edindirme ve insan kaynakları alanındaki deneyimlerim ve gözlemlerime göre, yeni kişilerle tanışmaktan çekinen veya Kanada’da hiç networking yapmamış adaylar bu süreci korkutucu ve stresli bulabiliyor. Ya da daha kötüsü yanlış yöntemler izliyor ve başarı şanslarını düşürüyorlar. Bazıları ise bu yöntemin onlara kazandıracağı avantajlardan habersiz ve bunu önceliklendirmiyor. Kanadalı her çalışanın öğrenmesi gereken becerilerden biri olan “networking”in en mühim faydalarına gelin birlikte bakalım.

Deneyiminiz olan ya da kendinizi geliştirmek istediğiniz sektörden kişilerle bağlantılar kurmanın en büyük faydası, yeni gelenlere sektöre özgü iş arama tavsiyeleri ve pratik bilgiler sunmasıdır. Kanada’da uzun süredir çalışan profesyonellerle iletişim kurmak, iş piyasası dinamiklerini, sektör trendlerini ve işverenlerin aradığı beceri ve nitelikleri anlamanıza yardımcı olur. Bu bilgiler, iş arayan göçmenlerin, arayışlarını piyasaya uygun hale getirmelerine, özgeçmişlerini kişiselleştirmelerine ve mülakat becerilerini Kanadalı (ya da Avrupalı) işverenlerin beklentilerine göre ayarlamalarını sağlar.

Bağlantı kurduğunuz kişilerle ilgilendiğiniz bir rolün gerekliliklerini konuşarak ve şirketin beklentilerini anlayarak daha sağlıklı bir şekilde değerlendirebilirsiniz. Yapılan araştırmalara göre kadınlar ve diğer dezavantajlı gruplar, iş ilanında belirtilen özellikleri %100 karşılamadan bir işe başvurmaya çekinmekte ve pek çok fırsatı hiç başvurmadan elemektedir. İşe alım yapan kişilerle bağlantılar kurmak ve onların ağzından becerilerinizin ve deneyiminizin değerli olduğu duymak iş başvurunuz için gereken motivasyonu bulmanız ve de işvereni duyduğunda en çok etkileyecek becerileri öne çıkarmanızı sağlayacaktır.

“Networking”in ne olduğuna ve iş başvurularında sunduğu faydalara bir giriş yaptık. Bir sonraki yazıda, “networking” size iş arayış süreçlerinde başka hangi açılardan faydalı olur, buna değineceğim. Okumaya devam edin 🙂

Yorum bırak