Pandemi, Kanadalıların mortgage dışı kredi kartı borçlarını 1980’lerden bu yana en hızlı şekilde ödemelerine yardımcı oldu ve Kanada’da son 30 yılda bir ilk yaşandı.

Kanada’da Son 30 Yılda Bir İlk!

Mortgage borçları büyümeye devam ediyor, ancak geçen yıl Kanada kredi kartı borcunda 1999’dan bu yana en büyük düşüşü gördü.

Kanada İstatistikleri‘nden alınan yeni rakamlara göre, Kanadalılar pandemi boyunca mortgage dışı borçlarını 30 yılda görülen en hızlı sürede ödediler.

Veri ajansı Pazartesi günü yaptığı açıklamada, kredi kartı borcunun Şubat 2020’den Ocak 2021’in sonuna kadar yılda yüzde 18 azaldığını söyledi.

Bu önemli çünkü kredi kartı bakiyeleri 2000 yılından bu yana neredeyse istisnasız olarak istikrarlı bir şekilde büyüyor ve yılda ortalama yüzde 20’den fazla artıyor. Milenyumun başında, Kanadalılar kredi kartlarında toplam 13,2 milyar dolar borçluydu. Şubat 2020’ye kadar bu rakam 90,6 milyar dolara yükselmişti.

Ancak Ocak 2021’de 16 milyar dolardan fazla bir düşüş gözlenerek 74 milyar dolara düştü. Bu, 1999’dan bu yana kredi kartı bakiyelerindeki en büyük düşüş olarak tarihe geçti.

Veri ajansı, “Pandemi süresince hane gelirleri hemen hemen aynı oranda kalmasına ve hükümet destek önlemlerinin uygulanmasına rağmen, insanların para harcayacak çok az yeri vardı ve birçoğu pandemi karantinasını mevcut borçlarını ödemek için bir fırsat olarak kullandı.” dedi.

Diğer borç türleri de, Mayıs 2020’den Mayıs 2021 arası, toplam mortgage dışı borçta otuz yılı aşkın bir süredir ilk kez bu kadar düştü.

Kanadalılar Kredi Kartı Faturalarını Ödüyor

Kanada'da En Hızlı Borç Ödeme Yılı - Kanada Geyikleri
Kanada’da En Hızlı Borç Ödeme Yılı – Chart: Pete Evans/CBC Source: Statistics Canada

Hepsinden daha umut verici olan ise, en kötü kredi puanına sahip kişiler dahi bu yüksek faizli borcun bir kısmını ödeme olasılığı en yüksek kişilerdi.

Kredi notu 640’ın altında olan kişiler, kredi kartı bakiyelerini üçte bir oranına düşürmeyi başardılar. 800’ün üzerinde puan alan yüksek uçtakiler, şimdi eskisinden yaklaşık yedide bir daha az bakiyeye sahipler.

Veri ajansı, “Düşük puanlara sahip olanlar, borçlarını pandemi boyunca daha yüksek puanlara sahip olanlardan daha hızlı geri ödedi” dedi.

“Ekonomi tamamen yeniden açılmaya çalışırken, birçok Kanadalı muhtemelen kendilerini pandemiye girdiklerinden daha hafif mortgage dışı borç bakiyelere sahipken bulacaklar.”

Mortgage dışındaki tüm borç türlerindeki düşüş umut verici olsa da, genel olarak Kanadalılar, büyük ölçüde mortgage talebinin artması nedeniyle pandemi öncesine göre daha borçlu.

İstatistik Kanada, bu yazın başlarında yaptığı açıklamada, mortgage borcunun yalnızca Nisan ayında 18 milyar dolar arttığını, şimdiye kadarki en büyük aylık artışı ve kredi kartlarının tüm bu gayretli ödemelerini ortadan kaldırmak için fazlasıyla yeterli olduğunu bildirdi.

Sonuç olarak, Kanadalılar evlerine 2 trilyon dolardan fazla borçlu. Bu, Kanada’nın tüm gayri safi yurtiçi hasıla değerinden daha fazla.

Bu yazıya da göz atmayı unutmayın:

Kanada’da Emlak (MORTGAGE) Kredileri

 

Kaynak: CBC
Kapak Fotoğrafı: naipo.de on Unsplash