Orman yangınları, kuraklık ve rekor sıcaklık: Kanada’da iklim değişikliği 2021 seçimleri için neden önemli? Partiler neler vaadediyor?

Gelin önce birlikte Kanada’da ve dünyada iklim değişikliği ile ilgili yakın geçmişte neler yaşadık, bunlara bakalım.

Kanada’da İklim Değişikliği

Haziran ayında yaşanan şok edici sıcak hava dalgası sırasında, British Columbia’nın Lytton şehri tüm zamanların Kanada sıcaklık rekorlarını arka arkaya üç gün kırarak 46.6, 47.5 ve 49.6 dereceleri gördü. Ertesi gün, hızla ilerleyen bir orman yangını önüne çıkan hemen hemen her şeyi tüketirken Lytton yanıp kül oldu.

Bir belediye yetkilisi olan Scott Hildebrandt, konu ile ilgili olarak “Kesinlikle yıkıcı ve trajik” kelimelerini kullandı.

Sağlık görevlileri British Columbia’daki yaklaşık 600 ölümden sıcak hava dalgasını sorumlu tuttu.

O zamandan beri, eyalette kontrolden çıkan yangınlar nedeniyle binlerce kişi geçici olarak evlerinden oldu. Binlerce kişi daha tahliye alarmına geçti.

Kuzey Amerika’da hareket eden duman bulutlarını uydu görüntülerinden görebilmek mümkünken, Vancouver’ın üzerindeki gökyüzü kırmızıya dönerek nefes almayı zorlaştırıyor ve solunum yolu hastalığı olan herkesin dışarı çıkması artık tehlikeli.

British Columbia’dan Ontario’ya kadar uzanan kuraklıklar da cabası.

Saskatchewan’daki sığır çiftçileri, hayvanlar için yeterli yiyecek olmadığından hayvanlarını satıyor. İldeki en büyük sığır müzayedelerinden biri, sattığı hayvan sayısının Haziran ayından bu yana ikiye katlandığını söyledi.

Aynı zamanda çekirgeler için de ilklerin yılı oldu ve gerçek çekirge bulutları görüldü.

Manitoba’daki çiftçiler, mahsullerinin haşereler tarafından yok edildiğini ve ildeki en az 15 belediyenin kuraklık nedeniyle “tarımsal felaket” ilan ettiğini söylüyor.

Federal hükümet, Prairies’deki çiftçilerin kuraklıktan kaynaklanan kayıpları dengelemesine yardımcı olmak için 500 milyon dolara kadar taahhütte bulundu.

Bu arada, Birleşmiş Milletler Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) yakın tarihli bir raporu, ısınan bir gezegenin en feci sonuçlarının çoğunun henüz gerçekleşmediğini ve artık kaçınılmaz olabileceğini söyledi.

IPCC raporu ayrıca, fosil yakıt kullanımında ani ve hızlı bir azalma olmadıkça, endüstri öncesi seviyelere kıyasla küresel sıcaklıklara 1,5 derecelik bir artış için mutabık kalınan eşiğin büyük olasılıkla ulaşılamayacağını söyledi.

Georgia Institute of Technology’de yer ve atmosfer bilimleri profesörü ve raporun yazarlarından biri olan Kim Cobb, “Bu rapordan çıkan gerçekten önemli bir mesaj var: Zamanımız kalmadı” dedi ve ekledi:

Bu rapor, bugün gördüğümüz manşetlerle iklim sisteminin fiziği ve yükselen sera gazlarından nasıl etkilendiği hakkında bildiklerimiz arasında gerçekten zorlayıcı, bilimsel bağlantılar sağlıyor.

Bilim insanları, giderek yaklaşan iklim değişikliği tehdidi hakkında uyarırken, politikacılar uyum sağlamak zorunda kaldı. Bir yan not olarak, çevreyi korumak ve iklim değişikliğiyle mücadele etmek, tüm büyük parti platformlarının temel direği haline geldi.

Peki tüm bunlar Kanadalılar için ne anlama geliyor?

2021 federal seçim kampanyası kızışırken, Global News büyük partilerin iklim değişikliği konusunda yapacaklarını söylediklerini yakından inceledi.

Kanada Genel Seçime Gidiyor!

Liberaller

Liberal Lider Justin Trudeau, partisinin kampanya platformunu henüz yayınlamadı. Bu, Liberallerin iklim değişikliğini ele alma konusundaki gelecek planları hakkında önceki duyurularına kıyasla neyin farklı olacağını söylemenin imkansız olduğu anlamına geliyor.

Yine de Liberaller, 2030 yılına kadar sera gazı emisyonlarını yüzde 45’e kadar azaltmayı planladıklarını söylediler. Bu hedef, hükümetin 2015 Paris iklim değişikliği konferansında yapmayı kabul ettiğinin ötesinde, ancak hemYeni Demokrat Parti’nin hem de Yeşil Parti’nin söz verdiğinin hala gerisinde.

Bu hedefe ulaşmak için Liberaller, ‘Karbon Tüketim Vergisi’ ile 2030 yılına kadar ton başına 170 dolar olacak şekilde karbon tüketimini fiyatlandırmaya karar verdiler. Mevcut uygulamada ton başına 40 dolar alınıyordu ve yeni Karbon Tüketim Vergisini uygulamaya sokmak için önümüzdeki dokuz yıl boyunca her yıl ton başına 15 dolarlık zam yapılacak.

Liberallerin Karbon Tüketim Vergisi’nin Kanada Yüksek Mahkemesi tarafından anayasal kabul edilmesi muhafazakar liderler ve politikacılar tarafından – Muhafazakar Lider Erin O’Toole ve Ontario Premier Doug Ford da dahil olmak üzere – eleştirilmişti.

Liberaller ayrıca Kanada genelinde, özellikle Denizcilikte yenilenebilir enerji arzını artırma sözü verdiler. Buna, en doğu illerdeki elektrik şebekelerini Quebec’teki geniş hidroelektrik kaynaklarıyla bağlayacak olan Atlantik Döngüsü projesinin desteklenmesi de dahil.

Liberaller hükümetteyken küçük ölçekli modüler nükleer reaktörler (SMR’ler) ve karbon yakalama, kullanma ve depolama (CCUS) gibi yeni teknolojilere yatırım yaptı. Her iki teknoloji de, elektrik üretmek, evleri ısıtmak ve sanayiyi desteklemek için genellikle fosil yakıtlara dayanan Kanada’nın uzak bölgelerindeki sera gazı emisyonlarını azaltabilir.

Ancak çevreciler ve siyasi muhalifler, Liberal’in daha yeşil bir gelecek planında önemli eksiklikler olduğunu söylüyor.

Liberaller ayrıca henüz tamamlanmamış Trans Mountain boru hattını satın almak için de 4.4 milyar dolar harcamıştı. Alberta’nın petrol kumlarından Pasifik kıyılarına zift taşıması beklenen projeye British Columbia ve boru hattı boyunca yer alan birkaç First Nations karşı çıkmıştı. Ayrıca projenin başlangıçta tahmin edilenden daha uzun sürmesi bekleniyor, bu da muhtemelen maliyet aşımları anlamına gelecek ve Parlamento Bütçe Ofisi tarafından yakın zamanda yayınlanan bir rapor, boru hattının ancak federal iklim değişikliği politikaları daha katı hale gelmediği takdirde karlı olabileceğini söyledi.

Raporda, “Trans Mountain varlıklarının karlılığı, federal hükümetin iklim politikası duruşuna büyük ölçüde bağlı” dedi.

İklim değişikliği konusundaki politika eylemi daha katı olmaya devam ederse, Trans Mountain varlıklarının negatif net bugünkü değere sahip olması mümkündür.

Muhafazakar Parti

O’Toole ve Muhafazakarlar, Nisan ayında iklim değişikliği politikalarının en önemli kısımlarını açıkladılar.

Duyuru, Muhafazakar Parti üyelerinin yıllık kongrelerinde iklim değişikliğinin varlığını kabul edecek bir önergeyi reddetmesinden sadece haftalar sonra yapıldı.

Muhafazakarlar, 2021 seçim platformlarında, federal bir nakit kapmaktan başka bir şey olmadığını söyledikleri Liberal’in karbon vergisini rafa kaldırmayı ve onun yerine kendi fiyatlandırma mekanizmalarını koymayı taahhüt ettiler.

O’Toole bu planın vergi olmadığı konusunda kararlı çünkü toplanan paranın hiçbiri hükümete gitmeyecek. Bunun yerine, vergiden elde edilen tüm gelirler, tüketicilerin daha sonra bisiklet, elektrikli araba, toplu taşıma geçiş kartları ve güneş panelleri gibi daha yeşil bir yaşam için ürünler satın almak için kullanabilecekleri kişisel tasarruf hesaplarına yatırılacak.

Muhafazakar platform, programın özel finans kurumlarından oluşan bir konsorsiyum tarafından yönetilebileceğini ve Interac’a veya Kanadalıların zaten aşina olduğu çeşitli sadakat ödül programlarına benzer şekilde çalışabileceğini söylüyor.

Ancak Muhafazakar planın eleştirmenleri, bunun aşırı karmaşık ve Liberal’in karbon vergisinden daha kısıtlayıcı olduğunu söylüyor. Bunun nedeni, Liberal verginin, tahsil edilebilir bir vergi kredisi yoluyla vergi mükelleflerine geri toplanan tüm paranın yüzde 90’ını yeniden dağıtmasıdır. Bu para daha sonra sadece hükümet tarafından önceden onaylanmış ürünler değil, herhangi bir şey satın almak için kullanılabilir.

O’Toole, karbon vergisi nedeniyle kendi partisi içinde de tepkiyle karşı karşıya kaldı. Liberallerin karbon vergisine şiddetle karşı çıkanlar da dahil olmak üzere bazı Muhafazakarlar, bir karbon fiyatı fikrini tamamen reddettiler.

O’Toole, 21 Ağustos’ta Edmonton’daki bir kampanya durağında, “Karbonu fiyatlandırıyor ve bununla ilgili bazı sorular alıyorum ve bazı insanlar bu konuda hüsrana uğruyor, ancak bu benim bağlılığımı gösteriyor” dedi.

O’Toole’un yorumu, başka bir kampanya etkinliğinde Saskatoon’da Muhafazakar bir destekçiyle karşı karşıya gelmesinden bir gün sonra geldi. Destekçi, vergiyi desteklemeyen “birçok kızgın çiftçi” tanıdığını söyledi.

O’Toole ayrıca 2030 yılına kadar tüm yeni araçların en az yüzde 30’unun elektrikli olmasını zorunlu kılarak yollardaki elektrikli araç sayısını artırma sözü verdi. Muhafazakar platform ayrıca, tüm yeni inşaat projeleri ve mevcut federal binalar için minimum sayıda elektrikli araç şarj istasyonu gerektirecek ulusal bina kodunda değişiklik yapılması çağrısında bulunuyor.

O’Toole ve Muhafazakarlar, sulak alanlar ve ormanlar gibi iklim değişikliğinin etkilerini azaltmaya yardımcı olan doğal ortamları ve ekosistemleri restore etmek ve korumak için 3 milyar dolar harcayacaklarını söylüyorlar.

Liberaller gibi Muhafazakarlar da karbon yakalama teknolojisine ve küçük ölçekli nükleer reaktörlere yatırım yapmayı planlıyor.

Ancak bazı çevreciler, karbon yakalama teknolojisine yatırım yapmanın fosil yakıtların sürekli kullanımını teşvik ettiğini ve kaçınılmaz olarak daha fazla sera gazı emisyonuna yol açacağını söylediler. Bu tür teknolojilerden kaçınılması gerektiğini ve hükümetin bunun yerine rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir enerjiye erişimi artırmaya odaklanması gerektiğini söylüyorlar.

Yeni Demokrat Parti ve Yeşil Parti, nükleer enerjiye karşı çıkıyor çünkü çevreye zararlı zehirli atıklar ürettiğini ve uygun şekilde depolanmadığı ve yönetilmediği takdirde önemli yıkıma neden olma potansiyeline sahip olduğunu söylüyorlar.

Yeni Demokrat Parti (NDP)

NDP Lideri Jagmeet Singh, sera gazı emisyonlarını azaltmak ve iklim değişikliğinin en kötü etkilerini önlemek için ne Liberallere ne de Muhafazakarlara güvenilmeyeceğini defalarca söyledi.

Partinin seçim çağrısından önce yayınlanan platformu, Liberal taahhütlerin küresel sıcaklıklarda sanayi öncesi seviyelere kıyasla 1,5 derecelik bir artış hedefini karşılamak için yetersiz olduğunu söylüyor. Platform, Liberallerin görevde olduğu 2016 ve 2019 yılları arasında sera gazı emisyonlarının her yıl arttığını gösteren son hükümet verilerine atıfta bulunuyor.

NDP, 2030 yılına kadar emisyonları 2005 seviyelerine kıyasla yüzde 50 oranında azaltmayı teklif ediyor. Parti ayrıca, “bağımsız gözetim” sunacak, halkla ilişki kuracak ve iklim değişikliği hedeflerine nasıl ulaşılacağı konusunda tavsiyelerde bulunacak bir İklim Hesap Verebilirlik Ofisi oluşturmayı da vaat ediyor. .

NDP’nin platformunda, eğer varsa, bu ofisin federal hükümeti tavsiyelerine uymaya zorlamak zorunda kalacağı veya hükümete veya sektörlere hedeflere ulaşamaması nedeniyle yaptırım uygulama yetkisine sahip olup olmayacağı net değil.

NDP ayrıca, Çevre Savunması tarafından yayınlanan ve NDP platformunda atıfta bulunulan bir rapora göre, 2020’de 18 milyar dolara eşit olan petrol ve gaz sektörüne yönelik sübvansiyonları sona erdirme taahhüdünde bulunduğunu söylüyor. NDP bunu ne zaman gerçekleştireceğini söylemiyor. Bununla birlikte, görevi sadece fosil yakıtlardan vazgeçmeye kararlı olduğunu ve bunun yerine bu parayı yenilenebilir enerjiye harcayacağını söyledi.

NDP ayrıca 2020’den önce inşa edilen tüm binaları önümüzdeki 20 yıl içinde iklim dostu hale getirmek amacıyla ülke çapında bir güçlendirme programı vaat ediyor. Teklif, aile evlerini daha enerji verimli hale getirmeye yardımcı olmak için düşük faizli krediler sağlama taahhüdünün yanı sıra düşük gelirli bireyler ve kiracılar için hedefli yardım içeriyor.

Singh ayrıca sıfır emisyonlu araç satın alan herkes için federal sübvansiyonları uzatacağını söyledi. Şu anda, bu sübvansiyonlar, aracın markasına ve modeline bağlı olarak 5.000 $ ile sınırlandırılmıştır, ancak NDP, bazı Kanada yapımı araçlar için bu sübvansiyonu 15.000 $’a kadar artıracak ve federal satış vergisini ortadan kaldıracak.

Ancak elektrikli araçlar için benzer eyalet indirimleri, geçmişte zengin ve ultra zenginler için vergi mükellefleri tarafından finanse edilen gereksiz sübvansiyonlar olarak eleştirildi.

Montreal Ekonomi Enstitüsü tarafından yayınlanan bir 2017 araştırması, sıfır emisyonlu araçların sübvansiyonunun genel emisyon hedeflerine ulaşmanın verimsiz ve maliyetli bir yolu olduğunu da belirledi. Rapor, Ontario ve Quebec’in sübvansiyonlarının – Ontario’nun 2018’de kaldırıldığı sübvansiyonların – vergi mükelleflerine 2030 yılına kadar 17 milyar dolara mal olacağını ve emisyonları sadece yüzde dört azaltacağını buldu.

Germain Belzile, çalışma ilk yayınlandığında, “Hükümetler (emisyon) hedeflerine kesinlikle daha hızlı ulaşmak istiyorlarsa, bunu yapmanın en kötü yolu elektrikli arabalara sübvansiyon yapmaktır” dedi.

NDP ayrıca 2030 yılına kadar Kanada topraklarının ve tatlı suyunun yüzde 30’unu koruyacağını söylüyor. Bu, Muhafazakarlar ve Liberaller tarafından açıklanan hedeflerden daha fazla. Çevre ve İklim Değişikliği Kanada’nın web sitesine göre, şu anda korunan toprak ve tatlı su miktarının iki katından fazla.

Yeşil Parti

Yeşil Parti Lideri Annamie Paul da henüz tam bir platform yayınlamadı, ancak partinin 2019 federal seçim platformu ve web sitesindeki diğer açıklamalar, iklim değişikliğiyle mücadele için ayrıntılı planlar içeriyor.

Parti, 2030 yılına kadar sera gazı emisyonlarında diğer tüm partilerden daha fazla yüzde 60 azalma çağrısında bulunuyor.

Paul ayrıca Trans Dağ Boru Hattı’na karşı olduğunu ve Yeşiller Partisi’nin yeni kömür, petrol veya gaz projelerini reddetme sözü verdiğini söyledi. Partinin internet sitesine göre, mevcut fosil yakıt projelerinin, 2035 yılına kadar tamamen aşamalı olarak kaldırılması amacıyla azaltılmış kapasitede çalışmaya devam etmesine izin verilecek.

Yeşil Parti ayrıca Kanada’nın ulaşım sektörünü elden geçirme sözü verdi. Partinin 2019 platformu, 2030 yılına kadar içten yanmalı motorlu araçların satışını yasaklayacağını ve tüm elektrikli araçları federal satış vergisinden muaf tutacağını söyledi.

Parti ayrıca Toronto, Ottawa, Montreal ve Quebec City ile Calgary ve Edmonton arasındaki yeni yüksek hızlı trenler de dahil olmak üzere demiryollarına milyarlarca dolar yatırım yapmayı planlıyor.

Yeşiller Partisi’nin gerçek yüksek hızlı demiryolu vaadi, Quebec City ile Toronto arasında, diğer trenlerden çok daha yavaş, saatte en fazla 200 kilometre hızla giden trenlerle “yüksek frekanslı” bir demiryolu bağlantısı inşa etmek için yakın zamanda açıklanan Liberal planın aksine duruyor. dünya çapında kullanılan yüksek hızlı demiryolu ağları.

Ancak partinin geçmişteki açıklamaları, eski Parlamento Bütçe Sorumlusu Kevin Page gibi ekonomistler tarafından gerçekçi olmadığı ve “sorumlu mali yönetimden” yoksun olduğu gerekçesiyle eleştirildi. Ancak bu değerlendirme ve diğerleri, COVID-19 ve devasa federal açıklar döneminden önce yapıldı.

Yeşil Parti ayrıca, Kanada Altyapı Bankası’nı iklim değişikliğinin kuraklık, orman yangınları ve sel gibi en kötü etkilerini azaltmaya yönelik projelere yatırım yapmaya yönlendirerek yenileme sözü verdi.

Kaynak: Global News

Kapak Fotoğrafı: Air-worldwide.com