Minimum Maddi Yeterlilik Gereksinimi Artıyor

Kanada Göçmenlik Bakanı Marc Miller bugün yaptığı açıklamada, 1 Ocak 2024 tarihi itibariyle, uluslararası öğrencilerin Kanada’daki yaşam için maddi olarak daha fazla hazırlıklı olmalarını sağlamak amacıyla, Study Permit (öğrenim izni) başvuru sahipleri için yaşam maliyeti finansal gerekliliğinin artırılacağını duyurdu.

Bundan sonra minimum gereklilik, İstatistik Kanada’nın düşük gelir sınırını (low-income cut-off – LICO) güncellediği her yıl güncellenecek. LICO, bir bireyin gelirinin ortalamadan daha büyük bir bölümünü temel ihtiyaçlara harcamak zorunda kalmamasını sağlamak için gereken minimum geliri temsil ediyor.

Study Permit başvuru sahipleri için yaşam maliyeti minimum gerekliliği, 2000’lerin başından bu yana değişmemişti ve bir başvuru sahibi için 10.000 Kanada doları olarak belirlenmişti. Ancak bu gereklilik zaman içinde artan yaşam masraflarına paralel olarak artış göstermedi. Bunun sonucu olarak, Kanada’ya gelen öğrenciler yıllar içinde artan bir şekilde maddi durumlarının yetersiz olması sorunuyla karşı karşıya kalmaya başladılar.

2024 yılı için, tek bir başvuru sahibi, ilk yıl öğrenim ücreti ve seyahat masraflarına ek olarak, LICO’nun %75’ini temsil eden 20.635 Kanada dolarına sahip olduğunu göstermek durumunda olacak, ve bu değişiklik, 1 Ocak 2024’ten itibaren yapılan öğrenim izni başvurularında uygulanmaya başlanacak. Bu mevcut gereklilikte iki katı bir artış anlamına geliyor.

Bakan Miller yaşam masrafları açıklamasına ek olarak, 2023 sonunda sona ermesi planlanmış olan bazı geçici politikalara ilişkin de açıklamalarda bulundu.

Öğrencilerin Tam Zamanlı Çalışma İzni Süresi Uzatıldı

Uluslararası öğrencilerin kampüs dışında çalışmalarına izin verilen saat sınırının haftada 20 saatin üzerine çıkmasına imkan tanıyan muafiyet, 30 Nisan 2024’e kadar uzatıldı. Halihazırda Kanada’da bulunan uluslararası öğrenciler ve 7 Aralık 2023 tarihi itibariyle Study Permit başvurusunda bulunmuş olan kişiler (başvurularının onaylanması halinde) 30 Nisan 2024’e kadar kampüs dışında bir üst saat sınırı olmadan çalışabilecekler.

Bakan, uluslararası öğrencilerin kampüs dışı çalışma saatlerini haftada 30 saate çıkarmak gibi bir planın olabileceğini ve bu konunun incelenmeye devam edildiğini de açıklamasına ekledi.

Uzaktan Eğitim İçin Kolaylaştırıcı Önlemler Sona Eriyor

Uzaktan eğitim sırasında geçirilen zamanın, programın %50’sinden azını oluşturduğu sürece, mezuniyet sonrası çalışma izni süresine dahil edilmesine olanak tanıyan kolaylaştırıcı önlem, 1 Eylül 2024’ten önce öğrenim programına başlayan öğrenciler için devam edecek. Ancak bu uygulama, 1 Eylül 2024 veya sonrasında bir öğrenim programına başlayan öğrenciler için geçerli olmayacak. Uzaktan eğitim kolaylaştırma önlemleri, pandemi sırasında seyahat kısıtlamalarına yanıt olarak 2020’de ilk kez uygulanmış ve Eylül 2022’de kapsamı daraltılmıştı.

Mezunlar İçin 18 Ay Ek Çalışma İzni Politikası 2024’te Tekrar Uygulanmayacak

Pandemi ve pandemi sonrası toparlanma sırasında işgücü piyasasında yaşanan aksaklıklara yanıt olarak, mezuniyet sonrası çalışma izni sahiplerine, ilk çalışma izinlerinin üzerine18 aylık ek çalışma izni verilmesi yönünde geçici politika üç defa uygulamaya konuldu. Mezuniyet sonrası çalışma izninin süresi 31 Aralık 2023’e kadar dolacak olan mezunlar bu politikadan faydalanabilecekler. Ancak Bakan bu geçici politikanın bir kez daha uygulanmayacağını belirtti.

Uluslararası Öğrenci Programı ile İlgili Diğer Değişiklikler

Bakan Miller 27 Ekim’de yaptığı açıklamalarla Kanada’nın Uluslararası Öğrenci Programını güçlendirmeyi ve öğrencileri sahtekarlıktan daha iyi korumayı amaçlayan çeşitli tedbirleri uygulamaya koyma planlarını duyurmuştu. Bu duyuruda bahsedilen konuları da hatırlayarak yazımızı bitirelim:

  • 1 Aralık 2023’ten itibaren, yüksek öğrenim kurumlarının, her başvuru sahibinin kabul mektubunu doğrudan IRCC’ye konfirme edeceği bir sistem başladı. Bu yeni doğrulama süreci, aday öğrencileri kabul mektubu sahtekarlığından korumayı hedefliyor.
  • Ayrıca IRCC, 2024 sonbahar döneminde, uluslararası öğrenciler için daha yüksek standartlar belirleyen eğitim kurumları için “recognized institution” sistemini başlatacak. Bu okullara gitmeyi planlayan başvuru sahiplerinin başvuruları öncelikli işlem görecek.
  • Son olarak IRCC, önümüzdeki aylarda Mezuniyet Sonrası Çalışma İzni (PGWP) Programı kriterlerinin değerlendirmesini tamamlayacak ve programda Kanada işgücü piyasasının ihtiyaçlarının yanı sıra bölgesel ve Frankofon göçmenlik hedeflerini karşılamak üzere bazı değişiklikler uygulamaya başlayacak.

Sonuç olarak yeni yılın uluslararası öğrenci adayları, öğrenciler ve mezunlar için pek çok değişikliği beraberinde getireceğini söyleyebiliriz.

Tüm Kanada vize ve göçmenlik başvurularınızda temsil hizmeti almak için ön değerlendirme formumuzu doldurabilirsiniz.

Yorum bırak