Ve Kanada’da Onur Ayı/Pride Month geldi çattı! Türkiye’de ne yazık ki hala tartışmalı bir konu olsa da Kanada için yer edinmiş ve renkli geçen bir ay. LGBTQ2+ topluluğu kadar kendini net olarak bu toplulukta görmeyen kişilerin de heyecanla ve biraz da merakla yer aldıkları bir etkinlikler dizisi olarak geçiyor Haziran. Covid-19 sınırlamaları yüzünden bu sene sönük geçecek olsa bile her sene yaklaşık olarak Haziran’ın 2. Haftasında olan Onur Yürüyüşü herkesin bir kere tatması gereken, festival tadında geçen, eğlenceli bir gün.

Peki LGBTQ2+ nedir derseniz, bu şemsiye terimin açılımı Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, Queer or Questioning, Two-Spirit and additional sexual orientations and gender identities; yani Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans, Kuir, Interseks ve diğer cinsel yönelimler ve cinsiyetler. Bu terim zaman içinde evrilerek daha kapsayıcı olması adına şu anki halini aldı diyebiliriz.

Art work created by @flyingpinkelephantart https://www.instagram.com/flyingpinkelephantart/

Onur ayından bahsederken kısaca Kanada’daki LGBTQ2+ tarihine değinmeden de olmaz:

1964 – Kanada’nın ilk eşcinsel-pozitif dergisi ASK Newsletter ve kuruluşu ASK kuruldu.

1967 – 1969 – Uzun süren tartışmaların ardından eşcinsellik suç unsuru olmaktan çıktı.

1971 – Kanada’da ilk büyük protesto “We demand/Talep ediyoruz” gerçekleşti. Tek istekleri anti-eşcinsellik yasalarının ve polis şiddetinin son bulmasıydı.

1973 – Amerikan Psikiyatri Derneği/ American Psychiatric Association (APA) eşcinselliği ruhsal bir hastalık olarak görmekten çıkardı.

1974 – Kanada’da ilk kez eşcinsellik ders olarak okutuldu, Toronto Üniversitesi’nde “Eşcinsellik deneyimine yeni bakış açıları/New perspectives on the gay experience” adı altında.

1988 – Svend Robinson Kanada’nın ilk kez seçilen eşcinsel parlemento üyesi oldu.

1998 – Glenn Murray ilk kez büyük bir şehrin (Winnipeg/Manitoba) belediye başkanı olarak seçildi.

2003 – Eşcinsel evlilik serbest oldu. Yaşasın!

2017 – Cinsel yönelim ifadesi ve cinsel kimlik Kanada İnsan Hakları Kanunu’nu kapsamında koruma altına aldı.

Sizlere biraz yüzeysel biraz da pozitif kilometre taşlarına odaklanarak kısa bir özet geçmeye çalıştım. Atladığım birçok acı ve/veya mutluluk verici olaylar da oldu. Tarih boyunca LGBTQ2+ bireyler birçok zorbalığa, ayrımcılığa, baskıya ve şiddete maruz kaldılar. Dünya’nın yaklaşımı bir nebze değişmiş olsa da hala günümüzde birçok LGBTQ2+ birey benzer zorluklarla baş etmeye çalışıyor. Ne yazık ki hala 70 ülkede eşcinsellik illegal görülüyor. LGBTQ2+ bir birey olarak umuyorum ki bir gün Dünya’mız çok daha anlayışlı, kapsayıcı ve şefkatli bir yer olacak. Hepimizin Onur Ayı kutlu olsun!

Yorum bırak