Öğrenciler için kafa karıştırıcı olabilen gün ve saat kurallarından biri olan 150 gün kuralından bahsedelim bu yazıda.

Bir eğitim kurumunda bir programı tamamladığınız tarihle aynı kurumda farklı bir programa ya da yeni bir kurumda öğrenime başlama tarihi arasında en fazla 150 gün olabilir. Eğitiminize 150 gün içinde devam etmezseniz ya statünüzü ‘ziyaretçi’ olarak değiştirme başvurusu yapmalısınız ya da ülkeden ayrılmalısınız.

Üç senaryo ile bu kuralı örneklendirelim:

ELİF: Elif 1 yıllık bir bölüm bitirdi ve başka bir okuldan bir diğer 1 yıllık program için kabul aldı. İki program arasında 3 aylık bir ara var. Elif ilk programının bitirme mektubunu alana kadar 20 saate kadar, bitirme mektubunu aldıktan sonra da tam zamanlı olarak çalışabilir. Tabii mevcut Study Permitinin süresine dikkat etmeli. Eğer yeni okula başlamadan önce izninin geçerlilik süresi bitiyorsa süre dolmadan uzatma başvurusu yapmalı. Elif bu 150 gün içinde eski adıyla ‘implied’ yeni adıyla ‘maintained’ statüde olsa dahi tam zamanlı olarak çalışmaya devam edebilir.

KORAY: Koray bir Pathway programında öğrenimini tamamladı ve bir kolejden kabul aldı. İki program arasında 150 günden az bir süre var. Ancak Koray bu sürede çalışmaya başlayamaz çünkü bitirdiği program için ona verilmiş olan Study Permit’i ona çalışma hakkı tanımıyor. Koray uzatma başvurusu yapmalı. Mevcut izni yeni program başladığında devam ediyorsa ya da süre dolmadan uzatma başvuru yapmışsa okula başlamak için yeni izninin gelmesini beklemesine gerek yok ama çalışmaya başlamak için okulunun açılmasını ve yeni Study Permit’inin gelmesini beklemeli.

ZEYNEP: Zeynep, Elif gibi 1 yıllık bir bölüm bitirdi ve başka bir 1 yıllık bölüme başlayacak. Ancak iki bölüm arası 150 günü geçiyor. Zeynep ilk 150 gün tam zamanlı çalışabilir, fakat sonrası için bu 150 gün dolmadan ya statüsünü ‘ziyaretçi’ olarak değiştirme başvurusu yapmalı ya da yeni programı başlayana kadar Kanada’dan ayrılmalı. Bu arada diyelim ki statüsünü ‘ziyaretçi’ olarak değiştirme başvurusu yaptı ama bu arada okulu açıldı ve elindeki Study Permit’in geçerlilik süresi devam ediyor. Zeynep bu permit’le okuluna başlayabilir.

Ayrıca bir öğrenim programı boyunca en fazla 150 gün okul onaylı izin alma hakkınız var. İzin nedenlerine örnek olarak sağlık ve ailevi nedenler verilebilir. Aldığınız izin 150 günü geçerse ve statü değiştirme başvurusu yapmaz ya da ülkeden ayrılmazsanız öğrenim izni koşullarına uymadığınız kabul edilir. Aldığınız izin süresince hiçbir şekilde çalışamazsınız. Ayrıca aldığınız izin okul onaylı değilse ya da izin süresi 150 günü geçerse mezuniyet sonrası çalışma izni hakkınızı da riske atmış olursunuz.

 

Kanada göçmenlik değerlendirme formunu doldurarak lisanslı göçmenlik danışmanımıza ulaşabilirsiniz. Uygun bulunması durumunda en yakın zamanda sizinle iletişime geçilecektir!