Pek çok öğrenci için okul yılının sonu yaklaşıyor. Bu yazımızda, mezuniyet sonrası çalışma izni (PGWP) başvurusu yapmaya hazırlanan öğrenciler için önemli olan bazı bilgileri 12 maddede paylaşacağız.

1-Pasaport geçerlilik süresi: PGWP de dahil olmak üzere tüm izinlerin süresi pasaportunuzun geçerlilik süresiyle sınırlıdır. Bu nedenle işlem süresini de hesaba katarak pasaportunuzun başvuracağınız süre kadar geçerli olduğundan emin olun

2-Çalışmayı bırakmak: Okulunuzdan bitirme mektubu ve/veya final transkriptinizi aldığınız zaman eğer çalışıyorsanız çalışmayı bırakmalısınız çünkü o an itibariyle öğrenci statünüz sona erer. Study permitinizin hala geçerli olması bu durumu değiştirmez.

3-Study permit geçerlilik süresi: Study permitiniz, bitirme belgelerinizi aldıktan 90 gün sonra geçerliliğini yitirir, üzerinde daha ileri bir tarih yazsa bile. Permit’iniz 90 günden daha kısa süre içinde bitiyorsa permit üzerindeki tarihi dikkate almalısınız.

4-Başvuru sonrası çalışmaya başlamak: İdeali PGWP başvurunuzu geçerli bir Study Permit’iniz varken yapmanızdır. Çünkü bu durumda başvurunuzun sonuçlanmasını beklemeden çalışmaya başlayabilirsiniz. Yani bitirme mektubunuzu ve transkriptinizi aldığınız gün PGWP başvurunuzu yaparsanız çalışmaya devam edebilirsiniz ya da yeni bir işe başlayabilirsiniz.

5-PGWP başvurusu yaparken geçerli bir Study Permit olmaması: En istemediğimiz durumlardan biri öğrencinin Study Permit uzatma başvurusu yapıp, bu başvuru sonuçlanmadan okulunu bitirmesidir. Bu durumda öğrenci her ne kadar ‘maintained statü’de olsa da PGWP başvurusunu yaparken elinde geçerli bir Study Permit olmayacağı için çalışmaya başlayamaz; çalışmaya başlamak için başvurusunun sonuçlanmasını beklemesi gerekir. Bu nedenle Study Permit’iniz okulun bitiş tarihinden önce ya da okul bittikten kısa bir süre sonra sona eriyorsa erkenden uzatma başvurusu yapmalısınız.

6-180 gün kuralı: 180 gün kuralını 3. maddedeki 90 gün kuralıyla karıştırmamalısınız. Bu hata nedeniyle Kanada’da farkında olmadan statüsünü yitirmiş çok sayıda mezunla karşılaşıyoruz. PGWP’ye başvurmak için bitirme belgelerinizi aldıktan sonra 180 gününüz var. Diğer taraftan mezun olduktan sonra Kanada’da kalarak çalışmaya devam etmek istiyorsanız bu başvuruyu Study Permit’iniz hala geçerliyken yapmalısınız. 180 gün için bir örnek verelim: Mezun oldunuz, ülkenize dönerek ailenizi ziyaret etmek istiyorsunuz ve hemen çalışmaya başlamak istemiyorsunuz. Yani geçerli bir Study Permit’iniz varken başvurunuzu yapmak gibi bir planınız yok. Bu durumda Study Permit’iniz bitmeden ülkeden ayrılabilir ve 180 gün dolmadan Kanada dışından PGWP başvurunuzu yapabilirsiniz. (Bu başvuru için farklı bir form kullanılır ve başvuru Kanada dışında bir vize ofisinde değerlendirilir.) Kanada dışından yapılan PGWP başvurusunda vizeniz de bittiyse (çoğu durumda Study Permit’le aynı tarihte biter) başvurunuz onaylandığında pasaportunuz vize ofisine çağrılır ve work permit süresi kadar geçerli vizeniz pasaportunuza basılır. PGWP’nizi de Kanada’ya girerken alırsınız, tıpkı Study Permit başvurusunda olduğu gibi.

7-PGWP’nin uzatılması: PGWP yaşam boyu bir defa alınabilen bir çalışma izni türüdür. (Geçici +18 ay uzatma uygulaması dışında). PGWP yalnızca pasaport süresi nedeniyle iznin olması gerekenden kısa verildiği durumlarda uzatılabilir. Bu başvuru kâğıt başvuru olarak posta yoluyla yapılır. Ancak kişi PGWP’nin süresi bitmeden uygun olduğu farklı bir çalışma izni türüne (eş açık çalışma izni, LMIA destekli kapalı çalışma izni gibi) başvurabilir ve bu sayede yeni izin gelene kadar çalışmayı sürdürebilir.

8-Vize başvurusu: PGWP başvurunuzu Kanada içinden yapıyorsanız başvurunuz onaylandığında pasaportunuz istenmez, permitiniz adresinize gelir. Vizeniz de Study Permit’inizle beraber bittiyse vize (TRV) başvurunuzu PGWP başvurunuz sonuçlandıktan sonra yapabilirsiniz, yani bu farklı bir başvurudur. Kanada’da geçerli bir permitiniz olduğu sürece (ya da ‘maintained’ statü) TRV başvurusu yapma zorunluluğu yoktur ancak Kanada’dan ayrılırsanız geçerli bir vizeniz olmadan geri dönemezsiniz. Yalnızca Amerika’ya gidiyorsanız ve geçerli bir permitiniz varsa durum farklı, TRV’niz olmadan permitinizle geri dönüş yapabilirsiniz.

9-Study Permit’i geçerliliğini kaybeden kişilerin PGWP başvurusu yapması: Herhangi bir nedenle mezuniyetten sonra Study Permit’inizin süresi dolduysa, sürenin dolduğu tarihten sonraki 90 gün içinde restorasyon+PGWP başvurusu yapabilirsiniz ancak başvuru sonuçlanana kadar çalışmaya başlayamazsınız. Bu tabii ki ideal bir durum değil, kuralları bilirseniz ülkeden ayrılmanızı ya da restorasyon başvurusu yapmanızı gerektirecek bir durum yaşamazsınız.

10-Başvuru sonrası gelen mektup (WP-EXT for PGWP): Başvuru sonrası gelen ve başvuru sonuçlanana kadar çalışabileceğinizi söyleyen mektupta başvurudan itibaren 120 gün sonrasının tarihi vardır. 120 gün IRCC’nin başvuruyu sonuçlandırmayı hedeflediği süredir. Ancak başvurunuz bu tarihe kadar sonuçlanmamış olsa dahi yönetmelik gereği (IRPR 186(w)) başvuru sonuçlanana kadar ‘maintained’ statüde olursunuz ve çalışmaya devam edebilirsiniz.

11-SIN’in yenilenmesi: Study Permit’iniz bittiğinde SIN’inizin de geçerliliği biter ancak bu ‘maintained’ statüde olduğunuz dönem boyunca çalışmanıza engel değildir. PGWP’niz elinize ulaştığında SIN’inizi Service Canada’ya giderek ya da online olarak yenileyebilirsiniz; numaranız değişmez, yalnızca süresi uzatılır.

12-PGWP başvurusu sonuçlanmadan seyahat: Öncelikle, PGWP başvurunuz sonuçlanmadan önce Kanada’dan ayrılıp geri dönmek gibi bir planınız varsa dönüş yapabilmek için geçerli bir vizeniz olmalı. Eğer geçerli bir Study Permit’iniz varken PGWP başvurusu yaptıysanız Kanada’dan ayrılıp geri döndükten sonra da çalışmaya devam edebilirsiniz. (Bu durum mezun eşleri için farklı, onlar ‘maintained’ statüdeyken Kanada’dan ayrılırlarsa döndüklerinde çalışmaya devam edemezler, başvurularının sonuçlanmasını beklemeleri gerekir.)

Sorularınız ve PGWP başvurunuzda temsil hizmeti almak için bize web sitemizdeki iletişim formu üzerinden ulaşabilirsiniz. 

Yorum bırak