Health Canada, 5-11 yaş arası çocuklar için Pfizer-Biontech imzalı Covid-19 aşısını onayladı. Kasım ayı başında FED’in de bu yaş grubundakiler için onay verdiği aşının dozu, yetişkinlere yapılan dozun üçte biri kadar olacak. NACI(National Advisory Committee on Immunization), iki doz arasında 8 hafta öneriyor. Ancak, Health Canada onayı “21 gün arayla iki doz” olarak çıktı.

Kanada Hükümeti, uzun zamandır bugünün hazırlığını yapıyordu. Okullardan velilere gelen e-postalar; çocuklar için neden gerekli olduğu ve yarar-zarar karşılaştırmaları, yan etkileri gibi pek çok konuda bilgi içeriyordu.

Health Canada’nın kararı sonrası Ontario Sağlık Bakanı Christine Elliot, federal hükümetin 5-11 yaş arası tüm çocukları aşılamak için yeterli doz alınacağına dair güvence verdiğini açıkladı. Aşıların; hastanelerde, eczanelerde, okul tabanlı kliniklerde ve bazı doktor muayenehanelerinde bulunabileceğini de ekledi. Federal hükümet ayrıntıları açıklar açıklamaz, isteyen ebeveynler online rezervasyon sistemini kullanarak portal aracılığıyla randevu alabilecekler.



Tabi ebeveynlerin çoğunun kafası karışık… Kendimiz için daha kolay karar verirken, çocuklarımız için tedirgin oluyoruz haliyle. “Erken çocukluk dönemi aşılarının da içinde ne olduğunu bilmiyoruz” diyenlerle, “Onlar senelerdir yapılıyor, covid aşısının uzun vadeli sonuçları bilinmiyor” diyenler yine karşı karşıya. Dozun düşük olması gönüllere su serpse de, daha somut cevaplar arayanlar için bir araştırmadan bahsetmek istiyorum.

University of Utah, öncelikle ABD için bazı istatistikler yayınladı:

-Çocukların koronavirüse yakalanma olasılığı yetişkinler kadar.
– 5-11 yaş arası 8300’den fazla çocuk COVID-19 nedeniyle hastaneye kaldırıldı.
-Bu çocukların %32’sinin hiçbir altta yatan hastalığı yoktu.
-Bu yaş grubundaki en az 94 çocuk COVID-19’dan öldü.
– Ağustos ve Eylül 2021’de COVID-19 salgınları nedeniyle 1.800 okul kapatıldı.
-Bu kapanışlar 933.000 kişiyi etkiledi.

Ardından bazı sorulara cevaplar verdi:

*Pfizer-BioNTech aşısı 5-11 yaş arası çocuklar için etkili ve güvenli midir?



Pfizer tarafından 3200 çocuk üzerinde yürütülen bir araştırma, aşının 5 ila 11 yaşındakilerde COVID-19 semptomlarını önlemede %90 etkili olduğunu ve bağışıklık tepkilerinin 16 ila 25 yaşlarındakilerle karşılaştırılabilir olduğunu gösteriyor. Diğer yaş gruplarında görülene benzer şekilde yaşanan yan etkiler; kol ağrısı, kolda kızarıklık, nadiren şişen lenf düğümleri, ateş ve titreme idi. Kalp iltihabı (miyokardit), bu yaş grubundan daha büyük gençler ve yetişkinlerde çok nadiren görülen tedavi edilebilir ancak ciddi bir yan etkidir. Sağlık uzmanları, 5 ila 11 yaş arası çocuklar için daha küçük doz aşının miyokardit riskini azaltabileceğini düşünüyor.  Kinik çalışmalarda da herhangi bir vaka bildirilmedi. Ancak bu denemeler, bu tür nadir olayları tespit edecek kadar büyük değildi.

*Aşıların güvenliğini ve etkinliğini izlemek için mevcut sistemler var mı?



Aşı Sonrası Olumsuz Olay Raporlama Sistemi (VAERS), aşı ile ilişkili olup olmadığına bakılmaksızın, aşı uygulandıktan sonra ortaya çıkan herhangi bir olası hastalık hakkında rapor ister. Ardından, sağlık sistemindeki 100 milyon kişiden oluşan Aşı Güvenliği Veri Bağlantısı, verilere bakar ve insanların belirli bir semptom geliştirme sıklığı ve sıklığının aşıyla bağlantılı olup olmadığını görmek için bunları sağlık kayıtlarıyla karşılaştırır. Bu sistem, Johnson & Johnson aşısıyla meydana gelen kan pıhtılarını ortaya çıkardı, bu yüzden son derece iyi çalışıyor. Aynı sistem, çocuklarda aşı güvenliğini de izliyor.


*Pfizer-BioNTech aşısı, altta yatan hastalıkları olan çocuklar için güvenli midir?



Altta yatan hastalıkları olan çocuklar, COVID-19’dan ciddi hastalık için daha yüksek risk altında olduklarından aşıdan en çok yararlananlardır. Pfizer araştırmasındaki 3.200 çocuğun %12’sinde altta yatan koşullar vardı ve hiçbirinde aşının ciddi yan etkileri olmadı. Birçoğu altta yatan tıbbi koşullara sahip olan ve halihazırda aşı olmuş 193 milyon yetişkin ve daha büyük çocuklara ilişkin veriler, bu grup için ek bir güvenlik endişesi olmadığını da belirledi.

*Çocuğumun herhangi bir şeye alerjisi olup olmadığını bilmiyorum. Aşı almak hala güvenli mi?



Süt, polen veya latekse karşı yaygın alerjisi olan çocuklar, COVID-19 aşısına karşı yüksek risk altında değildir. Pfizer-BioNTech aşısına karşı şiddetli alerjik reaksiyonlar veya anafilaksi, yetişkinlerde çok nadirdir. Milyon dozda yaklaşık 5 vakada meydana gelir. Aşıya karşı şiddetli alerjik reaksiyon geçirmiş kişilerde, aşının polietilen glikol (PEG) adı verilen belirli bir bileşenine alerji vardır. Bir çocuk 5 yaşına geldiğinde, önerilen çocukluk aşılarını yaptırmışsa bu maddeye zaten maruz kalmıştır. Bir çocuğun bu aşılara karşı ciddi bir alerjik reaksiyonu yoksa, bu onların Pfizer aşısına alerjisi olmayacağının bir göstergesidir.

*Pfizer-BioNTech aşısı ergenliği etkiler mi?



Hayır. Aşının beyinden gelen sinyalleri veya ergenliği etkileyebilecek hormonları etkileyecek biyolojik bir içeriği yoktur.

*Pfizer-BioNTech aşısı kısırlığa neden olabilir mi?


Hayır. COVID-19 aşısı veya aşı bileşenlerinden sonra yapılan antikorların şimdi veya gelecekte çocuk sahibi olma konusunda herhangi bir soruna yol açacağına dair bir kanıt yoktur. Ek olarak, araştırmalar aşılanmış kişilerin çocuk sahibi olma yeteneklerinde hiçbir farklılık bulmamıştır.

*Şiddetli semptomların aşıdan üç yıl sonra başlamayacağını nasıl bilebilirim?


Bugün mevcut olan aşılarla bir semptomun, genellikle ilk iki – üç ay içinde ve hatta çok daha erken ortaya çıktığını biliyoruz. İnsanların klinik deneylerde ilk kez aşılanmasının üzerinden bir yıldan fazla zaman geçti ve zaman içinde hiçbir ek semptom ortaya çıkmadı. Ek olarak, bunun olabileceğini düşünmek için biyolojik bir neden yok. Bu nedenlerle, semptomların üç yıl sonra ortaya çıkması olası değildir. 5-11 yaş grubundaki çocuklar için hazırlanan Pfizer-BioNTech aşısı, yetişkinlerin üçte biri oranında daha düşük dozdadır. Daha düşük dozaj nedeniyle daha da az yan etki olması mümkündür.

*Çocuğumun bir destekleyici aşıya(3. doza) ihtiyacı olacak mı?


Cevabı henüz bilmiyoruz. Bu bilgi, ancak bu yaş grubundaki yeterli sayıda çocuğa uygulandıktan ve aşıya kalıcı yanıtın değerlendirilmesinden sonra belirlenebilir.

*Pfizer-BioNTech aşısı, mutasyonlu enfeksiyonlar varsa hastaneye yatışları nasıl önler?


COVID-19 aşıları enfeksiyonu önlemede %100 etkili olmadığından, tam olarak aşılanmış bazı kişiler yine de COVID-19’a yakalanacaktır.  Bununla birlikte, tam olarak aşılanmış kişiler, aşılanmamış insanlara göre çok daha az şiddette semptom gösterme eğilimindedirler. Bu, aşılanmamış kişilere göre hastaneye kaldırılma veya ölme olasılıklarının çok daha düşük olduğu anlamına gelir.

*Aşılı çocukların, aşılı nüfusa eklenmesi sürü bağışıklığını nasıl etkiler?


Aşı, çocukların virüsü topluma yaymasını önlemeye yardımcı olur. Önemli sayıda çocuk aşılanırsa, pandeminin kontrol altına alınmasına yardımcı olacaktır.

*Çocuğumun Pfizer-BioNTech aşısını alması halinde yine de maske takması gerekecek mi?


Maskesiz ve aşısız kişilerin bulunabileceği kalabalık, kapalı mekanlar da dahil olmak üzere yüksek riskli durumlarda herkes maske takmaya devam etmelidir. Bu tür yerler, okulları ve restoranları da içerir.

Sorular ve cevaplar böyle. Peki siz ne düşünüyorsunuz?