Ontario’da ehliyet demek “her şey” demek:)

Öğrencilere bile araç kullanma planları olmasa dahi, gelir gelmez Service Ontario’dan kolayca yazılı bir test ile alabilecekleri G1 ehliyetini almalarını; sürekli pasaport ve study permitlerini yanlarında bulundurmak zorunda kalmamalarını tavsiye ediyorum. Cep telefonu ve hat alabilmek, herhangi bir yere kayıt yaptırmak, devlet kurumlarında sizi tanıtan bir kimlik sunabilmek için Kanada hükümetinin verdiği orijinal göçmenlik evraklarını taşımak kaybolma riski doğurur, yenisini almak için epey uğraşırsınız. Bunu almak istemezeniz, bir de ehliyet sahibi olana kadar geçerli Ontario Photo Card ID var. Ama o konuya bu yazıda değinmeyeceğim, ilgilenenler Ontario resmi sitesinden araştırabilirler.


Ontario’da Ehliyet İlk Adım: G1

Ontario’da ehliyet sistemi kademeli. Üç farklı lisans çeşidi olan bu sistemde, ilk almanız gereken lisans, G1. Buna sahip olmak için, 16 yaşını doldurmuş olmak ve yazılı testi geçebilmek yeterli. Yazılı test, trafik kuralları ve trafik uyarı işaretleri konularında yapılıyor. Her konuda 20 soru soruluyor ve 16 tanesine doğru yanıt vermeniz gerekiyor. Buradaki önemli nokta, toplamı düşünerek yanlış sayınızı toplamamanız gerekiyor. Yani, “40 soruda 8 yanlış hakkım var. Trafik kurallarında iyiyim, onda 1 yanlış yapsam uyarı levhaları konusunda 7 yanlış hakkım olur” demeyin. Her konu için farklı değerlendiriliyorsunuz unutmayın!

Bu arada, G1 Testi için sunulan 23 farklı dil seçeneği arasına Türkçe de eklendi. 2 Nisan 2018 tarihinden itibaren Kanada’nın Ontario Eyaleti’nde ikamet eden Türk vatandaşları, sınav merkezlerinde herhangi bir ek ücret ödemeden yazılı sınava Türkçe olarak girebiliyorlar. İnternette de Türkçe G1 testi örnekleri bulunabiliyor, direkt test çözerek de çalışabilirsiniz. Sınav sonucunuz hemen orada bulunan yetkililer tarafından açıklanıyor, geçtiyseniz size kartınız gelene kadar kullanabileceğiniz geçici ehliyet evrağınızı alıyorsunuz. Kartınızı da 2-3 hafta içinde adresinize postalıyorlar. Eğer sınavı geçemezseniz, 15-20 dolar civarı bir ücret ödeyerek hemen tekrar girebilir, ya da aynı ücretle başka bir gün sınavı tekrar edebilirsiniz. Bir bolümden kalıp diğerinden geçerseniz, yalnızca kaldığınız bölüm üzerinden yeniden sınava girersiniz.

Türkiye Ehliyetimle Araba Kullanabilir miyim?


Ontario’da Türkiye ehliyetinizle 2 ay araç kullanabilirsiniz. Sonrasında kullanmaya devam etmek için eyaletin kendi ehliyetini almanız gerekiyor. Yazılı sınavı geçip G1 ehliyeti aldığınızda; yanınızda 4 yıllık G ehliyeti olan biri olmadan trafiğe çıkamaz, otoyollarda araç kullanamaz (yanında lisanslı direksiyon eğitmeni olursa kullanabilirsiniz), alkol alamaz ve hiçbir koşulda gece 12 ile 5 saatleri arasında sürüş yapamazsınız.

Ontario’da Ehliyet İkinci Adım: G2



Ontario ehliyet sisteminde ikinci adım, G2. İlk adım olan G1 ehliyetini aldığınız günden sonra; yetkili bir eğitmenden direksiyon eğitimi alırsanız 8 ay, almazsanız tam 12 ay sonra direksiyon sınavına girmeye hak kazanıyorsunuz. G2, bir yol sürüş testi. Otoyollara çıkmadan, şehir içi yaklaşık 20-25 dakika araç kullanıyorsunuz. Sınav yerine gittiğinizde, aracınızı numaralı park alanlarından birine park edip içeri kaydınızı yaptırıyorsunuz. Aracınızın markası, rengi, plakası ve kaç numarada olduğunu kayıt ettirdikten sonra araç içinde oturup gözetmeni bekliyorsunuz. Pandemi döneminde maske ile beklemeniz şart. Yoksa sınavınız iptal ediliyor.

Bu testte; paralel park, “three point turn” denen geri dönüş, şerit değiştirme, bizimkinden oldukça farklı olan trafik ışıklarında sola dönüş, hız sınırı takibi, okul bölgelerinde hız düşürme, yaya ve bisikletlere öncelik verme, stop tabelalarında tam olarak durma gibi kurallara ne kadar uyduğunuza bakılıyor. Tehlikeli sayılabilecek en ufak bir hareket yaparsanız kalırsınız. Kanada’da ehliyet vermek için en çok dikkat ettikleri şey, “güvenli kullanım”.  Youtube’da sınava gireceğiniz bölgenin adıyla sürüş testi yazarsanız rotayı ve neler yapıldığını da izleyebilirsiniz.

G2 ehliyeti ile her saatte ve istediginiz yolda arac kullanabilirsiniz. Ama ticari araç kullanamazsınız ve alkol alamazsınız. Trafik cezası alırsanız, normalden biraz daha fazla olacaktır. Araç satın alabilirsiniz. Fakat; Kanada’da Türkiye’dekinden farklı olarak aracı kullanacak her sürücü için ayrı yapılan sigorta, G ehliyetli bir sürücünün sigortasından daha pahalıya mal olur. G2 ehliyetinin geçerlilik süresi 5 yıl olduğundan, süreniz dolmadan G ehliyeti almalısınız. Yoksa aynı adımı tekrarlamanız gerekir.


Üçüncü ve Son Adım: G



Son adıma hoş geldiniz:) G2 ehliyetinizı aldıktan en az 1 yıl sonra G ehliyeti için sınava girmeye hak kazanıyorsunuz. Sınav öncesi direkt sınav gözetmeni ya da kayıt yaptırırken kiosk, size ne kadar süre otoyol deneyiminiz olduğunu soruyor. Çok az ya da çok fazla olmamalı, sınavınız ertelenebilir.

Sınavda G2 testinde yaptıklarınızın aynısına ek olarak bir de otoyola çıkarak test ediliyorsunuz. Ontario otoyol kurallarına göre, otoyola bağlanırken izin verilen maksimum hız olan, saatte 100 km hızla bağlanmanız gerekiyor. Ne az, ne de çok. Bu kural, en çok kalma sebeplerinden biri. Yol boş değilse ve trafik varsa elbette yapamazsınız. Ama müsaitse 90 km/h ile bağlansanız bile kalırsınız. Bir diğer önemli nokta ise “blind spot check” denilen, kör nokta kontrolü. Sadece aynaya bakmanız kafi değil. Her şerit değiştirişinizde ya da dönüşünüzde omuzunuz üzerinden kafanızı çevirerek bakmalısınız. Aracınızda kör nokta asistanı olmasını da kabul etmiyorlar. Önce kontol ve güvenlik!

G ehliyetinizi aldıktan sonra; her saatte ve her yolda araç sürebilir, ticari araç (uber, lyft vb) kullanabilirsiniz. Kanınızdaki alkol oranını yüzde 0.05’ten yukarıya çıkarmayacak şekilde (ki bu ortalama bir kadehe tekabül ediyor) alkol alabilirsiniz. Ancak bunun üzerinde alkolle araç kullanırken yakalanırsanız alacağınız trafik cezalarının yanı sıra, arac sigortasi için ödediğiniz rakamlar hatırı sayılır miktarda artar.

Birkaç Püf Noktası:

  • Eğer Türkiye’de deneyiminiz varsa, ehliyetinizi bir yeminli tercümana çevirterek ya da başkonsolosluktan lisansınızın tercümesini alarak G2 adımını atlayıp, direkt G yol testine girebiliyorsunuz. Ancak tek seferlik hakkınız var. Eğer sınavı geçemezseniz tekrar G2’ya geri dönerek önce onu almanız, ardından G sınavına girmeniz gerekiyor. Ayrıca deneyimini belgeleyenler adımlar arasındaki zorunlu süreleri de beklemek zorunda değiller. Detayları bu linkten inceleyebilirsiniz.
  • İlk trafik cezanızı aldığınız zaman mahkemeye çıkıp pişman olduğunuzu söylerseniz cezanızın büyük bir kısmı affediliyormuş.
  • Aracınızı sigorta yaptıracağınız zaman Turkiye’deki sigorta şirketinizden kazasızlık raporu alırsanız, bazi sigorta firmalari bir miktar indirim yapıyorlar.
  • Sınavlara kendi aracınızla giriyorsunuz, Türkiye’deki gibi sınav araçları yok. Kendi aracınız yoksa ehliyet kursları ya da yetkili direksiyon eğitmenlerinin aracını ekstra ücret karşılığı kullanabiliyorsunuz. (Eğer direksiyon eğitimi alırsanız, zaten size sınava o araçla gireceğiniz düşünülerek fiyat veriliyor en başından)
  • “Eğitmenden ders almadan kesinlikle olmaz, geçirmiyorlar” gibi şehir efsanelerine inanmayın. Kuralları iyi öğrenip, çalışırsanız eğitmensiz de ehliyet alabilirsiniz. Tecrübeyle sabit 🙂
  • Aracınızın sinyal ve fren lambaları, farları, kornası çalışıyor olmalı. Cruze kontrol, kör nokta asistanı, navigasyon, geri görüş kamerası kullanmanız yasak. Camınızda çatlak varsa bile sıkıntı oluyor, tüm kontrolleri yaptığınızdan emin gitmelisiniz.

    Bol Şans!