Kimya Öğretmeni Kanada’da Sürücü Belgesi Alabilecek Mi? 2

Anlaşıldığı üzere sürücü belgesi alabilmek adına adımları dün itibarı ile tamamladım. Macerayı tamamlamandan yazmak istemedim. Ama süreç uzadıkça uzadı. Eylül ayı başlarında sonuçlandırmayı hedeflerken Ekim ayı ortalarında anca tamamlayabildim. Geç olsun, güç olmasın derken hem geç oldu hem de güç oldu. Ne biçim oldu, valla ben de anlamadım.

Olayın uzamasının birkaç sebebi var. Benden kaynaklı olanlar ve benden bağımsız olanlar. Hazırladığım sunum ile derdimi anlatmaya başlıyorum, toplanın. 

Sürücü okulundaki hocam “Ekstra bir iki ders daha alman gerekli dört ders yeterli olmayacak” dedi. Dersleri planlayamadılar çünkü üniversite için Kanada’ya yeni gelen öğrenciler, kış girmeden sürüş testini almak isteyenler, sürücü belgesi almak için yaşını dolduran sabırsız gençler ve benim gibi birden fazla kez sınava girenler yüzünden yaz sonunda, tabir-i caiz ise, büyük bir yığılma oluyor. Sınav merkezinden randevu almak zorlaşıyor. Bu arada çok büyük bir doğa olayı olmaz ise her hava koşulunda sınavlar devam ediyor.

Ben de sürüş derslerinin parçalı bulutlu olmasını istemediğimi söyleyince eski planı tamamen değiştirip yeni bir plan yapmak zorunda kaldılar. Bu da zaten, olması gereken zamanlamayı bir ay kadar ileri attı. Dersleri yeniden planladıktan sonra sınav tarihim Eylül ayı sonuna denk geldi. Ama ben kaldım. Dümdüz kaldım. Nasıl güzel kaldım. 

Aslında yarısını geçtim demek daha doğru. Sürüş testi park ve yol kısmından oluşuyor. Parktan geçerseniz yol testine devam ediyorsunuz. Ondan da geçerseniz sürücü belgesine hak kazanıyorsunuz. Park kısmından geçemezseniz yol testine devam edemiyorsunuz. 

Benim başıma gelen ise şudur: Park kısmını başarı ile tamamladım. Yol testinde 60 puanlık bir hata nedeniyle kaldım.  İkinci sınav için ise park kısmından başarılı sayılacağımı ama üç ay geçerli olduğunu söylediler. Bir hafta sonra yeniden yol testine girebilirsin dediler. 

Yoğunluktan dolayı, randevu olmadığı için, iki hafta beklemek zorunda kaldım, yol testi için yine para ödedim (yaklaşık 80 dolar) ve sürücü okuluna bir saatlik bir para ödedim (yaklaşık 140 dolar). Cezalı çocuk gibi hissettim kendimi. Tekrar para ödeyince gençleştim resmen, bu kadar mı fark eder? 😊 

Sınavların aşırı ciddi olduğunu söyleyebilirim. Bana denk gelen müfettişin de ciddiyeti olabilir tabi ama çok katılar. Yani anlatamayacağım bir ciddiyet kokusu var. Müfettiş elektrik kıvılcımları saçarak biniyor. Bu arada davranış olarak kaba hiçbir şey yok, gayet saygılı ve mesafeli. Her iki sınavda da aynı adam denk geldi. İlk sınavda gergindim, ikincisinde aynı adamın geldiğini görünce 3 kat daha gerildim. ‘Aha! Yine kaldım.’ diyerek girdim sınava.

Bana denk gelen müfettiş oradaki herkesin, her şeyin başı imiş. “Merhaba” bile demeden yönergelerini verip, başlayabiliriz diyor ve sınava başlıyor. Tamamen robotik komutlar ile sizi yönlendiriyor ve sonunda da geçtin ya da kaldın diye bildirip bir sonuç belgesi veriyor. İtiraz hakkı yokmuş. Yani örneğin sınav esnasında ‘Şu kavşakta yol ver işaretinde yeterince yolu kontrol etmedin.’ dediği anda ‘Hayır, ettim.’ diyemiyorsunuz. Uzunca bir hata listesi ve hepsinin de bir puan karşılığı var 50 puanı görünce kalıyorsunuz. Geçtiyseniz zaten gerisinin pek bir önemi yok. 

Geçtikten hemen sonra yeni sürücü belgesi için evraklarınızı verip, yine para ödüyorsunuz (şu an için 145 dolar, ama her ay değişiyor).  Kağıdına basılı geçici belge veriyorlar, aslını tabi ki yine postalayacaklar. İki-üç hafta içinde asıl sürücü belgesi gelmiş olur diye umut ediyorum. 

Toplam olarak belirtmek gerekirse dersler (5+5+1 ders, bunlardan 2 tanesi ders ve sınav birlikte), sınav ve belge harçları yaklaşık olarak 1850 dolar (vergiler dahil) tuttu. Benzin fiyatlarının artması ile ders ücretlerinin de zamlanacağı söyleniyor. 

Bu arada Türk sürücü belgesini alıyorlar. ‘İki sürücü belgesine aynı anda sahip olamazsın.’ diyorlar. Vermek istemedim, itiraz ettim ama almak zorunda olduğunu söyledi. Sonuç itibarı ile Türk sürücü belgesini kaptırdım diyebilirim.

Uzun ama sonucu başarılı bir macera oldu ve çok da güzel bir bütçe ayırmak zorunda kaldım. Şunu da belirtmek zorundayım ben yaklaşık 15 yıl önce sürücü belgesi almıştım. Fakat aktif bir sürücü değildim. Sürücü belgesi benim için ikinci bir kimlik olmaktan pek öteye gitmedi. Bu sebeple burada neredeyse sıfırdan pratik yapıp, sürücü belgesi aldım diyebilirim. Başka ülke de deneyimli olmanızın elbette faydası oluyor ama farklı sürüş beklentileri sebebi ile dezavantaja da dönüşebilir. 

Sola dönüşler, ah o sola dönüşler. Işıkla kontrol edilmeyen sola dönüşler. Hiçbir şeyin ortasında olan ana yoldaki sola dönüşler (sola dönüşler için bence türkü bile yakılabilir), iki şeritli göbekli kavşaklar, highway bağlantıları ve daha niceleri, bir şekilde öğreniliyor. 

Benim gibi dokuz-on derse ihtiyacınız da olabilir. Üç-beş derste de halledebilirsiniz. Hatta gelir gelmez hemen araba kiralayıp ya da alıp kendi randevunuzu oluşturarak sınavca kendi başınıza da girebilirsiniz. Türkiye’den getirdiğiniz sürücü belgesi ilk üç ay geçerli olacak, bu esnada kendi kendinize de ilerleyebilirsiniz. Daha önce alınmış bir başka ülke sürücü belgeniz olmasa bile bir sürücü okuluna bağlı olmanız şartı aranmıyor. Sıfırdan başlayacaksanız farklı kuralları var. O da ayrı bir konu. Yani ben kendi deneyimimi özetlemeye çalışıyorum, herkesin deneyimi kendine özel olacaktır. 

Bunun dışında benim işim, eşimin okulu gayet yolunda ve iyi gidiyor. Yaz saati uygulaması bitti ve iyice kış moduna aldık kendimizi. Havalar, klasik Newfoundland havası, değişken. Bir saat içerisinde güneşli bir sonbahar havasından kasvetli bir yağmur havasına, oradan da kar yağışına geçiş yapabilir. Bir gün 12 derecelerde seyrederken hemen ertesi günde -4 derecelere geçiş yapabilir. Havalar nasıl olursa olsun bizim havamız iyi olsun. 

Sevgiler,

 

Yorum bırak