Bu kısa yazımın konusu öğrenci vizesi başvurularıyla ilgili sıklıkla gözlemlediğim bir durum. Genellikle geçmiş vize reddi olan ya da başvurusunu henüz yapmamış ama işin ehli olmayan insanlar tarafından yönlendirilmiş olan kişilerden aldığım sorular ve gözlemlerim üzerine yazmaya karar verdim bu yazıyı: Kanada Öğrenci Vizesi Başvuralarında -Mış Gibi Göstermek’

Kanada öğrenci vizesi başvurusunda ‘-Mış gibi göstermek’ kişinin kendisini aslında olduğundan farklı göstermesi anlamına geliyor!

Ben çalışmıyorum ama bir arkadaşım var onun şirketinde çalışıyor gibi görünebilirim.’

‘Kuzenimin şirketinden SGK’m yatıyor, ben işe gitmiyorum ama gidiyormuş gibi gösterip işveren yazısı alabilirim.’

Yüksek lisans yapıyorum ama olumsuz etkiler dediler – o yüzden başvurumda göstermedim.’

‘Eşimi benimle gelmeyecek gibi gösterirsek şansımın daha yüksek olduğunu söylediler.’

‘X ülkeden vize reddim var ama yazmasan da olur dediler, ben de yazmadım.’

‘Babamın arkadaşı Türkiye’ye dönünce biz kendisini işe alacağız diye yazı verse olur mu?’ (Başvuru sahibi bu işverenin yanında hiç çalışmamış, hatta tanışmıyorlar dahi – işveren yazıyı ‘hatır’ için veriyor.)

Kanada vize başvurusu sürecine giren herkesin bilmesi gereken çok net bir şey var:

Başvurunuzda doğru olmayan bilgi ve belge sunamazsınız ve sunmanız gereken hiçbir bilgiyi saklayamazsınız. Bu, Kanada Göçmenlik Yasasına göre ‘misrepresentation’ (yalan beyan) olarak adlandırılır. Başvurunuzda sahte belge veya bilgi sunarsanız karşılaşacağınız en hafif sonuç başvurunuzun reddedilmesi olur. Karşılaşacağınız sonuçlar en az 5 yıl boyunca Kanada’ya girmenizin yasaklanmasına kadar varabilir. Yalan beyanda bulunduğunuz başvurunuz bir şekilde onaylanmış dahi olsa bu durumun ileriki başvurularınızda (daha detaylı incelemelerin yapıldığı PR başvurusu gibi) ortaya çıkma ihtimali hiç peşinizi bırakmaz.

Bu yazıda özellikle öğrenci vizelerinden bahsediyorum çünkü en çok bu vize türünde bu tür örneklerle karşılaşıyorum. Yoksa ‘yalan beyan’ konusu tüm vize ve göçmenlik başvuruları için geçerli olan çok kritik bir konu.

Sonuç itibarıyla önerilerim şunlar:

  • Durumunuzu olduğundan farklı göstermekten kaçının ve size bu tür tavsiyelerde bulunan kişilerden uzak durun.
  • Belki de şartlarınız henüz Kanada’da öğrenim görmek için uygun değildir. Doğru olmayan bilgi ve belgelerle kendinizi uygun hale getiremezsiniz. Gerçekçi olun. Düşünmeden atacağınız adımlar maddi kayıplar ve moral bozukluğuyla sonuçlanacaktır. Uygunluk kriterlerini bilin ve profilinizle ilgili farkındalığınız yüksek olsun.
  • Referans mektuplarında, geçmiş veya mevcut işverenlerinizden destek almanızda sorun yok ama sizi hiç tanımayan ve profesyonel hayatta yolunuzun kesişmediği insanlardan bu tür destekler almaktan kaçının. Bu tür durumlar ‘misrepresentation’ olarak değerlendirilmese dahi gerçek olmayan referanslar olmadıklarını anlamak vize yetkilileri için hiç de zor değildir ve bu da başvurunuzun inandırıcılığını kaybetmesine yol açar.

Kanada öğrenci vizesi başvurusunda bulunmayı düşünüyorsanız aşağıdaki yazılarım da ilginizi çekebilir:

Öğrenci Vizesi Başvurularında 5 Kritik Faktör

Kanada Study Permit Başvurusu Sonrası Tüm Aşamalar

Kanada’da Bir Okuldan Mezun Olduktan Sonra Çalışmayla İlgili Bilmeniz Gereken 8 Şey